Home Politic UDMR calca in picioare Memorandumul

UDMR calca in picioare Memorandumul

DISTRIBUIŢI


UDMR incalca deliberat prevederile Memorandumului incheiat intre Romania si Ungaria referitor la aplicarea Legii statutului pentru maghiarii de peste granitele Ungariei. Intr-un acces de orgoliu politic, Uniunea, prin filiala sa clujeana, face uitat fair-play-ul promis atat Budapestei, cat si guvernantilor romani, modificand in mod nejustificat ruta fireasca a cererilor pentru certificatele de maghiar stabilita de catre sefii guvernelor de la Bucuresti si Budapesta.

UDMR modifica traseul legitimatiilor

Pe fondul cresterii continue a numarului solicitantilor de certificat de maghiar si al frustrarilor cauzate de neacceptarea sa la masa negocierilor romano-ungare, UDMR demonstreaza ca tine mortis sa se implice direct in procesul de acordare a documentelor in cauza, chiar cu pretul incalcarii Memorandumului semnat de premierii Orban si Nastase. Consulul Ungariei la Cluj, Alfoldi Laszlo, a recunoscut, ieri, ca Uniunea si-a asumat rolul de intermediar in procesul de transmitere a solicitarilor catre Budapesta. Conform spuselor consulului maghiar, UDMR prefera, pentru aceasta activitate, posta electronica, mai rapida si mai eficienta decat cea traditionala: -Am inchiriat o linie telefonica. Cererile si restul actelor se scaneaza la UDMR si se trimit prin e-mail la noi, unde se analizeaza. Nu primim nici un fel de dosare-. Din afirmatiile oficialului maghiar se poate desprinde, asadar, concluzia ca originalele cererilor raman la sediul Uniunii, acest fapt fiind in contradictie flagranta cu Memorandumul.

Alfoldi Laszlo a preconizat ca mai mult de 100.000 de maghiari, din cei 1,6 milioane care traiesc pe teritoriul Romaniei, vor cere legitimatii de maghiar. Pana ieri, la consulat au fost depuse 50 de cereri de eliberare a legitimatiilor, documentele respective urmand sa intre in posesia solicitantilor incepand cu mijlocul lunii februarie, conform estimarii consulului ungar. Acesta a adaugat ca numarul cetatenilor romani care vor putea lucra in Ungaria pe baza legitimatiilor se va ridica la peste 20.000.

Uniunea isi saboteaza relatia cu Budapesta si PSD

Conform acordului incheiat, la Budapesta, intre prim-ministrul roman, Adrian Nastase, si omologul sau ungar, Viktor Orban, -intreaga procedura de acordare a certificatului unguresc (inclusiv procesul de primire si inregistrare a cererilor) va avea loc cu precadere pe teritoriul Ungariei-. In cazuri speciale, Memorandumul accepta includerea in traseul solicitarilor a consulatelor ungare, excluzand insa UDMR din acest proces. Rolul Uniunii se rezuma doar la a transmite informatii despre apartenenta unei persoane la organizatiile maghiare, atat laice, cat si bisericesti, precum si la consultanta acordata doritorilor de legitimatii, carora le poate oferi lamuriri suplimentare. In aceste conditii, Uniunea risca sa-si arda unele dintre puntile de legatura nu numai cu Guvernul Orban, dar si cu partidul roman de guvernamant, caruia ii ofera o mostra de infidelitate in momentul in care soarta Protocolului de colaborare este, inca, un subiect in suspensie.

Filiala Cluj a UDMR, prima destinatie a formularelor de solicitare

Seful organizatiei clujene a UDMR, deputatul Konya Hamar Sandor, a incercat cu promptitudine sa spele basmaua Uniunii, dar, in final, a recunoscut ca afirmatiile consulului maghiar sunt corecte, admitand ca solicitarile fac o escala in birourile Uniunii, inainte de a ajunge la consulate: -Nu se incalca in nici un fel Memorandumul, pentru ca noi doar furnizam informatii si ii ajutam pe oameni sa completeze formularele. Acestea sunt trimise, apoi, la consulat, unde se analizeaza si se stabileste daca solicitantul indeplineste conditiile pentru eliberarea certificatului.- In plus, Konya Hamar Sandor a afirmat ca Uniunea acorda si adeverinte care sa ateste calitatea de membru al Uniunii. Deputatul a adaugat ca filiala pe care o conduce dispune de serviciile a cinci persoane -platite de UDMR, care ii ajuta pe clujeni sa completeze formularele, ceea ce face ca in opt ore sa atestam 30 de persoane pe zi-.

La sediul UDMR Cluj se prezentasera in cursul diminetii de ieri cateva zeci de persoane care au completat formularele tip emise de autoritatile de la Budapesta. Acestea cuprind date personale (locul si data nasterii, studii, atestat de maghiar) si trebuie insotite de o fotografie. Pentru evitarea aglomeratiei, conducerea locala a Uniunii a facut o programare, rezervand cate 15 minute pentru completarea unui formular.

Prefectura si Primaria Cluj intra in alerta

Autoritatile locale au reactionat prompt fata de atitudinea Uniunii, care, din orgoliu politic, incalca cu bunastiinta prevederile unui acord oficial incheiat intre statul roman si cel maghiar. Prefectura Cluj intentioneaza, conform unor surse din interior, sa sesizeze Comisia de monitorizare a aplicarii Legii statutului in legatura cu faptele organizatiei locale a UDMR. Prefectura Covasna a adoptat, la randul sau, pozitia -en garde-, intentionand sa verifice respectarea dispozitiilor Guvernului cu privire la existenta pe teritoriul judetului a unor potentiale birouri pentru luarea in evidenta a cetatenilor romani care solicita eliberarea legitimatiilor de maghiar.

Pe de alta parte, primarul Gheorghe Funar a anuntat ca PRM Cluj va pregati pichetarea -zi si noapte- a sediului UDMR si a amenintat ca studiaza posibilitatea evacuarii UDMR din sediul pe care il ocupa pe Strada Pavlov.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.