Acasă Politic TRAIAN BASESCU, cinci ani la Cotroceni

TRAIAN BASESCU, cinci ani la Cotroceni

DISTRIBUIȚI

Traian Basescu este noul presedinte al Romaniei. Ultimele rezultate la numararea voturilor: Basescu – 51,23%, iar Adrian Nastase – 48,77%. Ziarul -Curentul- a fost singurul cotidian central care a anticipat inaintea prezentarii primelor exit-poll-uri rezultatul final al votului. Si asta s-a intamplat nu pentru ca ne-am fi consultat cu Mama Omida, ci pentru ca trendurile si cifrele, pe care televiziunile le-au ignorat, iar statisticienii de la institutele de sondare le-au tinut sub pulpana si le-au si modificat probabil, aratau acest lucru inca de la ora 19.00, putin inainte de a ne inchide editia. Iata cifrele noastre de duminica: Traian Basescu – 51,8% si Adrian Nastase – 48,2%. Cu marja, fara marja, suntem convinsi ca probabil si alte ziare au avut acces la informatiile de peste zi, dar din ratiuni care cu siguranta nu ne scapa au ales fie sa prezinte egalitate intre cei doi, fie sa-l dea pe Adrian Nastase drept castigator.

Ieri a fost o zi extrem de agitata, care a inceput cu recunoasterea de catre Ion Iliescu si Adrian Nastase a infrangerii. Au urmat apoi tatonarile, jocul de glezne al tuturor partidelor si un discurs impresionant al lui Traian Basescu in care acesta isi ia o serie de angajamente ferme fata de cei care l-au votat si cei care nu l-au votat.

Primul gest al noului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost de a-i multumi contracandidatului sau din partea Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, si actualului presedinte, Ion Iliescu, pentru faptul ca i-a recunoscut victoria in alegerile prezidentiale din 12 decembrie. In cadrul unei conferinte de presa organizate pentru a-si prezenta prioritatile pe care le va avea in calitate de presedinte al tarii, Traian Basescu a declarat ca Adrian Nastase l-a sunat in urma cu o ora si jumatate pentru a-l felicita, lucru facut si de presedintele Ion Iliescu, insa cu patru ore inaintea acestuia. -Multumesc contracandidatului meu, Adrian Nastase, care m-a sunat in urma cu o ora si jumatate pentru a ma felicita si mi-a recunoscut victoria. De asemenea, ii multumesc si presedintelui Ion Iliescu pentru acelasi gest facut cu patru ore inainte-, a declarat Traian Basescu in uralele simpatizantilor Aliantei D.A. care, de la momentul anuntarii primelor rezultate, nu mai contenesc sa se perinde prin sediul central al PD, transformat in sediu provizoriu al aliatilor.

Noul presedinte al Romaniei si-a continuat deosebit de hotarat discursul, care ar putea fi considerat unul de investire tinut in fata electoratului, si nu a parlamentului, cu prezentarea prioritatilor pe care le va avea in cei cinci ani pe care ii va petrece la Cotroceni. Asa cum a aratat si in timpul celor aproape sase saptamani de campanie electorala, Traian Basescu va fi preocupat in primul rand de problema saraciei si de coagularea maselor in jurul subiectele de interes national. Presedintele sustine ca atat timp cat el va fi sef al statului nu va mai permite ca saracia sa fie ascunsa sub statistici mincinoase si va face tot ceea ce se poate ca pensionarii, muncitorii sau tinerii sa nu se mai simta nedreptatiti. -Nu mai avem voie sa mascam saracia sub statistici. Realitatea este ca prea multi dintre pensionari au pensii mai mici decat suma de la intretinere, ca tot mai multi proprietari de terenuri agricole saracesc si ca tot mai multi tineri considera ca nu au nici o sansa in propria lor tara-, a aratat Traian Basescu.

