Acasă Politic Sah in patru

Sah in patru

DISTRIBUIȚI

Cat de trist e peisajul politic de campanie. E ca vremea de afara. Parca toata lumea asteapta sa treaca odata. Sa se zvante politica si sa ne vedem fiecare de treaba. Abia acum putem realiza efectele unei legi facute cu disperarea de a insera mici chichite menite sa-i favorizeze numai pe unii. In realitate, noile legi electorale nu favorizeaza pe nimeni. Felul in care au fost concepute determina iata un zid mediatic in fata alegatorilor, care poate ar dori sa stie mai mult din ceea ce au pregatit ca si promisiuni pentru 2005 principalii combatanti. Or, in afara de cateva dispute electorale politicianiste, n-am aflat prea clar ce ne ofera unii si ce altceva ceilalti. Candidatii la presedintie bat tara, consultantii de campanie confunda meseria de sfatuitori profesionisti cu cea de comunicatori de partid si ii vezi pe la televizor lingusindu-si partizan clientii, iar oamenii de rand trec canalul pe conferinta de presa a lui Mutu sau pe urletele de la Ciao Darwin. Totul e minunat. Aud la televizor o dilema de zile mari. Cine se teme de cine? Lui Nastase ii e frica de o confruntare directa cu Basescu sau lui Traian Basescu sa dea nas in nas cu Vadim Tudor?

Sigur, menestrelii presedintelui PSD dau raspunsul care le convine. Adica, Basescu, vezi bine, s-ar teme de Vadim pentru ca el i-a si furat Tribunului o parte din discurs si implicit din electorat. Partea cu furatul procentelor e reala. Partea cu teama tine mai putin. In realitate, in ultimii patru ani, Nastase a furat de la Vadim discursul nationalist (vezi tema Legii statului maghiarilor) pe care, ce-i drept, in 2004, nu l-a mai abordat cu aceeasi forta, iar Basescu s-a multumit sa fure mai degraba partea de discurs anticoruptie. Practic, Vadim a ramas usor-usor fara vorbe-n gura din cauza ambilor prezidentiabili. Asa s-a trezit nationalistul vorbind in campanie despre cum s-a lasat de fumat.

De ce nu vrea Basescu o confruntare in patru? Calculul e simplu. Intr-o astfel de dezbatere, cu un Marko Bela in cel mai bun caz neutru, raportul de forte ar fi doi la unu anti-Basescu, in contextul in care apropierea neoficiala dintre PSD si PRM este mai mult decat evidenta (vezi cordonul ombilical BNS).

De ce nu vrea Adrian Nastase o confruntare directa cu Traian Basescu ? Pentru a nu-i lasa posibilitatea televizata lui Basescu de a-si duce la capat aceeasi strategie pe care a aplicat-o la locale. Liderul democrat a creat o asteptare privind aceasta confruntare, apelaand la un discurs agresiv in teritoriu. Un discurs care nu are nimic in comun cu diplomatia unui presedinte de tara. PSD a muscat gogoasa si a reluat tema: -Basescu certaretul!-.

Surpriza pe care i-ar fi rezervat-o presedintele PD lui Nastase ar fi fost ca in lupta unul la unul, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Geaona, Basescu sa fie superdiplomat si sa arate ca stie sa manance cu la fel de multe tipuri de tacamuri ca si contracandidatul sau. In aceste conditii, constructia PSD, legata strict de faptul ca Basescu n-are fata de presedinte, s-ar fi putut narui. Nu e nici pe de parte vorba de frica aici, ci de un joc de sah pe care unii ar dori sa-l practice in patru in loc de doi. De ce nu in 10 atunci? Vine strategul PSD si raspunde: -Pentru ca sunt numai patru formatiuni parlamentare-. Si de ce ma rog am amesteca alegerile parlamentare, unde votul e pe lista, cu prezidentialele eminamente uninominale. Or, sondajele spun clar. Doar doi pot juca sah de performanta. Restul la Cismigiu.

Inchei, considerand ca poate cea mai buna solutie pentru televiziuni (daca ele nu erau inregimentate) ar fi fost aceea sa organizeze o dezbatere in 10, una in patru si una in doi chiar din primul tur, avand la baza toate sondajele din ultimele luni. Din punct de vedere al audientei, dar si din perspectiva unei abordari echitabile pentru toata lumea, asa ar fi fost normal. Probabil ca nu se va intampla astfel, iar romanii vor urmari in fapt cateva partide de table.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.