Acasă Politic Seful statului, la mana Parlamentului

Seful statului, la mana Parlamentului

DISTRIBUIȚI

Lupta pentru putere intre doua palate -republicane-, Victoria si Cotroceni, ar putea fi definitiv ingropata prin modificarea Constitutiei. Initiatori ai campaniei de revizuire a Legii fundamentale, liberalii au -bombardat- ieri institutia prezidentiala, pledand pentru reducerea substantiala a puterilor sefului statului. Acesta va avea o functie simbolica si va fi ales de Parlament – in viziunea PNL. Motivul? Scoaterea din joc a -showmen–ilor prezidentiali, astfel incat sa conteze programele, nu audienta personala a candidatilor. Peremistii se opun cu vehementa, intuind reducerea sanselor lui Vadim in noua formula. Mizand pe caracterul popular al alegerilor prezidentiale, PSD este, de asemenea, impotriva. UDMR voteaza insa -pentru-, iar la PD parerile sunt deocamdata impartite.

Liberalii taie accesul lui Vadim la prezidentiale

-Pionieri- ai campaniei de modificare a Constitutiei, liberalii au lansat ieri o petarda la adresa institutiei prezidentiale. In viziunea PNL, noul sef al statului isi va pierde toate puterile, fiind obligat sa joace doar un rol simbolic, de reprezentare. In plus, el va fi ales de Parlament, pe principiul -invingatorul ia totul-. Cea mai spectaculoasa din cele 41 de propuneri liberale de revizuire a Constitutiei anuntate ieri de senatorul Paul Pacuraru va igieniza sistemul politic si va bloca accesul la functia suprema in stat a unor -staruri- care incearca sa culeaga voturi prin joc de scena si nu prin proiecte.

In scenariul liberal, Vadim nu va mai putea cuceri simpatia populara. El ar trebui sa convinga un alt auditoriu, format din deputati si senatori, si va avea atributii restranse. Paul Pacuraru spera ca, in acest mod, se va inlatura o alta aberatie politica, determinata de -liderul-locomotiva-. Cei 11 ani de democratie postrevolutionara au demonstrat ca, in general, presedintii de partid reusesc sa traga dupa ei formatiunile politice carora le imprima propria cotatie politica, in pofida unor prestatii neconvingatoare ale partidelor. Miza redusa a functiei prezidentiale va tempera elanul populist al prezidentiabililor, obligandu-i sa se concentreze pe programe concrete.

Stolojan vrea sa rupa pisica

Seful Consiliului National, Theodor Stolojan, a fost ieri la fel de vehement, afirmand ca -ne facem de ras cu situatia actuala, in care presedintele incearca sa aiba o putere pe care nu i-o confera Constitutia-. El insusi aspirant la functia suprema in stat, Stolojan a aratat ca Iliescu si-a creat prin CSAT propria institutie de putere, cu o baza uriasa de informatii, avand in paralel atributii executive de aparare, justitie, politica externa. Pentru a corecta situatia actuala, liderul liberal a relevat doua solutii: transformarea presedintelui in sef al Executivului, dupa modelul american, si, la extrema cealalta, -legumizarea- sa politica prin acordarea unor puteri simbolice. PNL a ales a doua formula, anuntand-o ieri, prin vocea lui Paul Pacuraru, drept un capat de pod al revizuirii constitutionale. Liberalii au lansat ieri si un termen optimist pentru finalizarea procesului: sfarsitul anului in curs, cu -dispensa- primul trimestru al anului viitor.

Decalogul modificarii Constitutiei

O data cu reteta republicii parlamentare, reprezentantii PNL au reluat inca noua masuri de revizuire a Legii fundamentale, avand ca scop revolutionarea sistemului politic. Printre acestea figureaza transparenta in finantarea partidelor, demiterea ministrilor care au pierdut sprijinul politic al partidului-tutore, reducerea cu o treime a numarului de parlamentari si introducerea votului uninominal la Senat, dizolvarea partidelor nereprezentative (pentru eliminarea formatiunilor-fantoma), separarea atributiilor celor doua Camere, astfel incat Senatul sa se concentreze pe politica externa, iar Camera Deputatilor sa ramana forul eminamente legislativ, restrangerea imunitatii parlamentare la declaratiile politice, garantarea proprietatii private si consacrarea valorii constitutionale a drepturilor omului stipulate in Declaratia Universala.

UDMR primeste cu bratele deschise propunerea liberalilor

Senatorul UDMR Peter Eckstein s-a declarat fara echivoc in favoarea initiativei PNL. -Cred ca este o propunere benefica, iar un argument in acest sens este faptul ca, prin adoptarea acestei reglementari, Romania s-ar apropia si mai mult de marea familie europeana-, a afirmat Eckstein, unul dintre -juristii- Uniunii. El a fost de parere ca ideea liberalilor nu ascunde nici un fel de interese colaterale: -Nu vad jocuri politice in spatele propunerii respective-. Eckstein a precizat ca forurile de conducere ale partidului sau nu au luat inca in discutie problema, dar ca ea va fi discutata cat mai curand posibil.

PSD considera ca initiativa liberalilor nu reprezinta o solutie

PSD s-a declarat de la bun inceput impotriva initiativei formulate de PNL. Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor, a exprimat transant pozitia partidului de guvernamant: -Noi nu impartasim un asemenea punct de vedere. Nu ar ameliora activitatea autoritatilor de stat. In plus, presedintele ar pierde rolul de mediator, iar institutia prezidentiala nu ar mai avea posibilitatea de a reprezenta un factor de echilibru in societate.Aceasta initiativa nu reprezinta o solutie-. Pe de alta parte, Dorneanu a spus ca social- democratii vor accepta ca intre temele ce vor face obiectul discutiilor din Comisia care se va ocupa de revizuirea Constitutiei sa fie inclusa sI propunerea liberalilor.

PD se mai gandeste

In randul democratilor, o pozitie transanta in chestiune nu a fost inca trasata. Liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor, Alexandru Sassu, a declarat ca partidul sau este deschis sa discute si aceasta problema in cadrul dezbaterii privind modificarea Constitutiei: -Deocamdata, nici nu spunem ca e buna, nici ca e rea o astfel de modificare. Pe noi ne intereseaza insa, in primul rand, alte modificari menite sa asaneze clasa politica, de exemplu transferul de la un partid la altul, imunitatea parlamentara etc.-, a afirmat deputatul PD.

PRM viseaza la o republica prezidentiala

PRM nu agreeaza propunerea liberalilor. Dimpotriva, se situeaza la extrema cealalta. Vicepresedintele PRM, Anghel Stanciu, sustine ca ideea in sine -contravine traditiei istorice a poporului roman, care a vazut in conducatorul statului, de la voievozi, regi si presedinti, un adevarat conducator, nu o persoana avand rol decorativ-. El crede ca -Romaniei ii trebuie un statut de republica prezidentiala, asemanatoare celei din Statele Unite, pentru ca o republica parlamentara, asa cum doresc liberalii, ar ingropa definitiv Romania-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.