Acasă Politic România e pe cale să se facă din nou de râs în...

România e pe cale să se facă din nou de râs în Europa. Mulțumim USL!

DISTRIBUIȚI

Astăzi vin la București cei mai importanți lideri ai Europei, în frunte cancelarul Germaniei Angela Merkel și cu președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. 16 șefi de guverne din Europa, președintele Consiliului European și cel al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, numeroși comisari europeni precum și vreo 2000 de oameni  politici  se vor afla pentru două zile în capitala României, pentru a lua parte la Congresul Partidului Popular European. O oportunitate unică pentru a arăta că după derapajul   grav din vară de la democrație, suntem din nou pe drumul cel bun și lucrăm intens la refacerea credibilității. Era ocazia cea mai potrivită pentru a-i arăta președintelui Barroso, cancelarului Merkel și celorlalți lideri europeni că am învățat din greșeli și că suntem pregătiți să arătăm tuturor acest lucru. N-a fost să fie. Trecând peste faptul că trustul de presă patronat de Felix și-a făcut un titlu de glorie din batjocorirea înalților oficiali europeni, politicienii din USL nu s-au lăsat mai prejos și au dovedit că între limbajul de la Bruxelles și faptele de la București e o prăpastie de netrecut. În loc să  încerce să profite de prezența lui Merkel și Barroso la București pentru a-și credibiliza echipa de guvernare, Ponta a făcut ceea ce știe el mai bine : să-l atace pe Băsescu. Președintele Băsescu va încălca din nou Constituția participând, în calitate de președinte al României, la Congresul Partidului Popular European (PPE), deși șeful statului nu poate face politică și implicit nu poate participa la manifestări ale unui partid politic, susține liderul USL, Victor Ponta.
"Nu am niciun fel de ostilitate față de niciunul dintre participanți, am o singură problemă constituțională foarte gravă: conform Constituției României, președintele României, indiferent cum îl cheamă, nu face politică, nu este membru al vreunui partid politic și nu participă implicit la manifestări ale unui partid politic. Domnul președintele Băsescu, ca de obicei, va încălca această regulă constituțională. Sigur că va trebui să spunem lucrul ăsta", a spus Ponta la televiziunea lui Felix. Declarația sa a fost rostogolită ulterior de alți membri de vază ai USL care au vorbit pe șleau despre suspendarea președintelui Traian Băsescu, după alegerile din 9 decembrie. Deh, să nu pară premierul antieuropean, ci Hașotti, Nicolaescu, Mădălin Voicu etc. Prezența lui Băsescu la congresul PPE e o practică uzuală, normală, nu o încălcare a Constituției așa cum sugerează useliștii. Acest lucru a fost subliniat și de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu: "Ca șef de stat invitat să participe la o manifestare internațională de proporții și reprezentând România în această calitate, credem că e natural să exprime un cuvânt de bun venit. Sunt convins că dacă la București ar fi avut loc dezbaterile congresului PES, organizatorii l-ar fi invitat pe președintele României în calitatea sa de reprezentant al națiunii și al statului pentru a ține un cuvânt de bun venit. E o practică firească, protocolară, de bun simț, care are precedent în organizarea altor evenimente internaționale la București".

Crema politică a Europei, la București

Luni seară au sosit la București președintele PPE, Wilfried Martens și comisarul european Michel Barnier, vicepreședinte al PPE.
Cancelarul german Angela Merkel, președintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar și președintele Traian Băsescu figurează pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfășura, miercuri și joi, la Palatul Parlamentului.
Astfel, intervenția cancelarului german Merkel este programată pentru miercuri, 17 octombrie, prima zi a Congresului, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de PPE.
De asemenea, în aceeași zi mai sunt programate intervenții ale președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a actualului lider al PPE, Wilfried Martens, a liderului grupului PPE de la Parlamentul European Joseph Daul, precum și cea a președintelui Traian Băsescu și președintelui PDL, Vasile Blaga.
Miercuri mai sunt prevăzute intervenții ale președintelui APCE Jean-Claude Mignon, premierului spaniol Mariano Rajoy, premierului polonez Donald Tusk, dar și premierului moldovean Vlad Filat.
Pentru joi sunt prevăzute intervenții ale premierului portuhgez Pedro Coelho, premierului Ungariei Viktor Orban, premierului Finlandei Jyrki Katainen, premierului sloven Janez Jansa,comisarul european pentru Educație Jan Figel, dar și liderului PNȚCD Aurel Pavelescu.
Potrivit programului Congresului, ședințele și sesiunile acestei reuniuni vor începe încă de marți după-amiază când va avea loc Adunarea Politică a PPE.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.