Home Politic Statul roman, campion la promisiuni neonorate

Statul roman, campion la promisiuni neonorate

DISTRIBUIŢI

Autoritatile romane nu-si respecta promisiunile . Daca pentru majoritatea romanilor acest enunt a devenit deja o axioma, acum a venit si randul fostilor apatrizi de origine romana din Germania sa simta pe pielea lor ce inseamna promisiunle facute de guvernantii romani. Carol Romanov si Manuela Ursu, cei doi apatrizi care dupa cateva saptamani petrecute in zona neutra a Aeroportului Otopeni, au decis , la insistentele reprezentantilor ministerului de interne, sa intre pe teritoriul Romaniei si sa ceara redobandirea cetateniei romane , au asteptat luni bune sa redevina romani desi primisera asigurari ca in maxim 30 de zile vor beneficia de toate drepturile cuvenite, inclusiv de ajutoare sociale . Situatia se va repeta probabil la indigo si in cazul zecilor de apatrizi din landul Hessen care au primit deja hartiile de expulzare din germania, termenul limita fiind 31 ianuarie 2002.

Promisiuni fara acoperire

Reprezentantii guvernului de la Bucuresti si-au pus in functiune intregul aparat propangandistic pentru a-i convinge pe apatrizii de origine romana aflati in zona neutra sa intre pe teritoriul tarii si sa ceara cetatenia romana. Ajutoare materiale , reintegrare sociala, redobandirea cetateniei in maxim 30 de zile sunt doar cateva din promisiunile pe care autoritatile romane le-au fluturat prin fata lui Carol Romanov si a Manuelei Ursu pentru a-i convinge ca cea mai buna solutie este sa paraseasca zona neutra si sa intre in Romania. Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, iar cei doi au simtit pe pielea lor-greutatea -promisiunilor facute. -In septembrie am depus cererea de redobandire a cetateniei romane si de atunci ma tot plimba , desi mi-au promis ca in maxim 30 de zile se va rezolva – ne-a declarat ieri Carol Romanov . In aceeasi situatie se afla si Manuela Ursu , care a depus cererea pe 11 octombrie si a primit aceleasi asigurari, ca formalitatile nu vor depasi o luna. Multe luni au trecut insa , iar la solicitarile celor doi, autoritatile le-au raspuns cu binecunoscuta formula, -mai reveniti-. Intre timp, singurul document oficial al lui Carol Romanov si al Manuelei Ursu este o legitimatie de strain, care nu le confera insa mult promisele drepturi sociale. -Nu pot sa lucrez deocamdata si toate resursele financiare mi le-am consumat in razboiul cu birocratia romana- a precizat Romanov. Manuela Ursu se afla intr-o situatie mult mai grea, intrucat copilul sau de cateva luni nu beneficiaza de asistenta medicala gratuita, si, prin urmare, toate consultatiile si vaccinurile obligatorii trebuie platite din buzunar. Drumurile sale la prefectura Arges , telefoanele la ministerul justitiei s-au lovit de nepasarea functionarilor, care au sfatuit-o , de fiecare data, sa aiba mai multa rabdare.

O raza de speranta

Dupa mai multe luni de asteptare, o raza de speranta pare sa apara la orizont pentru cei doi fosti apatrizi. Secretarul de stat din Ministerul de interne Alexandru Farcas a afirmat ieri ca in cadrul viitoarei sedinte de guvern va fi adoptata o hotarare privinind acordarea cetateniei romane, pe lista -norocosilor- aflandu-se si Manuela Ursu si Carol Romanov . Farcas a tinut sa precizeze ca ministerul de interne a trimis la timp ministerului de justitie toate documentele legate de obtinerea cetateniei de catre cei fosti apatrizi. Problema pare sa se fi infundat astfel la justitie, unde s-a asteptat includerea celor doi pe o lista mai mare cu persoane care vor sa dobandeasca cetatenie romana.

Trocul cu apatrizi continua

Daca Manuela Ursu si Carol Romanov par sa fie, cel putin deocamdata, la sfarsitul calvarului, alti apatrizi se pregatesc sa retraiasca cosmarul -intoarcerii acasa-. Eliminarea vizelor pentru romanii care pleaca in tarile UE nu a insemnat automat si sfarsitul trocului cu apatrizi dintre Germania si Romania . Mai multe familii de apatrizi din landul Hessen au primit zilele acestea o instiintare prin care li se comunica faptul ca trebuie sa paraseasca Germania pana pe 31 ianuarie, in caz contrar, urmeaza sa fie expulzati de catre autoritatile germane. -Nu vrem sa ne intoarcem in Romania, pentru ca nu suntem cetateni romani. Daca ne vor duce cu forta vom refuza sa intram pe teritoriul Romaniei-, ne-a declarat ieri doamna Zamfir. In aceeasi situatie se afla si Iulia Stoica, ultimul dintre cei trei copii ai sai, nascandu-se chiar pe teritoriul german. -Daca ma vor duce fortat in Romania imi dau foc-ne-a declarat Marin Mogos, care a precizat ca dupa 12 ani petrecuti in Germania nici el si nici cei cinci copii ai sai nu au pentru ce se intoarce in tara natala. -Ne trateaza ca pe niste animale, nimeni nu ne intreaba daca mai vrem sa ne intoarcem in Romania sau nu, preluarea noastra de catre statul roman fiind fortata, chiar daca in hartii ei scriu ca e de bunavoie- a mai afirmat Mogos . Victima trocului romano-german este si un lider local al SPD, Ion Stoica. -Am incercat si la Tribunal si la Parlament si peste tot mi se spune ca e o intelegere politica si ca ministrul Rus s-a angajat verbal sa-i primeasca pe toti apatrizii de origine romana din Germania- a declarat Stoica .

In aceste conditii autoritatile romane s-ar putea confrunta la sfarsitul lunii cu un val de apatrizi care vor refuza intrarea in Romania , creindu-se astfel premisele unui scandal public, avand in vedere faptul ca este vorba de familii intregi, cu copii de diferite varste, multi dintre ei nascuti in Germania.

Romania risca procese costisitoare la Strasbourg si Haga

Intrucat nu exista nici un document prin care statul roman se angajeaza sa preia apatrizii de origine romana din Germania si doar o promisiune verbala a ministrului Rus, facuta autoritatilor germane, statul roman risca procese lungi si costisitoare la Strasbourg si Haga pentru incalcare tratatelor si conventiilor internationale privind situatia apatrizilor. Apatrizii sustin ca la Strasbourg se afla deja pe rol un proces pe aceasta tema , iar la Haga urmeaza in scurt timp sa fie depus un dosar in aceasta cauza.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.