Acasă Politic Statutul alesilor locali, blocat in Senat

Statutul alesilor locali, blocat in Senat

DISTRIBUIȚI

Statutul alesilor locali – opera legislativa a ministrului administratiei publice, Octav Cozmanca a adus ieri PDSR in stare de disperare. Astfel, refuzul senatorilor PNL, PD si PRM de a vota aceasta lege, a demosntr a vota aceasta lege, a demonstra vota aceasta lege, a demonstrat doua lucruri grave pentru raportul politic de forte: puterea (PDSR-UDMR) nu poate sa guverneze si ca opozitia s-a strecurat pe doua culoare – liberalii si democratii de o parte si peremistii pe de alta.

PNL, PD s PRM nu vor o lege pentru decapitarea primarilor

Rebeliunea opozitiei s-a manifestat ieri aplomb, dupa ce luni dupa-amiaza se consumase un eveniment similar. Votul final asupra legii privind statutul alesilor locali, amanat de la ultima sedinta in plen ar fi dus ieri la prabusirea proiectului guvernamental. Textul, care completeaza -intrarea in dispozitiv- a noii puteri este dezavuat de PRM, PD si PNL intrucat pune in pericol supravietuirea in functii a primarilor din toata tara. Daca legea va trece, Guvernul va putea controla soarta tuturor alesilor locali printr-un -organ de represie- numit Colegiul de disciplina care ii poate sanctiona, pana la suspenare, pe primarii alesi prin vot direct. Malformarea votului cetatenilor prin decizii politice si lista aberanta a abaterilor cre pot atrage decapitarea primarilor i-a determiant pe liberali si democrati sa imparasteasca acelasi punct de vedere cu peremistii. Din directii diferite, tirurile opozitiei au naucit PDSR care refuza sa accepte o asemenea infrangere in planul imaginii, cu tot sprijinul UDMR.

Opozitia paraseste sala pe usi diferite

Ieri dimineata, pedeseristii si-au pus cenusa in cap dand dreptate reprezentantilor opozitiei. Ministrul Octav Cozmanca a recunoscut ca -legea nu este intrutotul multimitoare-, dar a scapat si un porumbel, aratand ca oamenii sai vor sa fie -vioara intai-. Pe de alta parte, secretarul Comisiei juridice, pedeseristul Ioan Predescu a acceptat ca legea este neconstitutionala cata vreme prevede ca un magistrat sa guverneze Colegiul de disciplina. Pentru ca opozitia nu s-a lasat induplecata, vicele Senatului Doru Ioan Taracila (PDSR) a incercat sa mai obtina o gura de oxigen, propunand retrimtierea legii la comisii. Refuzul presedintelui de sedinta Alexandru Athanasiu de a dispune votul final asupra proiectului – de teama unui esec, intrucat PDSR si UDMR nu adunau 71 voturi faovrabile, cat ar fi fost necesar pentru aceata lege organica – a generat o criza totala: PNL, PD si PRM au parasit sala de sedipntaau parasit sala de sedinta au parasit sala de sedinta, liberalii si democratii prin spate, iar peremistii prin scena.

Momentul fierbinte a fost impanat cu reactiile protagonistilor, revoltati de refuzul PDSR de a-si asuma acest esec care ar fi insemnat caderea totala a legii in aceasta sesiune.

-Nu putem fi de acord cu sanctiunile pentru alesii locali si cu faptul ca practic locali si cu faptul ca, practic, consilierii vor fi impiedicati sa-si exercite functia-, arata senatoarea senatorul Norica Nicolai (PNL). -PDSR a recunoscut deja ca aceasta lege este neconstitutionala-, a punctat Simona Marinescu (PD).

Tipete si pete de culoare

Evenimentul a fost pigmentat si cu elemente de culoare, printre care tipetele presedintelui de sedinta Alexandru Athanasiu si ale peremipstului Dumitru Badea, care ceruse apel nominal, de frica unei fraude la vot. -Ce dracu nu intelegeti? Nu ma interpretati cum vreti dumneavoastra!-, suna interventia. Nu ma interpretati cum vreti lui Dumitru Badea, de la microfonul Senatului. O alta ciudatenie a fost anuntul facut miercuri de seful Senatului, conform caruia s-a cazut la pace prin organizarea Colegiului pe principiul algoiritmului parlamentar cu primari din partea partidelor. Democratii si liberalii au fost numiti de acest anunt declarand ca ei nu au fost de acord cu aceasta solutie (!).

O alta pata de culoare a adus Vadim care desi a lipsit de la dezbateri, a organizat o conferinta de presa prin care s-a oripilat fata de cele petrecute. -PDSR are tendinte dictatoriale! (…) Vor sa puna mana pe primariile tuturor municipiilor (…) i-am lasat 6 luni fara so (…) i-am lasat 6 luni fara socuri termice mari-, a spus liderul PRM, anuntand ca nu va aplica Statutul alesilor daca se va vota dupa cum nu se va pune in practica la Cluj nici Legea administratiei publice locale. C.V. Tudor s-a declarat in opozitie – desi a precizat ca -nu exista nici o alianta intre PRM si partide mai mici ca PD si PNL- anuntand ca la momentul acesta Romania este guvernata de PDSR si UDMR. El a profitat de ocazie pentru a-l ataca pe Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, recomandandu-i -sa se trezeasca din mahmureala din tinerete- in semn de protest fata de amenintarile aduse de acesta la adresa viceliderului de grup peremist Dumitru Badea.

Ostilitatile de ieri din Sala Omnia s-au incheiat cu decizia liderilor de grupuri de a amana votul final pana luni, ca urmare a diligentelor senatorului PDSR Doru Ioan Taracila care a cerut timp de consolare a cerut timp de consultare cu conducerea partidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.