Acasă Politic Romania nu va aplica legea daca este contrara Tratatului bilateral

Romania nu va aplica legea daca este contrara Tratatului bilateral

DISTRIBUIȚI

Parlamentul de la Budapesta a adoptat ieri controversata Lege a statutului maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei, cu 306 voturi pentru, 17 impotriva si opt abtineri. Cele trei partide ale coalitiei de guvernamant, precum si Partidul Socialist, de opozitie, au votat favorabil, in timp ce numai liberal-democratii s-au impotrivit. Legea, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor, prevede facilitati pentru etnicii maghiari din statele vecine Ungariei, mai putin pentru cei din Austria. Adoptarea Legii statutului a starnit reactia autoritatilor de la Bucuresti. Intr-un comunicat de la Palatul Victoria se arata ca, -fata de situatia creata, Guvernul Romaniei subliniaza ca nici o situatie contrara literei si spiritului Tratatului bilateral, provocata prin efectul legii, nu poate fi opozabila partii romane pe teritoriul suveran al Romaniei-. Romania si-a exprimat regretul ca Ungaria nu a luat in considerare observatiile partii romane asupra proiectului de statut si considera ca prevederile acestei legi au caracter discriminatoriu.

Cu 306 voturi pentru, 17 impotriva si 18 abtineri, Parlamentul de la Budapesta a adoptat, ieri, Legea privind statutul maghiarilor din tarile vecine Ungariei. Parlamentarii FIDESZ, agrarienii si cei ai Forumului Democrat maghiar (care formeaza coalitia la putere) au votat pentru, acestora alaturandu-se si reprezentantii Partidului Socialist, de opozitie, care anuntasera ca vor sustine legea. La dezbaterile desfasurate pe parcursul a patru ore au fost prezenti premierul ungar Viktor Orban, ministrul de externe, Janos Martonyi, si secretarul de stat in MAE ungar, Nemeth Zsolt. Impotriva legii au votat doar parlamentarii Partidului Liberal-Democrat.

Incepand de la 1 ianuarie 2002, cand va intra in vigoare, potrivit legii, etnicii maghiari din statele vecine vor putea lucra, in baza unui permis special, in Ungaria, iar studentii si profesorii vor beneficia de facilitatile pentru completarea si continuarea studiilor.

Potrivit unor estimari facute, saptamana trecuta, de Ministerul Economiei de la Budapesta, in Ungaria, se pare, ca, dupa adoptarea legii, se vor duce peste 30.000 de persoane in cautarea locurilor de munca. De precizat ca persoanele angajate in Ungaria pe o perioada de trei luni vor putea sa amelioreze problema lipsei fortei de munca, problema cu care s-au confruntat anumite domenii ale economiei ungare.

UDMR: Legea nu -deranjeaza-

Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Attila Kelemen, a declarat ca Legea privind Statutul maghiarilor din tarile vecine Ungariei -nu este o lege care sa deranjeze-.

Kelemen a aratat ca si slovacii, si ucrainenii au asemenea legi, iar Romania a luat unele masuri speciale pentru romanii din Repubica Moldova si din tarile vecine.

Liderul UDMR crede ca au existat -unele porniri politicianiste- la adresa acestei legi din partea PRM, iar unii reprezentanti ai partidului de guvernamant au facut declaratii -mai putin chibzuite-.

-Deocamdata nu stim ce va insemna aceasta lege pentru maghiarii din Romania, dupa aplicarea ei, vom sti mai multe-, a adaugat Attila Kelemen.


Legea a fost adoptata fara sa se tina cont de observatiile Romaniei

-Guvernul Romaniei ia nota de adoptarea in Parlamentul ungar a Legii privind maghiarii din tarile vecine Ungariei si de faptul ca observatiile partii romane nu au fost luate in considerare, desi in procesul elaborarii sale s-au adoptat numeroase amendamente, inclusiv in ultima perioada.

Observatiile partii romane la proiectul de Lege ungar au fost expuse in repetate ocazii de indata ce partea ungara a fost de acord cu organizarea unor consultari intre cele doua parti.

In opinia partii romane, prevederile Legii referitoare la acordarea legitimatiei de maghiari au aplicare extrateritoriala, legea in ansamblul sau avand un caracter discriminatoriu, in contradictie cu documentele internationale aplicabile in materie.

Guvernul Romaniei reaminteste ca partea romana este permanent preocupata de imbunatatirea standardelor in materia protectiei drepturilor minoritatilor, aplicand cu strictete dispozitiile Tratatului politic de baza din 1996, care prevad expres ca persoanele apartinand minoritatii maghiare ?çse bucura de aceleasi drepturi si au aceleasi obligatii cetatenesti, la fel ca toti ceilalti cetateni ai tarii in care traiesc?ê (art. 15 alin. 8).

Guvernul Romaniei a luat nota de excluderea Austriei din domeniul de aplicare a legii, aceasta reprezentand o confirmare a faptului ca Legea ungara nu este compatibila cu spiritul european.

Partea romana a aratat maxima disponibilitate catre partenerii ungari pentru a ajunge la o varianta de text convenabila, precizand de la inceput ca nu doreste sa negocieze textul legii, care este un act normativ intern ungar, dar ca doreste sa se tina cont de observatiile sale, astfel incat consultarile sa nu aiba un caracter pur formal.

Observatiile formulate in cadrul consultarilor au fost reiterate cu ocazia intalnirii ministrilor afacerilor externe roman si ungar, din 30 mai 2001, si intr-o scrisoare transmisa de ministrul afacerilor externe roman ministrului afacerilor externe ungar la data de 8 iunie a.c.

Guvernul Romaniei constata cu regret ca partea ungara nu a transmis nici o reactie la aceste demersuri.

Legea privind maghiarii din tarile vecine Ungariei a fost adoptata fara a se fi tinut seama de pozitia exprimata de partea romana in cadrul demersurilor sale.

Fata de situatia creata, Guvernul Romaniei subliniaza ca nici o situatie contrara literei si spiritului Tratatului bilateral, provocata prin efectul Legii, nu poate fi opozabila partii romane pe teritoriul suveran al Romaniei-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.