Acasă Economic-Financiar Micii intreprinzatori sunt derutati de noul sistem de impozitare

Micii intreprinzatori sunt derutati de noul sistem de impozitare

DISTRIBUIȚI

De la 1 septembrie, mai bine de jumatate dintre firmele care functioneaza vor avea un alt sistem de calcul al impozitului pe profit, prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra veniturilor, potrivit prevederilor OG 24, publicata in -Monitorul Oficial- din 17 august a.c. Este vorba despre promisa impozitare forfetara, ce se va aplica societatilor comerciale care la finele anului trecut indeplineau cumulativ patru conditii. In primul rand, obiectul de activitate trebuie sa fie producerea de bunuri materiale, prestarea de servicii sau activitati de comert, maximum noua angajati, o cifra de afaceri anuala de pana la 100.000 de euro, ceea ce inseamna 2,5 miliarde de lei si, nu in ultimul rand, capitalul social trebuie sa fie integral privat. Nu intra sub incidenta acestor prevederi, chiar daca se incadreaza in conditiile impuse de legiuitor, bancile, societatile de asigurare si reasigurare, de investitii, de administrare a investitiilor, societatile de depozitare, de intermediere de valori mobiliare, precum si firmele care au ca obiect de activitate exclusiv comertul exterior.

Evidenta contabila va fi modificata

In conditiile noilor prevederi, impozitul pe profit se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra veniturilor totale, obtinute din orice sursa, indiferent de pierderea sau de profitul inregistrat. Ordonanta in cauza mai prevede ca societatile care intra sub incidenta noilor reglementari vor organiza si conduce evidenta financiar-contabila dupa o metodologie aprobata prin Ordin al ministrului finantelor. Se pare ca vor exista registre speciale de evidentiere a veniturilor, insa inregistrarile efective vor ramane aceleasi. Plata impozitului se va face tot trimestrial, cand se vor depune si -declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul de stat-. Totodata, sunt acordate si unele reduceri de impozit de 20% pentru crearea de noi locuri de munca, insa si aici conditiile sunt bine conturate. Posturile nou-create trebuie sa reprezinte macar 10% din cele deja existente, fara a se face alte disponibilizari, iar noii angajati sa aiba contracte de munca.

Controalele fiscale, o data la doi ani

Pe lista noilor obligatii pe care le au micii intreprinzatori se numara si dotarea cu case de marcat, indiferent de cifra de afaceri realizata in anul anterior. Unul dintre castigurile imediate ale OG 24 este acela ca patronii vor scapa de -stresul- controalelor de la Fisc. Acestea nu pot avea loc mai devreme de doi ani de la data ultimului control sau de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, cu exceptia cazurilor de evaziune fiscala. Noul sistem de impozitare a creat confuzie in mediul de afaceri, mai ales cu privire la organizarea contabilitatii. Specialistii in domeniu sustin ca ordonanta nu va fi, cu siguranta, aplicata in forma existenta. Sunt asteptate cateva modificari menite sa limpezeasca apele in domeniu. Cat priveste avantajele sau dezavantajele noii impozitari, si aici parerile sunt impartite, cei mai multi dintre oamenii de afaceri considerand ca in acest fel va spori evaziunea fiscala, pentru ca multi dintre agentii economici cu afaceri in pierdere nu vor putea sa plateasca impozitul la timp.

Elena Cristian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.