Acasă Politic Radu Vasile… pe contrasens

Radu Vasile… pe contrasens

DISTRIBUIȚI


Radu Vasile si-a lansat, ieri, cartea -Cursa pe contrasens. Amintirile unui prim-ministru-, pe care a definit-o drept o incercare de a arunca lumina asupra -unei perioade care a facut obiectul unor informatii distorsionate-. Autorul spune ca titlul a fost inspirat de un fapt concret: un tur de forta in urma caruia a ajuns in opt minute de la Senat la Aeroportul Otopeni, pe contrasens. Metaforic, titlul face trimitere la gestul lui Goethe de a se da la o parte din calea unui om care il calomnia. -In loc sa ma dau la o parte, am scris o carte-, a spus Radu Vasile.

Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, este editorul care i-a propus fostului prim-ministru sa isi scrie memoriile din dorinta de a pune pe piata romaneasca -un document al istoriei recente-. El crede ca cititorul afla din carte ce s-a intamplat cu mineriada din 1999, in ce masura Guvernul de atunci a scapat tara de iesirea din istorie, amanunte despre vizita Papei in Romania si -atmosfera incredibila ce exista inauntrul unei asa-zise Antante politice-. Cartea respira o drama. Este drama unui prim-ministru legat de maini de structura politica din care facea parte-, a spus Liiceanu. Radu Vasile a explicat ca volumul nu este unul polemic, nici ecoul unor frustrari. -Aceasta carte este scrisa pe baza unor fapte si evenimente pe care le-am trait. Ele nu pot fi respinse. Pot fi respinse cel mult unele interpretari-.

Traian Basescu, presedintele Partidului Democrat, a apreciat volumul drept un act de curaj, nu o sinucidere politica. -Putini politicieni au, la incheierea mandatului, curajul sa spuna ?çin timpul meu a fost asa?ê. Radu Vasile este primul politician de dupa Revolutie care a avut curajul sa puna pe hartie intimitati ale exercitiului puterii in Romania. Eroarea in aprecierile sale este de maximum 20%-, a spus Basescu. In viziunea sa, adevarurile din carte sunt -probe ale lipsei de maturitate a clasei politice-.

Capitolele volumului se refera la pacea de la Cozia, Partidul National Taranesc vazut dinauntru, mandatul de aproape doi ani de zile al lui Radu Vasile (functionarea Cabinetului, relatiile cu presa, cu sindicatele, cu strainatatea si institutiile financiare), demiterea din functia de premier si perioada ulterioara.

Potrivit lui Radu Vasile, cele trei concluzii ale cartii sunt: in politica trebuie sa intri fara iluzii, sa iti construiesti o echipa si sa nu cobori sub un minim de principii, pentru ca sub acestea exista -doar haos si prostie-.

La lansare au luat parte, printre altii, Mircea Ionescu Quintus, Vasile Lupu, Viorel Lis, Decebal Traian Remes, Emil Boc, Norica Nicolai, Dan Grigore, Ioan T. Morar, Silviu Brucan si Stelian Tanase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.