Acasă Politic Romanii vad viata in gri

Romanii vad viata in gri

DISTRIBUIȚI

La 11 ani de la Revolutie, peste jumatate (52,6%) dintre romani se declara -nu prea multumiti- de felul in care traiesc. Desi scaderea nivelului de trai a devenit si boala cronica post-revolutionara, majoritatea nu sunt vehementi in apreciere, doar 20,6% declarandu-se -deloc multumiti-. Cifra imbogatitilor, care se declara automat -foarte multumiti-, este insa infima, nedepasind pragul de 0,9%. Cele mai multe dintre -victimele- sondajului (72,6%) INSOMAR vad insa viata in culori sumbre, apreciind -la negativ- calitatea traiului lor.

O treime din populatie traieste mai prost ca anul trecut

Aproape o treime din populatia Romaniei (29,3%) considera ca traieste mai prost acum decat anul trecut, in pofida schimbarilor politice care ridica automat gradul de asteptare si -nivelul- sperantelor de mai bine. Aproape jumatate (48,5%) cred insa ca viata lor este la fel prin comparatie cu cei 7,4%, care apreciaza ca traiesc mult mai prost ca acum un an. 14,4% dintre romani au facut un salt calitativ, avand un nivel de trai mai ridicat decat in anul 2000.

Optimistii – de doua ori mai multi ca scepticii

In privinta sperantelor de trai pentru anul viitor, procentul optimistilor (35,3%) este aproape dublu fata de cel al scepticilor (19,8%). 40,2% dintre romani privesc fara emotii schimbarile preconizate pentru acest an, apreciind ca vor trai la fel anul viitor. La extreme se afla cei 0,8% dintre intervievatii INSOMR, care spera ca o vor duce mult mai bine, si cei 3,9% care, dimpotriva, estimeaza un trai mult mai prost.

In planul veniturilor familiale, 40,2% dintre cetateni recunosc ca nu depasesc strictul necesar, 30% arata ca nu le ajung nici pentru supravietuire, iar 21,2% spun ca pot folosi castigurile familiale pentru un trai mai decent fara a-si permita inca extravagante financiare. 7,2% dintre romani arata ca pot cumpara si unele bunuri mai scumpe, dar cu sacrificii in alte domenii, doar 1,4% declarandu-se relaxati si multumiti, fara a fi nevoiti sa-si impuna restrictii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.