Acasă Politic Toti senatorii au fost pusi sa dea cu subsemnatul

Toti senatorii au fost pusi sa dea cu subsemnatul

DISTRIBUIȚI


Senatorii au fost cuprinsi si ei, ieri, de frenezia -incompatibilitatilor-, in pas cu camarazii de la Camera Deputatilor. Cea mai mare agitatie a fost, evident, la PSD, unde actiunea s-a declansat cu elan si metoda si a esuat in spatele usilor inchise, refuzandu-se deconspirarea marturisirilor alesilor.

Astfel, secretarul general al Senatului, de sorginte pesedist, Constantin Sava, a conceput niste formulare speciale, in care sunt trecute spre a fi bifate functiile de incompatibilitate prevazute de Legea anticoruptie. Dupa ce cu o saptamana in urma le-a distribuit senatorilor formularele pentru declaratiile de avere, Sava a dispus si depunerea celor pentru informarea Biroului Permanent privind incompatibilitatile, ca si declaratiile de interese.

Subiectul fierbinte a fost insa cel al incompatibilitatilor, pentru care termenul s-a incheiat ieri, urmand ca, in doua luni, parlamentarii sa aleaga intre afaceri si politica. Liderul grupului PSD, Ion Solcanu, a aratat ca nici unul dintre colegii de partid nu si-a exprimat optiunea la sedinta de ieri, singura curiozitate fiind cea legata de exceptii. Pentru a obtine derogare de la lege, doritorii vor trebui sa treaca prin filtrul guvernului si apoi sa obtina OK-ul de la Biroul Permanent si al Camerei din care face parte. Solcanu a negat faptul ca Delegatia Permanenta a PSD va -judeca- aceste situatii, dar a avansat deja in nume personal previziunea salvarii lui Florin Georgescu, care face parte din conducerea BCR – fiind si deputat -, intrucat statul are interes la privatizarea acesteia, deci e o situatie de interes national.

Majoritatea senatorilor pesedisti par sa renunte la afaceri de dragul parlamentului, primul care a dorit sa intre in legalitate fiind Constantin Toma, care a anuntat ieri ca va ramane senator, dat fiind ca si-a dat deja demisia din fruntea grupului ROMET-Buzau si a echipei locale de fotbal. Trita Fanita si-a delegat fiicele si un ginere sa conduca afacerile din agricultura, in pofida profesiei lor deloc inrudite (medicina), si lista poate continua. Secretarul general al Senatului, care a centralizat datele, adunand 100 de informari pana la ora 16.00, nu s-a grabit sa le si faca publice. Pentru aceasta, seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, este asteptat de presa in cursul zilei de azi.

PNL ramane pe baricade

Liberalii au la Senat un singur caz de incompatibilitate in persoana lui Dan Constantinescu, care va renunta insa la sefia -Libra Bank-. Liderul grupului PNL, Norica Nicolai, i-a invocat pe Corin Penciuc (posesor al unui cabinet medical) si pe Ioan Paun Otiman (rector al unei universitati particulare) fara a se sti precis daca acestea sunt situatii de incompatibilitate.

Ungurii renunta la afaceri

La UDMR au fost declarate trei incompatibilitati: Verestoy Attila, Seres Denes si Karoly Szabo, care vor renunta la afaceri, dupa cum arata Valentin Puskas.

Statistica incompatibililor – a caror analiza se va face prin analizarea informatiilor date de toti senatorii, fara exceptie – va fi determinata de Comisia juridica a Senatului care va face recomandari Biroului Permanent – forul suprem ce va primi calificativul final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.