Acasă În Lume Un Cernobil economic ameninta Republica Moldova

Un Cernobil economic ameninta Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Stiti care a fost cea mai mare greseala comisa de Marx si ulterior de Lenin? Ei si-au inchipuit ca pe pamant s-ar putea zidi o societate gratuita, in care absolut toate bunurile, chiar si cele mai scumpe, nu vor costa nimic. Si iata ca si noilor guvernanti de la Chisinau, care au incercat sa inghesuie realitatea vie in stramtele dogme bolsevice, viata a inceput deja sa le dea branci. Ei pot vedea azi ca in lume nu e nimic pe gratis. Se plateste pana si propria lor prostie.

Parlamentarii strang impozite

In cele trei luni de cand a preluat PCRM puterea, restantele la pensii si salarii au inceput sa creasca din nou. In invatamant, bunaoara, acestea s-au dublat. Colac peste pupaza, in acelasi rastimp s-au redus amenintator acumularile la bugetul de stat. Speriati, comunistii, in loc sa analizeze lucrurile la rece pentru a descoperi cauzele adevarate ale acestei noi recesiuni, s-au lasat purtati pe valurile propriilor prejudecati si ale cliseelor ideologice. PCRM, bunaoara, acum cateva zile i-a ordonat Guvernului Tarlev sa gaseasca bani si sa achite restantele salariale din invatamant. Cabinetul de ministri a refuzat, intrucat in bugetul de stat, votat si de comunisti, nu sunt prevazute mijloace pentru asa ceva.

Nu intamplator, acum cateva zile, John Odling-Smee, directorul Departamentului II Europa, al Fondului Monetar International, s-a aratat nemultumit de politica economica a noilor oficialitati de la Chisinau, dand de inteles ca reluarea creditarii externe a Republicii Moldova este practic exclusa. Curios este faptul ca, nici in aceasta situatie, de-a dreptul catastrofala, puterea nu poate trece peste desuetele sale tipare bolsevice. La inceputul saptamanii curente, comunistii, de exemplu, s-au certat ca orbii in cadrul unei sedinte a Biroului Permanent al Parlamentului. Zazania a provocat-o chiar presedintele Legislativului, Eugenia Ostapciuc, care le-a ordonat deputatilor sa se duca in teritoriu pentru a pune la punct colectarea impozitelor. Vreo cativa legislatori comunisti, cu ceva mai putine superstitii marxist-leniniste, s-au caznit sa explice ca asta e treaba Cabinetului de ministri, nu a Parlamentului. Dupa cum era de asteptat, controversa s-a soldat cu victoria Eugeniei Ostapciuc, care a insistat totusi ca deputatii sa fie incorporati in cadrul organelor fiscale. Pe post de comisari, pesemne.

Tarlev, gata sa arunce prosopul

De altfel, nici Executivul nu-i mai breaz. Cabinetul Tarlev cedeaza tot mai mult in fata presiunilor tembele ale partidului de guvernamant. In consecinta, Guvernul blocheaza tacit privatizarea unor intreprinderi si, in acelasi timp, sporeste cheltuielile sociale fara a avea o acoperire financiara sigura. Mai mult. Se pare ca Executivul s-a resemnat in fata unei catastrofe economice iminente pe care tot el o apropie atunci cand incearca sa implineasca toate dorintele nebune ale comunistilor ortodocsi. Sunt mai multe semne ca Tarlev se pregateste sa arunce prosopul si sa recunoasca in viitorul apropiat incapacitatea de plata a Republicii Moldova.

Guvernul nu ascunde ca are la indemana doar doua solutii: ori reesalonarea datoriei externe, ori inghetarea ei. Prima nu poate fi realizata, deoarece Chisinaul nu respecta intelegerile anterioare cu finantatorii occidentali si nu are, deci, nici o sansa sa semneze un nou Memorandum cu FMI. Din acest punct de vedere, Cabinetul Tarlev a iesit din gratiile marii finante internationale. In ceea ce priveste cea de-a doua solutie, inghetarea datoriilor, in traducere din limbajul eufemistic nu inseamna altceva decat recunoasterea incapacitatii de plata a Republicii Moldova. Cum ai da, -default–ul bate la usa.

Voronin asteapta donatiile Moscovei

Pe ce mizeaza Vladimir Voronin si ortacii sai in aceasta situatie? Pe inca o superstitie ideologica! Ei spera ca Moscova va avea grija ca donatorii rusi sa-i suplineasca exemplar pe cei occidentali, care, practic, ne-au intors deja spatele. O iluzie naiva. Mai intai, Moscova nu are efectiv donatori cu atatia bani ca sa scoata Moldova din haul economic in care se rostogoleste deja. Mai apoi, in Rusia e capitalism, nu socialism. Si eventualii donatori din aceasta tara sunt si ei capitalisti, in nici un caz filantropi. Ei nu vor veni pur si simplu in Republica Moldova care va deveni o zona moarta. Acest lucru il dovedeste bogata practica internationala. Tarile falite se transforma brusc pentru toata lumea intr-un fel de Cernobil economic. Moscova nu e in stare azi sa scape de la pierzanie propriile gubernii, daramite alte state.

Astfel stand lucrurile, partidul de guvernamant din Republica Moldova demonstreaza ca toti comunistii dogmatici, oriunde s-ar afla ei, nu sunt capabili sa traga invataminte din experienta trecutului. Imi pare rau s-o spun, dar noua ne e scris sa vedem istoria repetandu-se. Neinvatarea lectiilor, pe care le da aceasta, se plateste. Si foarte scump.

Petru Bogatu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.