Acasă Politic Ungaria inventeaza reprezentarea in Parlament a cetatenilor altor state

Ungaria inventeaza reprezentarea in Parlament a cetatenilor altor state

DISTRIBUIȚI

– Comisia Constitutionala a Drepturilor Omului din Parlamentul ungar a acceptat amendamentul socialistilor privind infiintarea functiei de Avocat al Poporului pentru rezolvarea plangerilor si apararea intereselor maghiarilor de dincolo de granita.

– La propunerea socialistilor, a fost extinsa de la trei la cinci-sase luni perioada legala de munca pe teritoriul ungar a maghiarilor, cetateni ai altor state.

Comisia Constitutionala a Drepturilor Omului si a Integrarii din Parlamentul Ungar a aprobat proiectul -Legii statutului- privind maghiarii de dincolo de granita. Membrii opozitiei socialiste din Comisie au fost de acord cu toate prevederile proiectului, iar democratii-liberi, fie s-au opus, fie si-au manifestat rezerve fata de acesta. Conform cotidianului -Magyar Nemzet-, liderul socialist Tabajdi Csaba a declarat ca Partidul Socialist Ungar sprijina facilitatile acordate maghiarilor de dincolo de granite si considera necesar sa se infiinteze si functia de Ombudsman in Parlamentul Ungar pentru maghiarii de dincolo de granita. Contrar pozitiei sale anterioare, Tabajdi a propus ca dreptul de munca pentru maghiarii de dincolo de granita pe teritoriul ungar sa fie extins de la trei luni la cinci-sase luni. Liderul Uniunii Democratilor Liberi, Szent-Ivanyi Istvan, a calificat textul legii drept jonglerie si a precizat ca democratii-liberi nu vor vota proiectul.

Secretarul de stat din MAE ungar, Nemeth Zsolt, a salutat pozitia PSU si a mentionat ca cea mai mare parte a propunerilor opozitiei au fost incluse in proiectul de lege si Guvernul ungar continua sa aiba o pozitie constructiva privind modificarile acestuia.

Conform declaratiei lui Nemeth, citata de -Magyar Nemzet-, Guvernul va aloca, in 2001-2002, opt-noua miliarde de forinti de la buget, din cadrul rezervei generale, pentru punerea in aplicare a -Legii statutului-. Nemeth a considerat important ca cetatenii Ungariei sa priveasca la -Legea statutului- ca la un act legislativ care le slujeste interesele. In acest sens, el a mentionat ca partidele politice ar putea avea un rol deosebit in a nu incita cetatenii Ungariei impotriva maghiarilor de dincolo de granita. Secretarul de stat ungar a subliniat, totodata, ca in privinta prevederilor legii, hotararile se iau in patria-mama Ungaria, si nu dincolo de granitele tarii. Organizatiile maghiarilor de dincolo de granite vor fi implicate numai in privinta prezentarii propunerilor. Nemeth a conchis ca, la 18 aprilie, dupa dezbaterile generale, se va naste o -Lege a statutului- care se bucura de un larg consens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.