Acasă Politic Romania nu poate ratifica tratatul bilateral cu SUA

Romania nu poate ratifica tratatul bilateral cu SUA

DISTRIBUIȚI

Comisia juridica si pentru drepturile omului a APCE a adoptat, ieri, cu 19 voturi -pentru- si doua abtineri, proiectul de rezolutie prezentat de parlamentarul elvetian Dick Marty referitor la Statutul

CPI. La articolul 14 al rezolutiei, Adunarea cere Romaniei, una dintre primele tari care au ratificat Statutul de la Roma privind CPI, sa nu ratifice -acordul de imunitate- bilateral semnat cu SUA, dupa cum au declarat membrii delegatiei romane la APCE. Dintre statele cu statut de observator, si Israelului i se cere sa nu ratifice -acordul de imunitati- bilateral semnt cu SUA.

Tuturor statelor membre si cu statut de observator la Consiliul Europei, documentul adoptat le cere sa stabileasca o pozitie comuna si solidara pentru a asigura o functionare eficace a Curtii Penale Internationale, sa se abtina de la orice actiune care ar putea compromite integritatea Tratatului Curtii Penale Internationale si buna functionare a Curtii. De asemenea, statele trebuie sa refuze sa incheie -acorduri de imunitate- bilaterale care ar compromite sau limita in orice fel cooperarea lor cu Curtea in anchetele si urmaririle pe care le efectueaza pentru crimele de competenta sa si sa-si aduca integral sprijinul si intreaga cooperare in vederea asigurarii functionarii efective a Curtii cat mai curand posibil si sa nu fi recurs la prevederile Tratatului Curtii Penale Internationale care permit sa se sustraga competentei Curtii, pentru crimele de razboi, pentru o durata de sapte ani.

Proiectul de rezolutie adoptat de Comisia juridica urmeaza a fi supus aprobarii plenului APCE in sedinta de miercuri.

Romania si SUA au semnat, la data de 1 august, acordul privind CPI, documentul urmand sa fie ratificat de Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.