Acasă Politic Seful statului acuza teoriile staliniste care vizeaza deznationalizarea basarabenilor si bucovinenilor

Seful statului acuza teoriile staliniste care vizeaza deznationalizarea basarabenilor si bucovinenilor

DISTRIBUIȚI

Presedintele Ion Iliescu a avut un sfarsit de saptamana agitat. Seful statului a vizitat atat Centrul pentru tinerii romani din afara granitelor de la Crevedia, cat si baza de antrenament de la Snagov a lotului national de caiac-canoe. Contactul cu tinerii l-a facut din nou pe locatarul de la Cotroceni sa iasa la rampa, desi declaratiile sale nu au mai fost la fel de incendiare ca cele de la Focsani sau Mangalia. Ion Iliescu nu a ratat insa momentul si a vorbit cu egala nonsalanta despre problemele sportului si despre problemele nationalitatilor.

-Limba moldoveneasca este rodul unei teorii staliniste-

Presedintele Ion Iliescu a afirmat sambata ca, prin lansarea teoriei existentei unei limbi moldovenesti diferite de cea romana, se urmareste realizarea unor interese de -deznationalizare- a romanilor. Seful statului – aflat sambata la Crevedia, in fata absolventilor promotiei 2000-2001 a Centrului pentru tinerii romani din afara tarii -Eudoxiu Hurmuzachi-, i-a informat pe acestia ca ideea nasterii unei noi natiuni – cea moldoveneasca – porneste de la o teorie stalinista. El a adaugat ca toti locuitorii Basarabiei si Ucrainei care vorbesc limba romana sunt romani, dar ca exista incercari -de a slabi constiinta de sine- a acestora. Aratand ca Republica Moldova este -al doilea stat roman- pentru ca 65% din populatia sa este de origine romana, Ion Iliescu a spus ca -trebuie sa-i ajutam pe oameni sa se autoproclame romani-.

-Romanii din alte state trebuie sa fie loiali acestora-

Incercand probabil sa previna reactiile de protest ale Moldovei si Ucrainei fata de cele declarate, presedintele a mentionat ca -noi nici nu vrem sa stimulam la romanii care sunt cetateni ai altor state sentimente ostile statelor ai caror cetateni sunt. Noi vrem ca ei sa fie cetateni loiali ai statelor respective-. Seful statului a mai aratat ca sunt tari in Eurooa care nu recunosc nici macar conceptul de nationalitate. Romania doreste, in schimb, sa aiba relatii bune cu toate statele si acorda o importanta aparte minoritatilor nationale. -In toate tratatele bilaterale pe care le-am semnat pana acum am consemnat si aceasta chestiune a protejarii drepturilor minoritatilor nationale si e dreptul fiecarui stat de a comunica cu conationalii. Asta e una, si e cu totul altceva abuzul si arbitrariul unora care vor sa decida asupra cetatenilor altor tari. Avem si noi disputele noastre cu altii, care abuzeaza din acest punct de vedere, nerespectand statutul sau de cetatean al Romaniei. Asta nu e in beneficiul nimanui – nici al statelor respective si al sentimentului de incredere reciproca de buna vecinatate, nici in interesul acestor cetateni, care sunt bulversati prin asemenea interferente-, a spus Ion Iliescu, referindu-se astfel voalat la controversata Lege privind statutul maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei.

Sprijin pentru Octavian Belu si Mariana Bitang

Seful statului si-a gasit insa timp si pentru sport. In cadrul vizitei la baza de antrenament de la Snagov a lotului national de caiac-canoe. Ion Iliescu si-a exprimat regretul ca, de cativa ani, nu a mai urcat intr-o barca. El a spus ca urmareste si in prezent cu placere concursurile de caiac-canoe, pentru ca a ramas legat sufleteste de acest sport, dat fiind ca in anii *80 a detinut functia de presedinte al Federatiei Romane de caiac-canoe. Tot la Snagov, presedintele a declarat ca ar putea interveni, daca i se va cere, pentru ca antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang sa nu paraseasca lotul national de gimnastica al Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.