Acasă Politic Marinarul a impuscat mai multe voturi decat vanatorul

Marinarul a impuscat mai multe voturi decat vanatorul

DISTRIBUIȚI

Ziua de 13 decembrie a fost zi cu ghinion pentru cei care au ocupat solo scena puterii timp de patru ani, pierderea scaunului prezidential din Dealul Cotrocenilor in favoarea liderului Aliantei D.A., Traian Basescu, provocand crispare si ingrijorare in randul taberei Uniunii PSD+PUR. Astfel, alegatorii romani au preferat sa aleaga marinarul cu vederi mai largi si cu limbaj mai din topor decat vanatorul care nu vedea vanatul din cauza copacilor si parea ca vine in fata lor cu lectia gata memorata din manualul de comportament politic. Aflat in gratiile celor mai europeni dintre romani, cei din tarile Uniunii Europene, dar si a celor rezidenti prin State sau Canada, discursul lui Basescu a reusit sa atraga la urne mare parte din electoratul lui Vadim, in timp ce maghiarii, satisfacuti de atingerea obiectivului electoral, nu s-au mai aratat atat de disciplinati ca in primul tur, preferand sa stea in case decat sa raspunda pozitiv la recomandarea UDMR de a vota cu Nastase.


Potrivit rezultatelor partiale ale celui de-al doilea tur de scrutin furnizate, ieri, la orele pranzului de Biroul Electoral Central (BEC), candidatul Aliantei D.A. PNL-PD la presedintie, Traian Basescu, s-a bucurat de increderea exprimata prin vot a 5.074.907 de alegatori, obtinand 51,23% din optiunile electoratului, inregistrand un avans de mai bine de un milion si jumatate de voturi fata de scorul electoral consemnat la primul tur. -Prezidentiabilul- Nastase a fost votat numai de 4.831.413 de alegatori – 48,77% din totalul sufragiilor exprimate, reusind sa atraga numai 500.000-600.000 de noi voturi in plus fata de cele castigate acum doua saptamani. Datele anuntate au fost obtinute dupa centralizarea rezultatelor din 98,76% sectii de votare, respectiv 17.346 din totalul de 17.563. De altfel, si prezenta la vot a fost cu un procent mai mica fata de cea inregistrata in primul tur, numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne fiind de 10.009.318, respectiv 55,13% din totalul alegatorilor. In mod surprinzator, numarul voturilor nule a fost sensibil mai mic decat cel un milion si jumatate de voturi anulate la primul tur, doar 1,02% din buletinele de vot folosite – 102.144 – fiind considerate nule. In aceste conditii, este putin probabil ca voturile celor 217 sectii de votare ramase inca de numarat sa mai furnizeze vreo surpriza, cu toate ca Nastase a reusit la ora 12.00 sa mai recupereze 100.000 de voturi din distanta care-l separa de Basescu in dimineata zilei de 13 decembrie – respectiv 4.492.257 la 4.817.702 de voturi. Potrivit insa specialistilor BEC, rezultatele partiale sunt reprezentative pentru rezultatul final, ei fiind sceptici in legatura cu aparitia unei asemenea posibilitati.

Urbea si atragerea peremistilor, atuurile de tur doi

Se pare ca ambii candidati au reusit sa-si mobilizeze eficient propriul electorat, balanta fiind inclinata de doi factori , unul mai important ca altul: raportul electorat urban – electorat rural si modul in care s-au impartit voturile simpatizantilor PRM si UDMR. Surpriza a fost oferita de reducerea handicapului intre indicatorul prezentei la vot al orasenilor si cel specific mediului rural, inregistrandu-se cea mai mica cifra inregistrata vreodata – putin peste 3%, fiind pentru prima oara dupa *89 cand orasul capata o asemenea influenta in procesul electoral. In schimb, Basescu s-a plasat in optiunile de vot ale celei mai mari parti din electoratul lui Corneliu Vadim Tudor, asa cum Nastase a fost votat de catre simpatizantii UDMR, desi apelul lui Marko &Co. de participare la vot nu s-a bucurat de succesul scontat, participarea redusa la urne a maghiarilor afectand sansele prezidentiale ale candidatului PSD.

Nastase, repudiat de majoritatea romanilor din strainatate

Traian Basescu a fost preferat de catre cei mai europeni dintre romani: aceia care traiesc in tarile Uniunii Europene. Acelasi verdict l-au dat romanii din SUA, Canada si Australia. Primele rezultate finale venite de la ambasadele si consulatele romanesti unde s-au organizat sectii de votare arata ca Traian Basescu este nu numai preferat de Romania urbana, ci si de diaspora. Astfel, la Helsinki, Basescu a obtinut 82,7% din sufragii, la Atena, 56,9%, la Berna, 85,7%, la Milano, 58,3%. Pe continentul american, Basescu l-a batut pe Nastase la scoruri de maidan: Indianapolis 92,3%, Detroit 94,9%, Philadelphia 89,4%. Marinarii aflati pe navele sub pavilion romanesc au fost si ei transanti in ceea ce priveste optiunea pentru viitor: Basescu a primit 93,5% din voturi. De asemenea, petrolistii romani aflati pe cele opt platforme de foraj marin din Marea Neagra l-au votat in proportie de 86,8% pe Traian Basescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.