Acasă Actualitate Afacerile lui Beraru merg snur

Afacerile lui Beraru merg snur

DISTRIBUIȚI

Departe de vuietul Justitiei, care face hocus-pocus cu mandatele de arestare ale lui Beraru, si amuzandu-se probabil ca marea ancheta comandata de Ministerul Sanatatii are mari sanse sa devina maculatura pe ruta Casa Nationala de Asigurari – Curtea de Conturi, Phoenixmed a continuat sa castige zeci de selectii de oferta din partea spitalelor, pe tot parcursul lunii august. In judetul Bacau, responsabilii cu Sanatatea au ridicat din umeri si, vazand ca de la Centru n-au primit nici un ordin in urma controlului efectuat de CNAS, au dat iar drumul la contracte cu firma controlata de Sorin Beraru. De mentionat insa ca, luni, intr-un cotidian, care vrea sa-si faca un titlu de glorie din demascarea ilegalitatilor lui Beraru, a aparut chiar un articol publicitar al Phoenixmed, din care rezulta o informatie interesanta. Aflam, astfel, ca tot centrul de greutate al operatiunilor clanului Beraru in strainatate s-a mutat pe o firma relativ noua, infiintata anul trecut si numita Phoenixmed 2000. Aceasta a preluat intreg fondul de marfa, logistica si personalul Phoenixmed, printr-o -operatiune comerciala-, al carui scop nu este dezvaluit. Procedeul a fost de altfel brevetat de Beraru inca din anii de inceput ai afacerilor sale in Romania si consta in schimbarea numelui, asociatilor si administratorilor companiei, pentru a se ingreuna astfel eventualele priviri indiscrete ale autoritatilor. Astfel, Beraru poate da in continuare interviuri prin telefon din Israel, pentru ca bussiness-ul sau din tara, printr-o manevra simpla, dar de efect, este mai curat, mai uscat…

Firma Phoenixmed, aflata sub controlul omului de afaceri Sorin Beraru, a castigat si selectia de oferte din luna august pentru materialele sanitare din Spitalul Judetean Bacau. Nici o unitate sanitara din tara nu a primit adrese oficiale de incetare a colaborarii cu aceasta firma.

Desi, la inceputul lunii august, Casele judetene de asigurari de sanatate au primit o adresa de la Bucuresti prin care li se cerea verificarea modului in care firma Phoenixmed a castigat licitatiile din spitale in perioada 1999-2000, aceasta actiune s-a dovedit formala. La mai bine de trei saptamani de la finalizarea verificarilor, spitalele nu au primit nici o interdictie oficiala pentru refuzul colaborarii cu firma aflata sub controlul lui Beraru. Din acest motiv, reprezentantii firmei importatoare de materiale sanitare din Moldova si-au depus la Spitalul Judetean Bacau oferta de produse pentru luna august. La selectia de oferte din aceasta luna, Phoenixmed a castigat aprovizionarea celui mai mare spital din judet cu perfuzoare, microperfuzoare si catetere.

Pentru toate aceste produse, preturile Phoenixmed sunt cele mai mici, lucru care absolva administratia spitalului de orice implicare necurata cu o firma patronata de un urmarit international.

-Din sase oferte pentru perfuzoare, Phoenixmed a castigat cu un pret de 7.990 de lei, in conditiile in care cel mai mare pret pentru acelasi produs era de 14.500 de lei-, spune Maria Ercuta, contabil-sef al Spitalului Judetean. Pentru aprovizionarea cu microperfuzoare, aceeasi firma a castigat cu un pret de 2.280 de lei in fata a cinci contraofertanti care cereau 3.750 de lei. Pentru catetere, materiale sanitare folosite la perfuzii, Phoenixmed a tinut piept tot la cinci candidati si a castigat selectia de oferte cu un pret de 14.500 de lei, in timp ce preturile cerute de celelalte firme variau in jurul sumei de 18.500 de lei. Spitalul Judetean Bacau foloseste lunar 1.000 de microperfuzoare, 2.000 de catetere si 3.000 de perfuzoare. Daca pana in prima jumatate a lunii septembrie, spitalul nu va primi o adresa oficiala prin care i se va interzice colaborarea cu firma lui Sorin Beraru, reprezentantii acesteia vor fi liberi sa se prezinte si la urmatoarea selectie de oferte din spitalul bacauan. (Cezara Duta)

CNAS se spala pe maini

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Eugeniu Turlea, spune ca nu poate interzice unitatilor sanitare, care sunt autonome, sa incheie contracte cu o anumita firma, daca nu exista dovezi certe ca aceasta a incalcat legea. De altfel, spune acesta, o asemenea decizie poate fi luata abia dupa ce vor fi finalizate verificarile Curtii de Conturi si se va constata ca in anumite unitati nu s-au respectat prevederile Ordonantei 60 privind achizitiile publice. Deci, cale lunga. De altfel, vicepresedintele Curtii de Conturi, Florian Bercea, spune ca verificarile vor fi finalizate abia peste trei saptamani. -Dupa finalizarea tuturor controalelor, vom avea o imagine de ansamblu si vom putea sa ne pronuntam, sa clarificam exact situatia fiecarui contract, iar in cazul in care apar ilegalitati, autoritatile in drept vor dispune masurile care se impun-, a declarat vicepresedintele Curtii de Conturi, Florian Bercea. In concluzie, unitatile sanitare pot derula, in continuare, afaceri cu Phoenixmed sau Phoenixmed 2000, desi aceastea sunt conduse din umbra de un urmarit general si international.

Ies la lumina alte inginerii

In timp ce autoritatile romane il -cauta- pe Beraru ca sa-l aresteze, controversatul om de afaceri se cearta, in direct, cu mici actionari de la CI-CO. Acestia il acuza ca a sustras 42 miliarde de lei din contul societatii, care se aflau la Banca Furnica, cooperativa care ar face parte din -caracatita Beraru-. In replica, Beraru acuza micii actionari ca si-au insusit cinci miliarde aflate intr-un cont la Banca -Pater-. Ambele parti au justificari. Beraru spune ca nu a luat nici un ban de la Banca Furnica, declaratie intarita si de directoarea Elena Vasiliu, care spune ca societate CI-CO mai are un sold de 40 miliarde de dolari la Furnica si ca singurele plati, in valoare de 22 miliarde de lei, s-au facut catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat in baza unor titluri executorii. Micii actionari spun, la randul lor, ca banii luati de la -Pater- au fost folositi pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat si acordarea dividentelor. Indiferent de ce spun taberele amintite, nu trebuie uitat ca statul roman a fost prejudiciat cu 30 miliarde de lei, in urma cesiunii actiunilor CI-CO de la FPS la SIF Muntenia, actiuni care au ajuns in portofoliul lui Beraru. De altfel, acesta este dat in urmarire generala si internationala pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni in afacerea CI-CO.

Matri Olaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.