Acasă Politic UDMR a făcut public acordul semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen și Borbely...

UDMR a făcut public acordul semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen și Borbely în 1 octombrie

DISTRIBUIȚI

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a postat, joi, pe site-ul formațiunii, acordul de colaborare semnat de Ponta, Antonescu, Kelemen și Borbely, care a fost încheiat în 1 octombrie 2012 și prin care USL și UDMR se angajau să formeze, după alegeri, o alianță politică parlamentară și guvernamentală.
Acordul a fost semnat la 1 octombrie 2012 de co-președinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, pe de-o parte, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, și vicepreședintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
"În baza prezentului acord, cele două formațiuni politice se angajează să formeze, după alegerile din 9 decembrie, o alianță politică parlamentară și guvernamentală. În condițiile în care USL va deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunța încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară și în structurile guvernamentale a UDMR", se arată în documentul citat.
Liderii celor două formațiuni au mai convenit că, în cazul în care USL nu va deține majoritatea absolută, UDMR urma să anunțe în seara alegerilor susținerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL.
 
"În ambele situații, cele două părți se angajează să participe la consultările prevăzute de Constituție susținând în comun candidatul USL pentru funcția de prim-ministru, să negocieze și să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului și a celorlalte structuri guvernamentale, în funcție de ponderea parlamentară UDMR în cadrul coaliției de guvernare", se mai arată în document.
În acord se menționează că USL și UDMR trebuiau să promoveze în perioada 2012-2016 inițiative politice referitoare la modificarea Constituției, reorganizarea administrativ-teritorială a României ținând cont de tradițiile, cultura și istoria zonelor țării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităților naționale printr-o legislație adecvată, reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în diferite instituții, structuri deconcentrate și instituții la nivel județean și local.
"Pe cale de consecință, și cetățenii de altă etnie vor fi reprezentați proporțional în structurile administrației locale conduse de reprezentanții UDMR", se sublinia în acordul politic.
De asemenea, USL și UDMR trebuiau să soluționeze problema liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureș în conformitate cu înțelegerea semnată în 22 septembrie 2012, la Târgu Mureș, în prezența ministrului Educației.
"Părțile semnatare se vor consulta în legătură cu toate problemele ce țin de identitatea culturală, lingvistică, educațională a minorității maghiare, cu orice modificare a Legii Învățământului și nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părți, în special capitolele privind minoritățile naționale", se mai sublinia în acord.
Liderii USL și UDMR au mai căzut atunci de acord ca, până la alegerile din 9 decembrie 2012, să se consulte în legătură cu orice problemă care ține de specificul problematicii minorităților naționale și în ceea ce privește realizarea investițiilor publice în infrastructura zonelor locuite de minoritatea maghiară, dar și să clarifice protocoalele județene, unde cele două formațiuni asigură majoritatea în consiliile locale și județene.
Președintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 18 decembrie, că a existat un acord semnat de el și Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanșarea campaniei și până alegeri "foarte multe lucruri" nu au decurs potrivit celor stabilite.
Imediat după anunțarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat că USL începe discuții cu UDMR, pentru crearea unei majorități constituționale. O săptămână mai târziu, Ponta anunța că decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.