Acasă Politic Război între găștile din PSD pentru nominalizarea la Cotroceni

Război între găștile din PSD pentru nominalizarea la Cotroceni

DISTRIBUIȚI

Pe fondul incertitudinii lăsate lipsa unui anunț oficial din partea lui Ponta pentru candidatura la Cotroceni, găștile din PSD încet să scoată ușor-ușor securea războiului din fascii. Lipsa unei decizii clare a lui Ponta a alimentat din nou visurile imaturului Mircea Geoană care nutrește de aproape cinci ani de zile o dublă-revanșă. Față de fotoliul de la Cotroceni și față de tânărul Victor Ponta care era atunci șeful său de campanie și care nu și-a asumat niciodată vina colectiva, ba mai mult, i-a luat locul la șefia partidului.

Cu toate acestea, Ponta are de partea sa familia, respectiv pe tata-socru Sârbu și pe nașul Oprea. Aceștia au ieșit să-l apere, vorbind despre o divizare în interiorul PSD pe acest subiect. Pe de cealaltă parte, Geoană nu are decât „gașca de la cinci din Ferentari” a lui Vanghelie. Cu toate acestea, Dragnea ar putea pendula cu gașca sa de baroni locali pe care îi reprezintă la vârful PSD și al Guvernului. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, despre riscul divizării PSD în competiţia internă pentru prezidenţiale, că social-democrații ştiu foarte bine ce au de făcut, precizând: „Dreapta e tot mai unită, perspectivele dreptei sunt deja certe şi noi să începem să ne creăm probleme?”

Divizare pe ciolan

Cu referire la afirmaţia lui Liviu Dragnea, potrivit căreia cel mai mare risc al PSD este să se divizeze în competiţia internă pentru prezidenţiale, Ilie Sârbu a răspuns: ”Dânsul are dreptate, dar cred că în PSD nu se mai poate vorbi de divizare. Cunosc atât de bine partidul. Care ar fi motivele partidului, când e la guvernare, când are în Parlament majoritatea necesară… Sigur, sunt diverse forme democratice de acţiune, dar asta nu înseamnă că partidul s-ar diviza. Doamne, fereşte! Nu cred că e cazul, dar şi punctul ăsta de vedere are logica lui”. Liderul senatorilor PSD a continuat: ”Multe lucruri care acum par incerte, după acest Consiliu Executiv lărgit, la declaraţiile pe care le va face preşedintele partidului, se va constata că se iau deciziile cele mai pratice, ca să nu zic înţelepte”.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, miercuri, referindu-se la oportunitatea organizării de alegeri preliminare în partid pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale, că cel mai mare risc pentru PSD ar fi ca formaţiunea să se divizeze într-o competiţie internă. „Din punctul meu de vedere, pentru a avea şanse mari de reuşită la alegerile prezidenţiale, PSD trebuie să susţină un singur candidat. Cel mai mare risc pentru noi ar fi ca acest partid să se divizeze într-o competiţie internă pe care ştim dinainte cine ar putea să o câştige. Deci, ştim dinainte cine ar putea să câştige o competiţie internă”, a subliniat Dragnea. El a precizat, totodată, că cel mai important ar fi ca PSD să se unească în jurul unui singur candidat.

Contre Geoană-Oprea

Pe de altă parte, șeful UNPR, Gabriel Oprea, l-a atacat direct pe posibilul contracandidat al lui Ponta, Mircea Geoană. Referindu-se la o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale, că nici în 2009 cei care formează acum UNPR nu au crezut că acesta poate să câştige cursa pentru Preşedinţia României. „Victor Ponta, prim-ministru și președintele PSD, este singurul candidat pe care UNPR îl va susține pentru Președinția României. În ceea ce privește o posibilă candidatură a domnului Mircea Geoană, nu putem spune decât că noi nu am crezut nici în 2009 că domnia sa va reuși să câștige alegerile prezidențiale”, a afirmat Oprea, într-un comunicat.

La rândul său, Mircea Geoană a declarat, miercuri, că nu crede că liderul UNPR Gabriel Oprea are un rol deosebit cel puţin în discuţa despre desemnarea candidatului PSD la prezidenţiale, el arătând că fiecare ar trebui să se uite la propria atitudine avută în 2009. „Nu aş vrea să ne întoarcem la momentul din 2009 şi să analizăm cauzele care au condus la acel rezultat extrem de controversat. Şi poate că fiecare ar trebui să se uite la proprira sa atitudine în 2009”. Geoană a adăugat nu este nici util şi nici colegial să se pună un fel de presiune din exterior asupra deciziei suverane pe care PSD trebuie să o ia în privinţa candiatului la prezidenţiale. El a arătat că UNPR poate fuziona cu PSD dacă vrea să se exprime din interior despre candidatul la prezidenţiale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.