Acasă Politic Retrocedarea caselor nationalizate, la termenul fixat

Retrocedarea caselor nationalizate, la termenul fixat

DISTRIBUIȚI

Dupa scandalul pe teme procedurale, provocat de PRM in sedinta inaugurala a sesiunii extraordinare, a urmat altul, ieri, in Comisia juridica, avand acelasi autor. Deputatii PRM din comisia in cauza au incercat din nou sa impiedice avizarea OUG 109/2001 pentru prelungirea unor termene prevazute de Legea 10 privind regimul juridic al imobilelor nationalizate. In ciuda opozitiei fatise a PRM si a absentei liberalilor de la dezbateri, ordonanta a fost votata fara modificari, cu 13 voturi pentru, apartinand PSD, PD, UDMR, si sase impotriva, trecute in dreptul PRM.

Amendamente la marginea drumului

Desi procedural nu pot fi depuse amendamente in afara temei actului normativ, reprezentantii PRM din comisie au incercat sa aduca unele modificari ordonantei. Liderul grupului parlamentar al PRM, Lucian Bolcas, a cerut respingerea ordonantei pe motiv ca aceasta vizeaza regimul juridic al proprietatii, care nu poate fi reglementat decat printr-o lege organica. Pe de alta parte, a aratat deputatul PRM, termenele propuse a fi prelungite prin ordonanta sunt termene de decadere si, deci, ele nu pot fi prelungite. PRM a incercat sa amendeze textul si in privinta valorii totale a masurilor reparatorii, care sa nu depaseasca 50.000 de dolari SUA. Totodata, se dorea limitarea dreptului la retrocedare doar pentru persoanele fizice care au avut cetatenia romana si domiciliul in Romania la data nationalizarii si la data de 22 decembrie 1989. Mai mult, potrivit unui alt amendament, persoanele indreptatite la restituire urmau sa beneficieze de masuri reparatorii doar pentru un singur imobil. O alta interdictie propusa de PRM viza restituirea imobilelor in natura, atunci cand este posibil, in starea in care se afla. Fideli cauzei chiriasilor, reprezentantii PRM au militat si pentru drepturile acestora. Ei au propus, in setul de amendamente, o serie de despagubiri pentru imbunatatirile necesare si utile aduse imobilului nationalizat. Cuantumul despagubirilor trebuia stabilit la valoarea actualizata a acestor investitii, din care se deduce uzura in raport cu durata normata de viata a investitiilor.

Amendamentele PRM au fost respinse pe rand, pe motiv ca ele nu fac obiectul ordonantei de urgenta, din moment ce aceasta prevede prelungirea cu trei luni a unor termene de revendicare a caselor nationalizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.