Acasă Politic Senatorii nu vor -revolutie absoluta- la botezarea firmelor

Senatorii nu vor -revolutie absoluta- la botezarea firmelor

DISTRIBUIȚI


Ordonanta protejarii firmelor de stat in competitia cu societatile private a inflamat ieri dezbaterile din Senat, alesii hotarand -sa se mai gandeasca o data-, prin retrimiterea textului la Comisia juridica. Legea cu pricina prevede obligatia firmelor private care contin sintagmele -national-, -roman- sau -institut- sa fie avizate de ministerele de resort pentru a nu profita pe nedrept de autoritatea statului indusa prin denumirile respective. Initiatorii proiectului – emanat de guvern si adoptat deja de deputati – se tem ca societatile private se vor pacali, beneficiarii creand impresia ca functioneaza sub umbrela statului, asa cum a fost cazul Institutului Roman de Seismologie Aplicata, ce a panicat populatia privind iminenta unui cutremur in Vrancea.

Juristii pesedisti au fost si mai harnici, extinzand sfera cuvintelor -interzise- prin adaugarea pe lista a termenilor -academic-, -stiintific-, dar obligand si firmele deja existente pe piata sa treaca prin aceeasi sita. Acest ultim amendament a starnit iritare generala in sedinta de ieri, toate partidele protestand prin reprezentantii lor, in frunte chiar cu pesedistii.

Astfel, presedintele Consiliului National al PSD, Alexandru Athanasiu, a aratat ca legea ar putea deveni un bumerang pentru firmele respective. -Am indoieli asupra capacitatii autoritatilor romane de a interpreta legea-, a mai spus el pronuntandu-se impotriva ideii Comisiei juridice de a lua la bani marunti si societatile deja inregistrate.

Din partea UDMR s-au evocat pierderile uriase pe care le-ar presupune schimbarea denumirilor. -Aceste firme au bagat bani multi in publicitate, iar schimbarea de nume ar aduce pagube imense firmelor si tarii-, a remarcat Valentin Puskas, aducand in discutie – oarecum paradoxal, data fiind propria origine etnica – exemplele firmelor Vinul Romanesc si Trustul Roman de Constructii.

Din partea PD, senatorul Petre Roman s-a intrebat -cine are autoritatea de a se pronunta sau nu- daca denumirile respective sunt in regula, iar din zona liberala senatorul Vlad Popa a remarcat ca amendamentul cu pricina -mascheaza retroactivitatea legii-. Pesedistul Ion Predescu a incercat sa apere punctul de vedere al Comisiei juridice, aratand ca este discriminatorie verificarea numai a firmelor nou inregistrate. In plus, el a explicat esenta legii: -Sunt firme comerciale care imprumuta prin autoritatea de stat pentru a obtine profit-.

Predescu a atacat in argumentatia sa un subiect sensibil: FNI. -Era el fond national? (…) De unde sa stie cetatenii ca nu era?-, a aratat senatorul PSD, invocand CEC si Ministerul Finantelor, care au girat afacerea.

Proiectul a fost retrimis la Comisie dupa doua incercari: prima – esuata, cu scorul de 55 voturi -pentru- si 56 -impotriva-, iar a doua cu rezultatul de 101 la 11). Astfel, dincolo de referintele politice, senatorii au incercat ieri sa reduca aria verificarii denumirii firmelor – sub acuzatia de retroactivitate a legii, fara a critica insa aberatiile de fond ale legii care interzice firmelor romanesti sa foloseasca aceasta caracteristica in denumirile lor. Dincolo de miza protejarii firmelor de stat, ordonanta mai are -meritul- de a livra bugetului de stat sume de bani, scoase din buzunarele intreprinzatorilor o data cu modificarea actelor de identitate ale firmelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.