Acasă Politic Sesiunea extraordinara a inceput cu -jocuri de artificii-

Sesiunea extraordinara a inceput cu -jocuri de artificii-

DISTRIBUIȚI

Veniti la -birouri- cu o saptamana mai devreme, senatorii au deschis sesiunea extraordinara, in plin sezon estival, cu un scandal politic. Conflictul a fost precedat insa de un scurt moment de reculegere in memoria victimelor de la Vulcan, care a inaugurat sedinta, inceputa cu o intarziere de trei sferturi de ora fara imn si tabieturi. Flash-urile si zambetele de regasire ale senatorilor s-au stins instantaneu, o data cu acuzatia de fals lansata la scena deschisa de senatorul PRM Dumitru Badea.

-Infractiunea- viza raportul Comisiei juridice asupra ordonantei prin care se prelungeste cu trei luni dreptul proprietarilor de a-si revendica imobilele. Concret, senatorii PRM Viorel Dumitrescu (avocatul lui Vadim si al lui Cozma) si Aron Belascu au contestat formularea din raport care arata ca acesta a fost adoptat in unanimitate, reclamand faptul ca ei nu au participat la sedinta. In plus, PRM a semnalat si violarea Constitutiei o data cu modificarea printr-o ordonanta de urgenta a unei legi organice.

Membrii Comisiei juridice au scos insa basma curata raportul cu pricina – adoptat pe sest si fara presa, saptamana trecuta -, replicand ca unanimitatea se referea la parerea celor prezenti, nu la toti membrii comisiei.

Acuzatia tehnica a senatorului Badea – demontata de -capii- Comisiei juridice, pesedistii Antonie Iorgovan si Ion Predescu – a fost preluata de seful sau de partid. Intors din vacanta cu freza aranjata si o silueta sportiva, Vadim si-a pastrat insa apetitul pentru discursuri electorale, pledand vehement impotriva Legii caselor. El a anuntat chiar ca PRM va cere organizarea unui referendum national pentru blocarea acestei reglementari si l-a acuzat pe seful statului ca bea cafeaua cu Regele Mihai, dand nas Casei Regale si elanului restitutionist al acesteia.

Petre Roman a calmat discutiile, propunand o viziune realista asupra subiectului: -Ce domneste in tara asta? Legea sau spaga? Dreptatea sau abuzul?-. Fara discursuri colorate, PNL si UDMR au sprijinit ordonanta – singurul motiv pentru care a fost convocata sesiunea extraordinara – prin care proprietarii mai castiga timp pentru revendicari. Cu 85 de voturi -pentru- si 37 -contra-, ordonanta a primit OK-ul Camerei Superioare, in pofida opozitiei manifestate de PRM si o aripa redusa a PSD.

Deputatii, putini, dar scandalagii

Deputatii nu prea s-au inghesuit sa faca macar un necesar act de prezenta in prima zi a sesiunii extraordinare. In jurul orei 16.00, sedinta nu incepuse inca, listele de prezenta fiind practic imaculate. Din 345 de deputati semnasera doar 223 si, ca si in alti ani, revenirea anticipata la locurile lor de munca nu a insemnat o tragedie. Pe fetele alesilor se citea resemnarea. Vacanta parlamentara fusese redusa cu numai o saptamana. Imprastiati pe somptuoasele holuri ale Palatului Parlamentului, deputatii puteau fi zariti discutand in grupuri, fie in picioare, fie afundati in fotoliile de piele. Udemeristul Robert Raduly isi etaleaza din nou farmecele de -macho- si incepe sa sarute pe banda rulanta mainile ziaristelor. Un alt deputat, care a tinut sa ramana anonim (sic!), se confesa unor colegi ca nu a beneficiat decat de cinci zile de concediu. Constantean de bastina, deputatul in cauza a fost asaltat de rude si prieteni in perioada vacantei, fiind nevoit sa-i gazduiasca. Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, intra punctual in sala de sedinte, dar renunta pentru moment sa urce la tribuna. Se indreapta catre bancile PRM si strange mainile unor colegi deputati peremisti, semn ca declaratia sa privind desfiintarea partidelor etnice nu a fost aruncata aiurea in vant.

PRM arunca bomba

Sedinta incepe, in sfarsit. Si peremistul Anghel Stanciu arunca bomba. El cere ca ordinea de zi, care cuprindea si OUG 109/2001 pentru prelungirea termenelor de depunere a cererilor de restituire sa fie respinsa si, implicit, sesiunea extraordinara sa nu mai aiba loc. Argumentul? Incalcarea regulamentului: ordonanta nu a fost inregistrata, iar comisia de specialitate nu a avizat-o. Surprinzator, liderul PNL, Valeriu Stoica, ii canta in struna. El a sustinut ca, procedural, Guvernul a gresit pentru ca a adoptat ordonanta, a intrat in vacanta si apoi a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare. Dupa o serie de controverse pe teme procedurale si o pauza de consultari intre liderii de grupuri parlamentare, ordinea de zi a fost votata in forma propusa, cu 148 voturi -pentru-, 51 -impotriva- si 10 abtineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.