De asemenea, acesta a anuntat ca venirea sa in fruntea statului va insemna si o depolitizare a institutiilor statului. El a spus ca va fi un presedinte care va veghea ca institutiile statului sa fie scoase de sub orice influenta politica. -Voi fi un presedinte care va veghea ca institutiile statului sa iasa de sub influenta politica. Institutiile statului trebuie sa functioneze conform Constitutiei si regulamentelor lor de functionare. Nu este permis amestecul politicului in Justitie, Politie, Parchet. Institutiile politizate trebuie depolitizate si puse in slujba natiunii, nu a unui partid sau altul-, a subliniat Basescu. De asemenea, el a transmis sefilor institutiilor statului ca -nu se schimba stapanii- si i-a avertizat sa nu inceapa sa se -reorienteze-. -Schimbarea PSD nu inseamna ca au venit noi stapani de la Alianta. Eu le cer sefilor institutiilor statului sa-si faca datoria legal, fara influente politice. Ii rog sa nu se pregateasca sa se reorienteze-, a afirmat Basescu.

O data cu eliminarea interventiei politicului in activitatea institutiilor statului, Traian Basescu promite ca va fi si garantul libertatii presei in Romania si un sprijin al societatii civile. Pornind de la ideea ca orice stat sau politician care subordoneaza libertatea presei va ajunge in cele din urma -sa ia libertatea poporului-, noul presedinte a anuntat ca presa romane -va redeveni libera-. Un alt punct important pe agenda noului sef al statului va fi combaterea coruptiei. Pentru aceasta, presedintele ales al Romaniei a spus ca, in calitate de sef al CSAT, va introduce in strategia de aparare a tarii problema coruptiei ca fiind o problema de siguranta nationala.

In ceea ce priveste planurile sale in plan extern, Traian Basescu a spus ca va pune mare pret pe relatia de parteneriat cu SUA si Marea Britanie, intarirea rolului Romaniei in NATO si dezvoltarea de bune relatii cu tarile din fostul bloc sovietic, respectiv Ucraina, Belarus.

Adrian Nastase – candidatul unei -Romanii sarace-

Ora 14. 10-15 simpatizanti imbracati in salopete albastre cu trandafiri se agita printre muncitorii care duc in carca valuri de mocheta albastra scoase din cladirea impunatoare. Printre fete de-a dreptul cernite si intr-o atmosfera aproape de doliu, isi face aparitia la sediul PSD din Bulevardul Kiseleff si candidatul invins in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Adrian Nastase isi rosteste discursul, atmosfera fiind detensionata din capul locului prin recunoasterea victoriei contracandidatului sau: -Numaratoarea noastra paralela, precum si rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central indica faptul ca Traian Basescu este viitorul presedinte al Romaniei-.

Urmeaza felicitarile pentru Basescu si nu lipsesc combinatii de cuvinte de genul: -Dragi prieteni- si -Stimati compatrioti-. Nastase precizeaza ca i-a transmis si prin telefon felicitarile sale.

In acelasi cadru cernit, in care nu-l mai insotesc decat Mircea Geoana si Gabriel Oprea, Nastase face din nou -combinatii- politice: -Avem negociata deja o majoritate parlamentara si sper ca Traian Basescu va tine seama de acest lucru. (…) Sper ca Traian Basescu va sprijini proiectele pe care le vom propune noi in parlament sau prin intermediul viitorului guvern. (…) Castigatorii acestor alegeri sunt Uniunea PSD+PUR si Traian Basescu. (…) Avem un parlament echilibrat si va urma, probabil, o perioada de coabitare- etc.

Premierul in functie nu a scapat nici de aceasta data prilejul de a transforma infrangerea intr-o victorie. E drept, numai intr-una dintre Romanii – cea a oamenilor saraci si, spunem noi, fara acces la informatie.

-Rezultatul votului arata ca in prezent exista doua Romanii. Este vorba de o Romanie urbana, in crestere, cu o solida componenta liberala (…), care asteapta de la stat mai degraba sanse decat sprijin.

Mai exista si o Romanie rurala, cu oameni in varsta si oameni saraci, care are nevoie de ajutor nu numai pentru dezvoltare, ci si pentru supravietuire. Acesti oameni au avut incredere in mine-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.