Acasă Politic Tangoul politic Iliescu – Voiculescu

Tangoul politic Iliescu – Voiculescu

DISTRIBUIȚI

Pe fondul scandalului SOV, care risca sa prinda in turbion nume importante ale clasei politice, presedintele a facut o noua mutare anticoruptie, in ziua gratierilor, revenind asupra deciziei de a-l salva pe George Tanase, fost comisar al Garzii Financiare-Ialomita, condamnat pentru luare de mita. Ion Iliescu se apropie astfel in mod spectaculos de omul de afaceri Dan Voiculescu, liderul Partidului Umanist, care, in plina campanie anticoruptie, criticase cu o zi in urma salvarea lui Tanase.

Mai mult, presedintele s-a razgandit, dupa schema sugerata de comunicatul PUR, aruncand vina pe angajatii sai, care i-au oferit date superficiale asupra acestui caz, ba chiar aratandu-se gata sa-l decapiteze pe consilierul de stat Serban Nicolae. Tangoul politic dintre seful statului si liderul PUR, colorat de mangaierile pe crestet ale lui Voiculescu, aparute intr-o scrisoare afectuoasa, ar putea anunta o noua regrupare de forte la meciul din 2004.

Doi pasi inainte, unul inapoi

La aproape doua saptamani dupa ce a acordat iertarea prezidentiala unui lot de 11 condamnati, Ion Iliescu a revenit, ieri, asupra deciziei, semnand un decret de anulare a gratierii lui Tanase George, fost comisar al Garzii Financiare Ialomita, vinovat de luare de mita. Autoproclamat campion al noii cruciade impotriva coruptiei, seful statului a fost obligat sa ia aceasta hotarare dupa ce presa si chiar unele cercuri politice prietene (a se citi PUR) au criticat eliberarea unor persoane condamnate pentru acte de coruptie. Ion Iliescu a marturisit ca presa l-a facut sa dea inapoi: -Am anulat gratierea pentru argumentele aratate de presa. N-am stiut aceste lucruri pana acum, au fost 3.000 de cereri de gratiere, din care am selectat 11. N-au fost presiuni asupra mea, cauza a fost superficialitatea-. Presedintele a precizat ca cel vinovat de -superficialitate- va fi inlaturat din compartimentul din care face parte. Potrivit organigramei Cotroceniului, cel care se ocupa de selectarea cererilor de gratiere este Serban Nicolae, consilier de stat pe probleme juridice.

Dan Voiculescu jubileaza printr-o scrisoare

Seful PUR, Dan Voiculescu, a jubilat, ieri, afland decizia presedintelui. Revenirea lui Ion Iliescu, a doua zi dupa protestul Partidului Umanist, este o victorie politica a lui Voiculescu – pe care acesta a si punctat-o printr-o scrisoare-felicitare adresata presedintelui in a doua parte a zilei. Liderul PUR isi exprima, astfel, bucuria, trimitandu-i presedintelui o serie de bezele, sub forma caracteristicilor omagiale: -Sunteti un om demn, curajos si drept-. In finalul scrisorii afectuoase, semnate -cu stima si consideratie-, Dan Voiculescu isi ofera -sprijinul neconditionat-, deschizand usa unei noi prietenii politice, pline de semnificatii. Apropierea dintre PUR si flancul iliescian al PSD, care poate dobandi noi forme in viitorul mediu, este sustinuta si de reteta folosita de presedinte. Acesta a dat vina pe superficialitatea angajatilor sai, conform sugestiilor din comunicatul PUR de duminica, in care se arata ca -nu este exclus ca decizia (de gratiere – n.r.), sa se fi bazat pe date incomplete-.

Premierul Adrian Nastase nu a pierdut prilejul de a-l critica pe presedinte pentru elanul gratierilor din decembrie, despre care arata ca -nu au dat un semnal foarte bun-. El a punctat defazarea lui Iliescu fata de campania anticoruptie si lipsa de informare a acestuia.

Consilierul Serban Nicolae se declara cu raspundere limitata

Pentru a-si pastra aura de cavaler al ordinului -anticoruptilor-, presedintele este gata sa-si sacrifice un consilier. Astfel, revenirea lui Iliescu asupra deciziei de gratiere a lui Tanase George este explicata printr-o greseala a avocatului Serban Nicolae, consilier de stat la Departamentul Juridic al Cotrocenilor. Aflat in subordinea consilierului prezidential Mihai Constantinescu, Serban Nicolae va trebui sa plateasca singur oalele sparte de presedinte. El s-a aparat ieri, declarand: -Imi asum doar raspunderea de a-i fi propus presedintelui gratierea lui Tanase George, pe care, de altfel, nu l-am vazut in viata mea-. Daca va fi pedepsit sau chiar dat afara de Iliescu, el nu va contesta insa decizia, neavand raporturi clasice de munca cu seful statului. In dosarul cu pricina figureaza insa informatii medicale care fac din Tanase -un caz umanitar-. Conform spuselor lui Serban Nicolae, el sufera de ulcer duodenal care necesita operare – dupa o alta operatie de hernie de disc – si tulburari psihice. In plus, sotia lui George Tanase a fost diagnosticata cu cancer la ambii sani. Desi nu executa efectiv pedeapsa, el traia cu sabia lui Damocles deasupra capului, urmand sa fie reincarcerat dupa o serie de amanari. Conform anuntului de ieri, Iliescu nu-si va mai exercita clementa in acest caz, aruncand povara vinovatiei in spinarea consilierului sau, pe care nu il chemase inca la ordine, pana ieri dupa-amiaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.