După ce au amenințat stabilitatea coaliției de guvernare în urma deciziei de neconstituționalitate date de magistrații CCR asupra asumării legii educației de către executiv, liderii UDMR au schimbat ieri brusc tonul agresiv, apelând voalat la o tactică mai diplomatică în coaliție – în sensul în care au interese solide să rămână la guvernare -, care gravitează în jurul legii minorităților. Pe de altă parte, întreg circul mediatic făcut de UDMR în weekendul trecut pe legea educației nu este doar o furtună într-un pahar cu apă, ci o împunsătură spre PDL pentru respectarea înțelegerilor convenite. În acest sens, președintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri că se impune o revigorare a majorității parlamentare, arătând că UDMR ar putea ieși de la guvernare dacă nu sunt garanții că majoritatea funcționează, deși nu dorește să amenințe pe nimeni cu acest lucru. „Dacă nu reușim să avem garanții că această majoritate funcționează, atunci există posibilitatea (n.r. – de a ieși de la guvernare), dar în acest moment nu vreau să ameninț pe nimeni cu ieșirea noastră de la guvernare“, a spus președintele Uniunii.
Practic, liderul UDMR uită faptul că legea educației nu poate fi imputată numai PDL-ului, ci întregii coaliții, chiar dacă s-a căutat a pune totul în cârca lui Mihail Hărdău (n.r. – președintele Comisiei de învățământ de la Senat).
În așteptarea deblocării legii educației!
La rândul său, vicepreședintele PDL Cristian Boureanu a precizat ieri că există două soluții avute în vedere de coaliția de guvernare privind rezolvarea impasului pe legea educației: o nouă angajare a răspunderii guvernului sau urgentarea procedurii de adoptare a legii la Senat. Potrivit acestuia, o decizie va fi luată în cadrul coaliției de guvernământ după ce va fi făcută publică motivarea Curții Constituționale privind unele aspecte declarate neconstituționale în procedura de angajare a răspunderii pe legea educației. „Dacă ni se va permite, suntem pregătiți să mergem din nou cu asumarea răspunderii în Parlament, dacă nu, vom urgenta procedurile de adoptare la Senat“, a afirmat liderul democrat-liberalilor. La rândul său, deputatul PDL Raluca Turcan a declarat pentru „Curentul“ că președintele Comisiei de învățământ de la Senat (n.r. – senatorul PDL Mihail Hărdău) trebuie să înțeleagă că legea educației este un proiect național care se votează. Potrivit acesteia, vina pentru blocarea legii la Senat aparține întregii coaliții de guvernare, care nu s-a implicat mai mult în „mișcarea“ legii educației.