Acasă Politic Stelian Dutu: Nastase a facut presiuni sa ma inscriu in PDSR

Stelian Dutu: Nastase a facut presiuni sa ma inscriu in PDSR

DISTRIBUIȚI

Prin venirea sa in PUR, controversatul lider constantean Stelian Dutu a creat primele tensiuni in Palul Democrat Social din Romania. La mai bine de o luna de la iritarea presedintelui PDSR, fata de inscrierea acestuia in partidul lui Dan Voiculescu, fostul membru PD si PNL ii aminteste lui Adrian Nastase ca i-a solicitat sa se inroleze in principalul partid de guvernamant impreuna cu grupul sau de primari si de consilieri locali.

– Sunteti cel care v-a elabora strategia de campanie electorala a PUR pentru alegerile parlamentare din 2004. Mizati pe cresterea fortei partidului prin atragerea de membri ai altor partide?

– Nu neaparat. Mizam insa pe cresterea calitativa a partidului, iar daca se orienteaza catre PUR si reprezentanti ai altor partide, care au in acelasi timp activitate locala, vom face o evaluare a fiecarei solicitari si vom decide in cunostinta de cauza. Deci, portile sunt deschise pentru toata lumea.

– Nu credeti ca graba dumneavoastra ii va deranja pe liderii PDSR, partenerii PUR din Polul Democrat Social din Romania?

– Nu cred ca este vorba de graba, ci de o responsabilitate a fiecarui partid. Imediat dupa ce se termina o campanie electorala trebuie sa o pregatesti din timp pe cealalta. In general, si mai ales pentru alegerile locale, e greu de gasit oameni care sa raspunda acelor cerinte legate de credibilitate si profesionalitate. Alegerile din 1992, 1996 si 2000 au demonstrat ca foarte multe partide, din necesitatea de a prezenta anumite liste, au gasit candidati de primari si de consilieri mai degraba prin carciunmi sau pe scari decat sa faca o evaluare corecta. Drept care, eu cred ca si celelalte partide se preocupa in acest fel, dar nu o recunosc oficial. Daca nu o fac, inseamna ca nu au responsabilitate politica.

– Presedintele PDSR, Adrian Nastase, a reactionat dur in momentul inscrierii dumneavoastra in PUR, considerand ca sunteti un trubadur politic. Credeti ca premierul a avut o reactie necontrolata?

– Ma amuza acea iesire a domnului Nastase. Eu imi aduc aminte ca tocmai domnia-sa era preocupat ca eu sa vin in PDSR, ceea ce nu s-a intamplat. Cand am plecat din PD, eu aveam onoruri. Eram unul dintre vicepresedintii partidului, condusesem campania pentru locale cu rezultate foarte bune si eram pe o pozitie de respect, mai ales in organizatiile teritoriale. Nu am plecat din oportunism si pentru a solicita, pe un culoar politic, anumite avantaje, ci pentru ca nu am vrut sa imi tradez principiile si sa intru intr-un anumit joc de interese care erau in PD la vremea respectiva. Acum se dovedeste acest lucru. In PUR, am venit eu si colegii mei, reprezentand in judetul Constanta aproape un partid. Am dominat si dominam in continuare scena politica din Constanta. In judet exista 65 de primarii. In momentul de fata, 24 de primari, 20 de viceprimari si 203 consilieri sunt alaturi de mine. Acel minipartid a ramas compact. Deci, nu e vorba de oportunisti sau trubaduri politici. Probabil, dl Nastase regreta ca noi nu am intrat in PDSR. Nici nu am dorit vreodata acest lucru. Au fost presiuni din partea unor reprezentanti ai PDSR, mai ales in plan local. Este o treaba exclusiv a PDSR si eu nu voi comenta orice iesire, mai necontrolata din partea unor reprezentanti ai acestui partid.

– Credeti ca in momentul de fata exista relatii incordate intre PDSR si PUR? Cum vedeti evolutia acestor relatii?

– Personal, nu cred ca sunt relatii incordate intre PDSR si PUR. Noi ne manifestam aceeasi disponibilitate de sprijin parlamentar si guvernamental. Dar, din nevoia de a se dezvolta politic, PUR are si strategia sa proprie. Probabil. Sunt anumite divergente sau dispute locale, cum au fost si in judetul Constanta, dar aceasta nu inseamna ca, la nivel national si ca entitati politice, cele doua partide sunt pe pozitii de disputa. Catusi de putin.

– La inscrierea in PNL si apoi in PUR ati declarat ca zestrea politica pe care o aduceti e formata din mai multi primari si consilieri constanteni. Dintre acestia, nu s-au mai pierdut si pe drum?

– S-au pierdut trei primari, care au avut si au probleme. Au mai venit insa si altii de la alte partide. Forta noastra a fost si ramane unitatea echipei. Asupra unor primari si viceprimari au fost facute presiuni locale extraordinar de mari din partea PDSR, cum se manifestau si in alte judete. Si atunci, prin vot secret, echipa a optat atunci pentru PNL. Cand ne-am dus acolo, eram de cinci-sase ori mai numerosi decat liberalii din judetul Constanta. Pe moment, pentru alegerile parlamentare, ne-au primit cu mare bucurie. Au si obtinut rezultate mai bune decat ar fi putut obtine dansii. Dupa aceea, au blocat orice integrare a noastra: nu ne dadeau carnete de partid pentru ca veneam cu mii de oameni in PNL, iar de teama ca nu se vor mai regasi in structurile locale, anumiti lideri locali ai PNL au blocat orice integrare a primarilor si a viceprimarilor. Un astfel de comportament nu a putut fi acceptat si nu se putea astepta la nesfarsit pentru a deveni membri PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.