Acasă Politic Schimbarea la fata a Constitutiei

Schimbarea la fata a Constitutiei

DISTRIBUIȚI


In pas cu Europa, politicienii romani au trecut peste resentimentele din primii ani ai democratiei si incearca sa inveleasca legea fundamentala a tarii intr-un ambalaj cat mai atragator. Noua Constitutie, aflata in dezbaterea unei comisii infiintate tocmai in acest scop, va acorda drepturi si cetatenilor straini, va garanta proprietatea privata si va permite legislativului sa-si puna amprenta asupra executivului, prin posibilitatea revocarii primului-ministru. Comisia Constitutionala va relua, peste putin timp, discutiile asupra textelor ramase in suspensie, in echipa (in)completa, intrucat PRM boicoteaza in continuare lucrarile comisiei.

Modificari convenite, acceptate, parafate

Principalele modificari adoptate pe parcursul anului trecut de catre Comisia Constitutionala au vizat garantarea dreptului la proprietate, consacrarea separatiei puterilor in stat, diferentierea atributiilor celor doua Camere ale parlamentului, dreptul cetatenilor romani cu dubla cetatenie de a candida la functii publice in Romania, restrangerea ordonantelor de urgenta, transformarea Curtii Supreme de Justitie in Inalta Curte de Justitie si Casatie, includerea in CSM a reprezentantilor societatii civile, eliminarea stagiului militar obligatoriu. Membrii comisiei au stabilit ca tara noastra poate utiliza moneda euro dupa integrarea in UE. Cetatenii straini vor avea dreptul de a detine terenuri pe teritoriul tarii, conditia suficienta fiind ca ei sa aiba domiciliul stabil in Romania. In privinta ordonantelor de urgenta, comisia a ales varianta prin care guvernul nu poate emite aceste ordonante in domenii precum drepturile cetatenesti, drepturi electorale ale cetatenilor si domenii din drepturile institutionale fundamentale ale statului.

O prevedere importanta adoptata se refera la faptul ca proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. In urma discutiilor, comisia a decis desfiintarea stagiului militar. Conditiile exercitarii serviciului militar vor fi prevazute intr-o lege organica, ce va viza durata si categoriile de cetateni pentru care stagiul va ramane obligatoriu. La capitolul parlament, a fost exclusa procedura de mediere dintre cele doua Camere. De asemenea, seful statului nu-l va mai putea revoca din functie pe primul-ministru. Singura modalitate de revocare a sefului guvernului va fi motiunea de cenzura prin parlament, aprobata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

In acelasi timp, cetatenii Uniunii Europene ar putea avea dreptul de a alege si de a fi alesi in administratia publica locala romana si in Parlamentul European, pe locurile alocate Romaniei, in conditiile aderarii tarii noastre la UE.

Texte aflate in divergenta

Au mai ramas de discutat in comisie doua categorii de texte: cele discutate si la care nu s-a ajuns la o formula definitiva si cele asupra carora nu s-a batut palma intre liderii partidelor, neexistand un acord politic in acest sens. Din prima categorie fac parte, printre altele, introducerea principiului subsidiaritatii (rezolvarea problemelor cetatenilor de catre institutia cea mai apropiata), posibilitatea extradarii cetatenilor romani, durata arestarii preventive in faza de urmarire penala si de judecata, situatia hotararilor Consiliului Superior al Magistraturii in materie disciplinara cu privire la magistrati, angajarea raspunderii guvernului asupra unui proiect de lege. In privinta textelor asupra carora nu exista un acord politic, membrii comisiei vor dezbate problemele legate de dizolvarea parlamentului, senatorii de drept, eliminarea caracterului de stat national, reorganizarea instantelor militare, utilizarea limbilor minoritatilor in justitie, eliminarea limitelor materiale ale revizuirii, alegerea sefului statului de catre parlament.

Scepticism in privinta restantelor

Asupra textelor ramase in discutie exista deja, in randul membrilor comisiei, indoieli ca ele vor putea fi adoptate, cu sau fara un acord politic. Deputatul PD Emil Boc, vicepresedinte al comisiei, crede ca restantele, in majoritatea lor, nu vor fi -luate-. -Am dubii serioase ca vor fi adoptate textele privind alegerea sefului statului de catre parlament, senatorii de drept, folosirea limbilor minoritatilor in justitie, conditiile de dizolvare a parlamentului, caracterul national al statului roman, eliminarea limitelor materiale ale revizuirii si altele-, spune Boc. El crede ca se vor mai opera doar modificari de forma, nu de fond, iar textele vor fi adoptate numai in urma votului majoritar, nu in baza unui nou acord politic intre partide. Senatorul PSD Ion Predescu sustine, la randul sau, ca -unele texte avute in vedere au cazut, de principiu-. El a aratat ca, personal, se indoieste de reusita includerii in Constitutie a mandatelor pentru senatorii de drept, prevedere care -intra in contradictie flagranta cu cea a reprezentativitatii, cu faptul ca parlamentarii sunt alesi-.

Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs a spus doar ca la ultima sedinta s-a hotarat pe baza acordului politic sa se reia discutiile asupra anumitor puncte care nu au intrunit un consens politic. -Sunt patru sau cinci amendamente… ar fi propunerea lui Antonie Iorgovan ca fostii presedinti sa devina senatori de drept, competenta Curtii de Conturi de a avea complete de judecata si alte cateva-.

Liberalul Valeriu Stoica a declarat ca, in principiu, discutiile au fost finalizate, dar -au mai ramas problemele politice controversate, cum ar fi alegerile anticipate, si unele chestiuni tehnice, cum ar fi Consiliul Magistraturii, care, desi au fost discutate, pot fi reluate-. Stoica a spus ca partidul sau se opune ferm revizuirii mecanismului constitutional al alegerilor anticipate. El a adaugat ca, in luna decembrie, comisia a hotarat in privinta chestiunilor politice ca eventuala adoptare a acestora sa se faca pe baza acordului politic.


Forumul Constitutional

Dintre propunerile Forumului Constitutional, 12 s-au numarat printre noile prevederi ale viitoarei Constitutii, dupa cum sustine deputatul PD Bogdan Niculescu-Duvaz. -Nu mi le amintesc acum pe toate, dar a fost inclusa cea care cerea garantarea proprietatii de catre stat, nu doar ocrotirea acesteia, eliminarea obligativitatii serviciului militar. Am identificat pe lista Comisiei pentru revizuirea Constitutiei peste 12 subiecte propuse, care au fost adoptate-. Dintre cele peste 13.000 de mesaje primite de la oameni, 96,79% au cerut si garantarea proprietatii private, dorind astfel o mai buna protectie a acesteia si un tratament egal al proprietarilor, iar 59,5% au dorit -sa scape- de armata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.