Acasă Politic Sefii serviciilor speciale sunt mai -tupeisti- decat ministrii

Sefii serviciilor speciale sunt mai -tupeisti- decat ministrii

DISTRIBUIȚI

Membrii Cabinetului Nastase constituie o trupa disciplinata. Dezbaterile la buget in comisiile parlamentare de specialitate au dovedit-o ieri cu prisosinta. In urma indicatiilor pretioase primite de la seful lor, ministrii, in majoritate, s-au declarat impacati cu sumele austere alocate de la buget, desi au apreciat ca nu le-ar fi prisosit cate ceva in plus. Mai indisciplinati s-au dovedit a fi insa sefii serviciilor speciale, care nu se afla sub directa indrumare a lui Nastase, ei situandu-se in raza de influenta a Cotroceniului. Astfel, directorul SRI, Radu Timofte, a cerut comisiei de resort sprijin pentru obtinerea unei suplimentari de 700 miliarde de lei, mentionand ca serviciul sau a primit doar 3.000 de miliarde din cele 5.000 pe care le ceruse. -Daca nu avem bani sa platim o informatie acum, ea ne poate costa mult mai mult mai tarziu-, a spus Timofte, incercand sa-si sensibilizeze auditoriul. In tandem cu directorul SRI, seful SPP, Gabriel Naghi, a cerut si el o suplimentare cu 25 de procente a bugetului, fiind insa refuzat. Zona Justitiei a avut si ea rebelii ei. Daca Rodica Stanoiu asteapta sa obtina oarece bani abia la rectificarea bugetara din 2002, procurorul general, Joita Tanase, si avocatul poporului, Ioan Muraru, au incalcat consemnul de docilitate stabilit, cerand in plus 54,5 miliarde, respectiv un miliard. Motto-ul lui Muraru a fost: -Obrazul subtire cu cheltuiala se tine-. Ceea ce e nu e deloc departe de adevar.

Dezbaterile la buget in comisiile de specialitate ale Parlamentului au demonstrat, o data in plus, daca mai era nevoie, ca membrii Cabinetului Nastase sunt niste soldati disciplinati in front. In urma -indicatiilor pretioase- primite de la -tatuca- Adrian Nastase, ministrii s-au declarat multumiti de sumele alocate din buget, desi au apreciat ca -ceva marutis- nu le-ar fi fost de prisos. Mai indisciplinati s-au dovedit a fi insa sefii serviciilor speciale, care nu raspund la comenzile lui Nastase, fiind coordonati, din umbra, de catre Cotroceni.

Razvan Theodorescu isi pune sperantele in rezerva bugetara

Audiat de catre parlamentarii din comisiile de cultura, ministrul Razvan Theodorescu s-a ferit sa ceara direct o suplimentare de fonduri, marginindu-se sa afirme ca -este un buget decent intr-o perioada de austeritate-. El a apreciat ca fondurile alocate Culturii au crescut vizibil fata de 2001 si, ca datorita acestei majorari, va fi acoperita plata salariilor, inclusiv indexarile si restaurarea monumentelor. Potrivit declaratiilor lui Theodorescu, bugetul Culturii pentru 2002 se ridica la 2.000 miliarde de lei. Ministrul culturii a preferat o formula diplomatica pentru a sugera ca mai are nevoie de bani, precizand ca suplimentarile necesare ar putea veni de la rezerva bugetara.

Dancu e satisfacut

Ministrul informatiilor publice, Vasile Dancu, s-a declarat satisfacut de bugetul pe care-l va primi in 2002, contabilizat la 270 miliarde de lei. -Bugetul ministerului, pe anul viitor, nu este mare, dar ne satisface-, a precizat Dancu, la comisiile de cultura. Desi multumit oficial de banii ce-i revin, ministrul informatiilor a tinut sa sublinieze ca in 2002 nu va avea fonduri pentru proiectele de informare publica si de comunicare externa.

Rus se bazeaza pe rectificari, confiscari si amenzi

In ciuda conditiilor materiale grele cu care se confrunta Politia, ministrul de interne, Ioan Rus, s-a ferit sa ceara vreo suplimentare de buget, de frica sa nu-l supere pe seful cel mare. Astfel, pentru a demonstra consensul din echipa guvernamentala, Rus a declarat, la finalul audierii din comisiile de aparare, ca -banii rezervati ministerului in 2002 sunt suficienti pentru demararea activitatii in conditii bune-. Fata de sumele stabilite prin buget, Rus a precizat ca se afla in discutie doua amendamente importante pentru pusculita ministerului. Primul face referire la cresterea sumelor din amenzi si confiscari care sa revina Politiei, iar cel de-al doilea prevede un troc cu Petrom, combustibil contra servicii de paza.

I.M. Pascu – cel mai fericit ministru

Parafrazandu-l pe Marin Preda, am putea spune ca cel mai iubit ministru din Cabinetul Nastase este seful apararii, Ioan Mircea Pascu. El a declarat ca este multumit de miliardul de dolari ce-i revine din buget, promitand un control la sange al cheltuielilor. Prioritatile MApN in 2002 vor fi, conform declaratiilor sale, integrarea in NATO si apararea tarii.

