Acasă Politic Radu F. Alexandru ameninta cu motiunea de cenzura

Radu F. Alexandru ameninta cu motiunea de cenzura

DISTRIBUIȚI

Liberalii au hotarat sa loveasca Guvernul Nastase cu -biciul- motiunilor. Astfel, ieri dupa-amiaza urma sa fie depusa la Camera Deputatilor motiunea simpla -Sanatatea-, pentru care PNL a obtinut deja sprijinul democratilor. Tot ieri, liderul grupului liberal din Senat, Radu F. Alexandru, a apasat pe acceleratie, amenintand cu motiunea de cenzura. Deschiderea catre toate partidele a -subscriptiei- de semnaturi pentru aceasta va fi masura extrema, anuntata de Radu F. Alexandru in semn de protest fata de pierderea autoritatii Guvernului in judetele Harghita si Covasna. -Este prima data cand un Guvern roman isi declara neputinta de a-si exercita autoritatea si atributiile constitutionale pe intreg teritoriul tarii-, explica senatorul liberal, facand referire la marturisirile a trei inalti demnitari pesedisti, ministrul de interne – Ioan Rus, secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, si directorul SRI, Radu Timofte.

Pana atunci insa, liberalii il cheama -la ordine- in Parlament pe premierul Adrian Nastase pentru a explica afirmatiile colegilor sai, considerate de Radu F. Alexandru drept -evenimentul cu consecintele cele mai grave din perioada postrevolutionara a Romaniei-. Ieri, liderul grupului liberal din Camera Superioara urma sa depuna la Biroul Permanent (o actiune similara fiind declansata si la Camera Deputatilor) scrisorile PNL prin care se cere organizarea unei sedinte comune cu aceasta tema. -In cazul in care PSD nu va da curs cererii noastre, PNL ia in calcul initierea unei motiuni de cenzura-, a aratat Radu F. Alexandru, lansand astfel o propunere deocamdata in nume personal. El i-a invitat pe toti parlamentarii sa semneze, precizand ca votul alaturi de alte partide nu presupune -o relatie speciala cu acele partide-. Pentru a putea fi depusa, o motiune de cenzura trebuie sa fie initiata de un sfert din numarul total al deputatilor, al senatorilor, urmand sa rastoarne Guvernul daca este votata de majoritatea absoluta a acestora.

Senatorul Radu F. Alexandru i-a dat o sansa premierului Nastase, pana la initierea motiunii de cenzura, asteptand de la acesta demiterea celor trei demnitari -iresponsabili- mentionati.


Motiunea -Sanatatea-, pe agenda Camerei Deputatilor

Prima actiune concreta in planul motiunilor liberale a fost intreprinsa ieri, la Camera Deputatilor. Deputatul Liviu Dragos a anuntat deja depunerea motiunii simple -Sanatatea-, prin care Guvernul este -urecheat- cu mijloace politice pentru ca a incalcat programul. Aducerea actului medical in pragul colapsului, existenta a doi poli de putere in sistem (Ministerul Sanatatii si CNAS), criza medicamentelor – toate reprezinta argumente pentru depunerea motiunii, la care au aderat si reprezentantii PD. Liberalii cer prin textul motiunii -Sanatatea- trecerea Casei Nationale de Sanatate sub controlul Parlamentului, modificarea Legii 145 privind finantarea actului medical, privatizarea medicinei primare si cresterea procentului din PIB acordat Sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.