Acasă Politic UDMR trimite bezele pragmatice catre PSD

UDMR trimite bezele pragmatice catre PSD

DISTRIBUIȚI


Hotarata sa nu-si compromita relatia profitabila cu PSD in urma controversatului apel lansat de senatorul Sogor Csaba, UDMR a inceput sa trimita semnale succesive de prietenie catre partidul de guvernamant. Mai mult, Uniunea doreste sa rezolve in propria curte problema senatorului rebel. Deocamdata, Sogor Csaba nu a primit decat niste sanctiuni simbolice, ceea ce nemultumeste tabara nationalista din PSD.

Conducerea UDMR si-a dat seama ca apelul lansat de senatorul Sogor Csaba cu referire la Ziua Nationala a Romaniei, pe fondul tensiunilor create de declaratiile contradictorii in legatura cu situatia din zona Harghita-Covasna, poate deteriora si mai mult relatia cu PSD, si asa critica in acest moment. Liderii Uniunii nu vor, insa, sa dea impresia ca in curtea partidului a fost declarata stare de alarma, asa ca au decis ca semnalele impaciuitoare sa fie lansate, deocamdata, dinspre esantionul doi al formatiunii politice conduse de Marko Bela. Prima bezea catre partidul de guvernamant a fost trimisa de la Cluj, de catre deputatul Veckov Karoly. La prima conferinta de presa a cvasianonimei Platforme a Edificarii Natiunii (structura agreata, de altfel, in urma cu trei ani), parlamentarul UDMR le-a transmis liderilor din Kisseleff nr. 10 ca -Protocolul cu PSD este esential-. Veckov Karoly a recunoscut ca singura cale a Uniunii de a-si vedea realizate revendicarile este mentinerea unei relatii amiabile cu partidul lui Nastase, trecerea in barca Opozitiei nefiind profitabila. Deputatul udemerist nu si-a dus, totusi, plecaciunea pana la capat, atentionand ca o mare parte din relatia cu social-democratii este, de fapt, o perdea de fum.

Veckov Karoly le-a cerut colegilor de partid sa faca front comun pentru promovarea Legii privind restituirea proprietatilor catre cultele religioase. Proiectul normativ in cauza, initiat de senatorul Valentin Zsoltan Puskas, urmeaza sa fie dezbatut de Comisia juridica. Incercand sa indulceasca pastila administrata Puterii de catre capii bisericilor traditionale maghiare, care au cerut Parlamentului European monitorizarea Romaniei pe tema problemelor bisericilor minoritare, initiatorul a dat de inteles ca proiectul sau este unul maximal, fiind dispus sa negocieze cu Guvernul anumite prevederi.

UDMR vrea sa-si spele rufele in familie

Liderii Uniunii si-au revenit din buimaceala creata de declaratiile senatorului Sogor Csaba si au decis sa actioneze diplomatic, in acelasi scop al mentinerii relatiilor cordiale cu PSD. Seful grupului din Senat al Uniunii, Verestoy Attila, a dat de inteles, ieri, dupa sedinta de grup, ca UDMR doreste sa-si spele rufele murdare in familie. -Problema apartine UDMR si va fi rezolvata de noi.- Prima sanctiune aplicata lui Sogor Csaba a constat in demisia acestuia din functia de secretar al grupului, la sugestia colegilor sai. Cel mai suparat pe autorul controversatului apel s-a dovedit a fi chiar Verestoy Attila, care a cerut dezbaterea cazului acestuia si de Comisia de etica a partidului. Mania lui Verestoy Attila fata de Sogor Csaba a fost sensibil amplificata de declaratiile acordate de acesta catre ziarul -Curentul-, din care reiesea ca liderul de grup ar fi stiut de controversatul apel inainte de lansarea acestuia. Initial, -impricinatul- si-a negat afirmatiile, dar, la auzul vestii ca spusele sale au fost inregistrate de redactorul ziarului nostru, a revenit, admitand ca declaratiile reproduse erau reale. Sogor Csaba a iesit de la sedinta de grup cu un aer spasit. El a sustinut, din nou, ca scopul apelului era de a preveni aparitia unor proteste stradale, despre care avea informatii ca vor avea loc. -Regret ca declaratiile mele au fost denaturate-, a spus senatorul UDMR.

In PSD, parerile sunt impartite

PSD nu s-a aratat, insa, foarte induiosat de pozitia Uniunii, care a dezavuat apelul lui Sogor, incercand sa-si arondeze chestiunea. Secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, a declarat, ieri, ca, din informatiile sale, Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie s-a autosesizat in cazul -Sogor Csaba-. Informatia nu a fost, insa, confirmata, dar surse din Parchet ne-au declarat ca acest demers nu este deloc exclus. Mai mult, la sedinta de ieri a grupului PSD din Senat, mai multe voci din partid s-au pronuntat in favoarea ridicarii imunitatii lui Sogor. In plen, senatorul George Pruteanu a cerut, si el, -punerea in paralel- a declaratiilor lui Sogor Csaba cu articolele 12 si 13 din Constitutie si cu articolul 60 Cod Penal. -Daca n-ar fi preot, as spune ca e huligan, iar daca n-ar fi senator, as spune ca e nesimtit-, a spus Pruteanu. Pe de alta parte, tabara Nastase din partidul de guvernamant a preferat o abordare mai -soft- a problemei. Secretarul general Cozmin Gusa a declarat, ieri, ca liderii PSD au cazut de acord cu ideea rezolvarii cazului Sogor in interiorul UDMR. Gusa le-a solicitat, totusi, liderilor Uniunii ca la intalnirea de miercuri cu conducerea PSD sa prezinte si un raport cu privire la modul in care senatorul-problema a fost sanctionat.

Episodul -Sogor- prelungeste Har-Cov la Senat

Ieri dupa-amiaza, Senatul a fost scena unui nou episod politic din -serialul- Har-Cov, pus pe tapet prin comunicatul de la Miercurea Ciuc. Declaratiile politice au fost marcate de noile elemente aparute pe firmament. Astfel, peremistii cer judecarea senatorului Sogor Csaba pentru atentat la siguranta nationala, declarandu-se nemultumiti de sanctionarea -inculpatului- in familia UDMR. -Ce alte dovezi sunt necesare pentru autosesizarea Parchetului?-, s-a intrebat retoric senatorul PRM Valentin Dinescu. El a lansat teza potrivit careia autoritatea statului roman are serioase lacune, sugerandu-i ironic premierului -sa-si treaca in carnetelul vizitelor sale in strainatate Harghita si Covasna-.

Retractarile guvernamentale privind problemele de autoritate in aceasta regiune i-au socat pe democrati. Tot ieri, liderul grupului PD, Viorel Pana, a semnalat faptul ca interpelarile democratilor – care cereau lamuriri de la Executiv – a primit in chip de raspuns o -hartie- fara antet si semnatura, dar cu remarci extrem de personale. Astfel, reclamantii sunt dojeniti ca -exagereaza problemele existente- fara ca cineva sa-si asume insa propozitia cu pricina, spre stupefactia senatorului PD, care arata ca are -dreptul la un raspuns autorizat-.

La temperatura ridicata a subiectului, ex-democratul Ion Cristoloveanu i-a sugerat senatorului Sogor Csaba sa-si ceara scuze de la -Maria Sa, Poporul roman-, iar pesedistul Adrian Paunescu i-a laudat pe udemeristi ca s-au lepadat de Sogor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.