Sefii serviciilor ignora indicatiile premierului

Sefii serviciilor speciale nu s-au conformat concordiei generale si au cerut suplimentarea bugetelor proprii, invocand in majoritatea cazurilor noul context politic international.

Directorul SRI, Radu Timofte, a cerut comisiei de resort sa-l ajute pentru a obtine o suplimentare de 700 miliarde de lei, mentionand ca serviciul pe care-l conduce a primit doar 3.000 miliarde de lei, desi ceruse 5.000 miliarde de lei. -Daca nu avem bani sa platim o informatie acum, ea ne poate costa mult mai mult mai tarziu-, a afirmat Timofte.

De asemenea, seful SPP, Gabriel Naghi, a cerut si el o suplimentare de 25% a bugetului, dar a fost refuzat de comisiile de aparare, primind in schimb acceptul ca furnizorii SPP sa-si poata compensa datoriile avute la bugetul de stat.

Nici seful STS nu a ramas mai prejos, cerand 20 de miliarde in plus, fata de cele 1.836 de miliarde acordate de Cabinetul Nastase.

Procurorul general si avocatul poporului – singurii -copii obraznici- din zona Justitiei

O mare parte din reprezentantii institutiilor aflate in -plasa- comisiilor juridice s-au aratat intelegatori fata de bugetul alocat. Astfel, Curtea Constitutionala, Curtea Suprema de Justitie si Consiliul Legislativ n-au cerut ieri nici un supliment. Ministrul justitiei a preferat o atitudine echivoca, dar la fel de?ë cuminte. Astfel, Rodica Stanoiu a pledat pentru o noua Curte de Apel si un spital modern, depunand cereri financiare concrete, dar a aratat ca spera sa obtina banii abia la rectificare.

Mai naravasi au fost insa procurorul general Joita Tanase si avocatul poporului, Ioan Muraru, care au incalcat consemnul de docilitate stabilit de putere. Ei s-au revoltat fata de sumele alocate, deschizand campania recuperarii de fonduri de la vistieria statului. Astfel, Joita Tanase a cerut 54,5 miliarde de lei in plus, pentru inca 150 de posturi, dintre care 100 destinate procurorilor. Procurorul general a aratat ieri ca procurorii care iau interogatorii n-au nici macar masini de scris si ca exista unitati care functioneaza doar cu unul sau doi procurori. Desi nu a discutat inca cu Ministerul Finantelor, Joita Tanase este convins ca, in acest an, amendamentele Parchetului vor fi luate in seama.

Noul avocat al poporului, profesorul Ioan Muraru, a reclamat dublarea bugetului, de numai un miliard, al institutiei pe care o reprezinta, prin aplicarea indicelui de inflatie. Mottoul acestei cereri a fost -Obrazul subtire cu cheltuiala se tine-, Muraru explicand ca -avocatul poporului- este viza pe pasaportul Romaniei de integrare in UE.

Dezbaterile de ieri ale comisiilor juridice au traversat si momente picante. Astfel, o parte dinparlamentarii PSD l-au chemat la ordin pe propriul lor ministru, Mihai Tanasescu, -vinovat- de constructia gresita a bugetului. Deputatul Corneliu Badoiu a cerut chiar sistarea discutiilor si votarea in comisii a propunerii de citare a ministrului finantelor. Colegul sau de partid, senatorul Octavian Opris, a cerut si el acelasi lucru, revoltat de sumele mici alocate Justitiei in acest an – mai mici decat in 2001. Seful Comisiei juridice din Senat, Aristide Roibu, a vrut sa le dea satisfactie reclamantilor, apelandu-l in direct, de fata cu toti invitatii, pe Mihai Tanasescu. Gata sa raspunda pe loc invitatiei, ministrul finantelor a fost trecut insa pe -apel in asteptare-, intrucat deputatii si senatorii au inceput sa se certe, nefiind de acord asupra orei de audiere. Dupa minute bune de polemica, ministrul a primit invitatia oficiala pentru astazi dimineata, inaintea unui alt subiect fierbinte: dosaarul ridicarii imunitatii senatorului C.V. Tudor.

CNSAS – pus din nou la index

Desi a fost -cuminte-, nefacand practic nici un amendament la Legea bugetului, CNSAS a devenit tirul unor acuzatii rautacioase timp de mai bine de o jumatate de ora, la Sala Verde, inchiriata ieri de comisiile juridice ale Parlamentului. Motivul? Absenta presedintelui, Gheorghe Onisoru, care a delegat o directoare generala pentru a spune ca… nu doreste nimic. Seful Comisiei juridice, Ionel Olteanu, a atacat CNSAS, apreciind ca -asta e importanta pe care si-o da singur Consiliul-. Stafeta a fost preluata de peremistul Vasile Mois, care a criticat cheltuielile acestei institutii, citand insa intentionat cifrele (mai mari) de anul trecut.

In discutie s-au ambalat reprezentantii UDMR si PNL, care au luat apararea CNSAS, caruia PRM si PSD i-au pus gand rau de mai mult timp. Fara relevanta practica, polemica a blocat dezbaterile asupra bugetului, scotand la iveala refularile politice ale participantilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.