Acasă Politic Umanistii au intrat in Europa pret de un miting

Umanistii au intrat in Europa pret de un miting

DISTRIBUIȚI

La numai o zi de la prezentarea, la Bruxelles, a Raportului de tara pentru Romania, in fata sediului din Bucuresti a Comisiei Europene, Jandarmeria instala gardurile de fier ce se folosesc, de obicei, pentru tinerea la distanta a manifestantilor. Partidul Umanist anuntase de mai mult timp Primaria Generala ca va organiza un miting pentru Europa sub deviza -Vreau sa fiu PUR. Vreau sa fiu EUropean-. Intamplator, sustin umanistii, manifestarea a coincis cu evenimentul anual al UE de prezentare a radiografiei tarilor candidate.

Cu o jumatate de ora inaintea inceperii mitingului umanist, lumea incepe sa se adune. Putin cate putin, se strang in jur de 150 de persoane, cu totii, fara exceptie, membri si simpatizanti ai PUR. Vor sa fie europeni, vor sa se simta ca in Europa civilizata, desi stau in -tarcul- jandarmeriei. Bucurestenii nu par a fi prea interesati de -insulita de euroumanism-. Cum vad sigla de partid, cum grabesc pasul. Majoritatea dintre ei refuza ostentativ sa ia hartia care li se intinde de catre organizatori si pe care sunt trecute aprecierile PUR privind Raportul de tara, aratandu-si astfel sentimentele fata de politica.

Scrisoare catre Scheele

Umanistii isi vad, insa, de ale lor, desi afara a inceput sa ploua marunt. Bannerele si pancartele isi fac aparitia. -Nu mai vrem ministri corupti. Ministri pentru interesul national-, este practic laitmotivul demersului umanist. Pe o scena micuta, improvizata, liderii umanisti sau tinerii din partid vorbesc despre demnitatea cu care Romania trebuie sa intre in Europa. Codrut Seres, Dudu Ionescu, Petre Calistru, Amalia Balasoiu, Bogdan Pitigoi, Andrei Marinescu si altii isi exerseaza, parca, discursurile pentru campania electorala. Unii dintre ei renunta sa citeasca pe vreme ploioasa prelegerile pregatite din timp. Liderul umanist, Dan Voiculescu, crede ca -a venit momentul sa nu mai acceptam politicieni corupti-. El sustine ca principala piedica a integrarii Romaniei in structurile europene este clasa politica. -Adica acei politicieni care, de 14 ani incoace, au fost preocupati mai mult de bunastarea personala, decat de bunastarea poporului. Dar si ceilalti politicieni care, chiar daca nu au furat – asa cum au facut altii, nici nu au actionat suficient pentru a-i opri pe acestia-, explica liderul PUR. Profitand de prezenta in fata sediului Comisiei Europene, umanistii i-au trimis sefului Delegatiei CE, Jonathan Scheele, o scrisoare in care precizau ca manifestarea de ieri a vizat sensibilizarea opiniei publice, dar si a clasei politice, asupra importantei aderarii Romaniei la UE. In document se mai arata ca PUR apreciaza Raportul de tara ca un document pertinent, care cuprinde cu exactitate plusurile si minusurile inregistrate de Romania si ca Jonathan Scheele, prin prezenta sa la Bucuresti, a avut o contributie importanta la realizarea materialului -realist si documentat-.

-Cerem autoritatilor transparenta in gestionarea fondurilor europene, o Romanie <PUR si simplu fara coruptie>, directionarea corecta a banilor europeni catre satele si orasele tarii, crearea conditiilor afirmarii unei clase de mijloc etc-, si-au aratat umanistii nemultumirile, tot in scrisoarea adresata sefului Comisiei Europene. Totodata, ei nu s-au abtinut sa afirme ca, in ciuda faptului ca toti politicienii romani clameaza necesitatea aderarii tarii noastre la UE, -cei mai multi dintre ei nu depun eforturi concrete in acest sens-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.