Deși afirmă că sunt vocea societății civile, cele mai vizibile organizații non-guvernamentale de pe la noi nu sunt altceva decât coloana a cincea a unor interese politice interne și externe. Cu tot felul de oameni compromiși și puși pe căpătuire în fruntea lor, aceste ONG-uri se doresc a fi puntea de legătură între omul obișnuit și instituțiile statului român. Numai că în această lucrare perversă cel care iese cel mai șifonat este tocmai cetățeanul din cauza deturnării nevoilor acestuia spre alte scopuri politico-economice a grupurilor de interese ce stau în spatele acestor „brațe civile”. De ani de zile, cele mai importante ONG-uri fac în România jocul opoziției, predicând una și făcând alta. Mai multe, aceste organizații formează de obicei blocuri monolitice care fac front comun dirijate de aceleași interesate. Aici se înscriu și ONG-urile APADOR-CH, SAR, Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent (CIJ) care anunță că nu vor participa la consultările cu societatea civilă inițiate de PDL, APADOR-CH menționând că partidul a informat greșit în legătură cu acest subiect.
„Față de comunicatul PDL privind consultările cu societatea civilă ce se vor desfășura în ziua de 18 ianuarie 2012, APADOR-CH precizează că nu va lua parte la acestea, cum greșit se menționează în acesta. Motivele pentru care APADOR-CH nu participă la consultări se regăsesc în comunicatul celor 16 organizații ale societății civile «Noi, Viermii – inepți, inculți și ciumpalaci – protestăm!», semnat și de către APADOR-CH“, se arată într-un comunicat al APADOR-CH. ONG-ul în cauză preia trunchiat unele declarații ale unor membri ai PDL încercând să justifice refuzul la dialog. În realitate, nu face decât să preia manipulările afișate pe ecran în aceste zile de către România TV a lui Sebastian Ghiță, cel care într-o discuție telefonică cu Vântu vorbea despre cum l-a pus pe Ponta să vină la Realitatea TV (pe atunci a tandemului Ghiță-Vântu). Limbajul colorat a celor doi prietenari Ghiță-Ponta nu poate fi reprodus deoarece cine mai mult de sfera oedipiană.
Mircea Toma, nabab pe fonduri europene
Alături de APADOR-CH, printre semnatarii refuzului se mai regăsesc ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Societatea Academică din România și Asociația Miliția Spirituală, care anunță că protestează, printre altele, față de comasarea alegerilor, corupția și ineficiența din sistemul sanitar, periclitarea SMURD, ineficiența gestionării fondurilor europene, subfinanțarea educației în favoarea armatei și a serviciilor secrete. Adică tocmai acele teme care se regăsesc și pe buzele lui Victor Ponta și Crin Antonescu. De-a lungul anilor însă credibilitatea acestor ONG-uri a avut de suferit. Acest lucru a fost cel mai vizibil în cazul fostului psiholog al MApN al RSR pentru piloții de pe avioanele armatei și, în mod special, pentru aeronava lui Ceaușescu, Mircea Toma. ?ê?£ef peste Active Watch, agenție de monitorizare a presei, acesta s-a „remarcat” în ultimii ani în urma unor scandaluri legate fondurile pe care le administrează. Nudist din fire pe la Vama Veche, acesta se numără printre cei mai ajunși băieți ai așa-zisei „societății civile”. Numai din lichidarea Realitatea Media, potrivit tabelului preliminar al creanțelor, Mircea Toma are de recuperat 105.000 de euro. Bani care îi revin în calitatea de jurnalist. Cu alte cuvinte, el scrie presa și tot el o monitorizează și o admonestează când derapează. Dar nu numai aici se opresc matrapazlâcurile lui Toma. Foștii colegi, acum relocați la „Cațavencii” au scris despre bătrânului nudist că se lăfăie pe bani europeni sub pretextul că ajută persoanele cu dizabilități. Ba și țiganii, să se integreze evident. Dar acest lucru nu este misiune ușoară pentru societatea în civil pe care o reprezintă. Sursa menționată scria prin septembrie 2011 că potrivit „unui caiet de sarcini pentru achiziții publicat pe la începutul anului, asociația cu pricina (Active Watch -n.red.) dorea , din bani europeni, nu mai puțin de 21 de laptop-uri (dintre care 9 MacBook Pro), pe care era dispusă să dea aproape 28.000 de euro, și 22 de smartfoane (10 Nokia E72, 8 HTC Desire Z și 4 iPhone 4), pe care era dispusă să plătească 10.000 de euro. Cum se numește asociația? ActiveWatch/Agenția de Monitorizare a Presei, dar asta este mai puțin important. Important e că s-au prins și ei că te incluzi mai ușor dacă ai un MacBook Pro și un iPhone 4, decât dacă șofezi un scaun cu rotile”. Dar presa, persoanele cu dizabilități și țiganii (mai nou trecuți în portofoliu) nu pot fi ajutate decât cu iPhone și MacBook. Deh, obrazul subțire cu cheltuială se ține.
Rețeaua Soroș, la unison cu Ponta
Un alt ONG de pe lista celor care refuză orice dialog este Societatea Academică Română (SAR), condus de Alina Mungiu-Pippidi și Sorin Ioniță, două stele ale jurnalisticii române stipendiate gras de Vântu la defunctul „Cotidianul”. Prieteni și colegii de ani de zile, cei doi s-au reprofilat în ONG-iști din rețeaua fundațiilor lui Soroș. Pe tot parcursul protestelor, Mungiu-Pippidi nu și-a dezlipit șezutul de scaunul din platourile Realității TV de acolo de unde înfiera guvernul cu mânie proletară. De asemenea, în vara anului trecut sociolog Sebastian Lăzăroiu o acuza pe aceasta că s-ar fi aflat în 2004 pe ștatele de plată ale pesedistului Viorel Hrebenciuc. Printre numele de pe lista de semnatari ai refuzului la dialog se regăsește și cel a lui Liviu Mihaiu, fostul guvernator al Deltei Dunării, om de bază în garnitura goarnelor mediatice ale lui Vântu. Evident, camuflat acum drept oengist sărac și cinstit. Din această galerie selectă nu putea lipsi Cristian Pârvulescu cu Asociația Pro Democrația, un de casă al PNL-ului lui Tăriceanu, dispus să sară imediat în barca celui care dă mai mult. Institutul pentru Politici Publice (IPP) anunță de asemenea că nu va participa la discuțiile organizate de PDL pentru că agenda de discuții reflectă exclusiv temele politice ale partidului, menționând că cea mai potrivită soluție este ca Guvernul să își depună mandatul și să fie organizate alegeri anticipate. Mesajul seamănă izbitor cu declarațiile politice ale lui Victor Ponta. Cu așa societate civilă, cu siguranță democrația este pe mâini bune în România!
Dragoș Stănculescu