Acasă Politic Turcan limitează autonomia angajatorilor punând niveluri de calificare pentru COR

Turcan limitează autonomia angajatorilor punând niveluri de calificare pentru COR

DISTRIBUIȚI

Mulți manageri români aplică modelul american conform căruia, funcțiile nu costă bani. Bugetară toată viața ei, Turcan visează la suprareglementări ale pieței muncii cum probabil a învățat ea la școala rusească pe care a urmat-o. Să sperăm că premierul Cîțu va interveni și nu va permite semnarea unui astfel de ordin prin care să stabilească doi miniștri, în afara legilor în vigoare, ce funcție poate ocupa cineva.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a finalizat analiza tuturor ocupaţiilor din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) şi a calificărilor existente, a transmis, joi, ministrul de resort, Raluca Turcan, pe Facebook.

„Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaţionale din România. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupaţiilor din COR şi a calificărilor existente. În etapa următoare, vom stabili ce ocupaţii se menţin în COR şi care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o ‘grupă reziduală’ şi se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaţionale”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a apreciat că lista Clasificării Ocupaţiilor din România trebuie actualizată cu meseriile viitorului.

„Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România este un pas necesar nu doar din punctul de vedere al legislaţiei muncii, ci şi al adaptării forţei de muncă la noile cerinţe ale pieţei. Am abordat această temă împreună cu colegul meu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, în cursul întâlnirii de ieri (miercuri n.r) cu reprezentanţii mediului universitar. Am discutat despre coerenţa dintre sistemul universitar, calificările forţei de muncă şi cerinţele pieţei muncii. Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au inclus mobilitatea structurală, flexibilitatea şi corelarea cu sistemul european al calificărilor, păstrând totodată ocupaţiile naţionale. Pentru ca toţi specialiştii care ies de pe băncile universităţilor să îşi găsească ocupaţia în nomenclator, este esenţial să actualizăm lista cu gândul la ‘meseriile viitorului’. Vom stabili, împreună cu reprezentanţii mediului universitar, un plan de acţiuni care să ne permită să finalizăm acest demers, până la sfârşitul anului”, a notat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai menţionat că se lucrează la un mecanism de cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional.

„Printr-un alt proiect cu finanţare europeană, derulat cu mai multe instituţii partenere printre care şi Ministerul Educaţiei, definitivăm: un mecanism de anticipare a nevoii de competenţe pe piaţa muncii, la nivel de politică publică; un mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor programelor de educaţie şi formare profesională, din perspectiva cerinţelor concrete ale pieţei muncii; un mecanism integrat de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională. De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanţii platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional, structurată în funcţie de anumite criterii”, a scris Raluca Turcan.

2 COMENTARII

  1. Nu stie nimic, provine din PDL. Care a acaparat vechiul PNL… Tot pana la 70 de ani bugetarii in functie??? Dar „bugetarii” politicieni DE CE POT CANDIDA CAT VOR EI IN POLITICA ?

    • Lumea a uitat cum îi ridica ode de iubire Elenei Udrea (acest Kill Bill al politicii). Foștii membrii din PDL au găsit un loc calduț în izmenele galbene ale PNL. Și uite așa am devenit peste noapte o vajnică luptătoare liberală. Și nu numai ea…..acelalași lucru se aplică și celor din PSD. Fug unde este rost de bani(mulți), și trai bun, fără prea multă muncă. Ne mirăm de ce merg lucrurile atât de ”bine” în țară. Suntem conduși de oameni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.