Acasă Economic-Financiar ORCB va incheia un contract de audit al FNI

ORCB va incheia un contract de audit al FNI

DISTRIBUIȚI

Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (ORCB) isi va asuma responsabilitatea incheierii unui contract in vederea efectuarii unui audit complet al Fondului National de Investitii, desi aceasta masura ar fi trebuit sa fie pusa in aplicare de catre Consiliul de Incredere al FNI, care insa -si-a manifestat incapabilitatea si lipsa de vointa-, informeaza ORCB.

Legea 333/2001, privind unele masuri pentru diminuarea incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI, prevede ca, in termen de zece zile de la data intrarii acesteia in vigoare, 4 iulie, Consiliul de Incredere al FNI, cu acordul CNVM, trebuie sa asigure incheierea unui contract de auditare a fondului. Raportul de audit include, fara a se limita la acestea, calcularea activelor totale si a obligatiilor, precum si o evaluare generala a situatiei financiare a fondului.

In conditiile in care Consiliul de Incredere al FNI si-a manifestat incapabilitatea si lipsa de vointa pentru aplicarea acestei masuri, situatie confirmata si de catre CNVM printr-o adresa transmisa ORCB, aceasta din urma institutie va prelua responsabilitatea aplicarii prevederilor legii, se mai arata in comunicatul ORCB.

Totodata, ORCB va organiza, in baza normelor metodologice de aplicare a legii, la care se lucreaza in prezent, consultarea investitorilor FNI, a caror adunare generala va trebui sa decida cu privire la continuarea activitatii fondului, transformarea acestuia intr-un fond inchis de investitii sau lichidarea fondului. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333 vor fi aprobate prin hotarare de guvern, termenul-limita de elaborare a acestora fiind 4 august. In maximum 30 de zile de la data de intrare in vigoare a hotararii de guvern se vor depune cererile de acordare a ajutorului financiar.

Legea nr. 333 stabileste cadrul juridic pentru acordarea de ajutoare financiare unor investitori la Fondul National de Investitii, unele masuri pentru recuperarea sumelor investite la acest fond, precum si pentru reglementarea unor raporturi intre CEC si Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare. Potrivit reglementarii, beneficiaza de un ajutor financiar de pana la 10 milioane de lei persoanele fizice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au investit in unitati de fond la Fondul National de Investitii si nu au efectuat nici o rascumparare de unitati de fond; au un venit net lunar pe membru de familie, in luna depunerii cererii pentru acordarea ajutorului financiar, de pana la un milion de lei. Plata ajutorului financiar se efectueaza de catre ORCB pe baza cererii persoanei indreptatite, a declaratiei autentice pe propria raspundere a acesteia, referitoare la indeplinirea conditiilor prevazute in lege, si a carnetului de investitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.