Acasă În Lume Interventie-fulger impotriva Irakului

Interventie-fulger impotriva Irakului

DISTRIBUIȚI

Statele Unite se pregatesc pentru un razboi-fulger impotriva Irakului, cu scopul inlaturarii de la putere a presedintelui Saddam Hussein si anihilarii arsenalului acestuia de arme de distrugere in masa, au declarat, la sfarsitul saptamanii, oficiali americani.

-Interesul nostru este sa intervenim cat mai repede pentru inlaturarea liderului regimului irakian si pentru a scoate Irakul din izolare, pentru a dovedi ca ne aflam acolo ca eliberatori, si nu ca ocupanti ai acestei tari-, a declarat, pentru publicatia americana -Washington Post-, un responsabil al Pentagonului, care a dorit sa ramana anonim.

SUA au nevoie de NATO

Fara a mentiona de un razboi-fulger, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a confirmat, duminica, faptul ca o eventuala interventie militara in Irak l-ar viza pe presedintele Saddam Hussein si anturajul acestuia, cautand sa evite populatia si structurile civile.

-Sigur ca nu dorim sa facem sa sufere poporul acestei tari-, a afirmat Rumsfeld, in timp ce se deplasa la reuniunea de la Varsovia a ministrilor apararii ai statelor membre NATO. Potrivit -Financial Times-, Rumsfeld urma sa exercite presiuni asupra statelor membre NATO pentru a obtine sprijin in eventualitatea unei operatiuni in Irak.

Rumsfeld a denuntat informatiile din presa americana referitoare la optiunile in legatura cu o interventie militara, precizand ca presedintele nu a luat inca nici o decizie.

Planul cu care ar fi de acord administratia americana si la care lucreaza expertii Pentagonului reprezinta o strategie total diferita de interventia militara masiva din anul 1991, dupa invadarea Kuwaitului de catre armata irakiana.

In urma cu 11 ani, americanii, impreuna cu aliatii acestora, mobilizasera mai mult de 500.000 de persoane, dupa ce, cu cateva saptamani inainte, pregatisera terenul prin bombardamente aeriene. De aceasta data, generalul Tommy Franks, comandantul fortelor americane din zona Golfului, probabil ca va folosi 100.000 de persoane, adica circa trei divizii, au declarat oficiali militari, citati de -Washington Post-.

Interventia terestra ar putea avea loc in paralel cu o campanie de bombardare folosind avioane invizibile de tip B-2, care ar avea sarcina de a distruge centrul de comanda irakian, Statul Major si sistemele de aparare antiaeriana ale Irakului, au precizat aceleasi surse.

Generalul Franks a declarat, sambata, in Kuwait, ca fortele americane din zona Golfului sunt -pregatite- pentru o eventuala interventie impotriva Irakului. -Suntem pregatiti sa facem tot ceea ce ni se cere-, a declarat Franks.

Sursele militare citate de -Washington Post- au anuntat ca Pentagonul ar putea lansa o ofensiva, in circa 45-60 de zile dupa primirea unui ordin din partea presedintelui Bush.

Informatiile din presa americana, precum si declaratiile unor oficiali privind eventualele scenarii militare par sa confirme ca Washingtonul ar fi pregatit sa mearga mai departe in ceea ce priveste Irakul, in pofida faptului ca aceasta tara a acceptat reluarea inspectiilor ONU pentru dezarmare.

John McCain, un senator american din statul Arizona (sud-vestul Statelor Unite), aprecia, duminica, pentru canalul de televiziune NBC, ca un atac american impotriva Irakului ar fi inevitabil.

-Cred ca vom avea un razboi, deoarece Saddam Hussein reprezinta un pericol clar si imediat la adresa Statelor Unite-, din cauza armelor de distrugere in masa si a refuzului permanent de a le distruge-, a afirmat senatorul american.

In opinia lui McCain, regimul irakian nu va mai rezista mult timp deoarece -este slabit considerabil- atat din punct de vedere militar, cat si politic, in urma razboiului din Golf. Senatorul american a apreciat ca o interventie-fulger ar fi scenariul cel mai plauzibil.

McCain este de parere ca presedintele Bush va obtine sprijin pentru o operatiune in Irak atat din partea Natiunilor Unite, cat si din partea Congresului american.

Potrivit presei americane, ianuarie si februarie ar putea fi perioada cea mai favorabila atacarii Irakului. In aceasta perioada, temperaturile sunt relativ scazute, lucru favorabil militarilor americani, care vor trebui sa poarte echipament de protectie, iar noptile sunt mai lungi, ceea ce, iarasi, favorizeaza armata americana, intr-o eventuala confruntare militara cu trupele lui Saddam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.