Acasă Politic UNPR a început vânătoarea de sindicaliști ai PSD-ului

UNPR a început vânătoarea de sindicaliști ai PSD-ului

DISTRIBUIȚI

Crearea UNPR-ului de către independenții din jurul lui Gabriel Oprea în această primăvară pe aceeași platformă de centru-stânga cu social-democrații a întețit rivalitatea ideologică dintre cele două formațiuni politice, care s-a văzut tot mai des în ultimele luni în bătălia din Parlament. Pe de altă parte, PSD-ul a pus tălpi afilierii independenților la PES și Internaționala Socialistă, iar UNPR-ul a dat ieri o lovitură sub centură PSD-ului prin parafarea acordului de colaborare cu sindicaliștii de la CNSLR-Frăția. În fapt, este un avertisment îndreptat împotriva politicii deficitare a PSD-ului din relația cu sindicatele, de care s-a folosit cu succes la cele două moțiuni de cenzură eșuate în vară și-n această toamnă. Practic, rivalitatea dintre UNPR și PSD s-a centrat și pe componenta sindicală, în contextul în care voturile sindicaliștilor vor cântări enorm în alegerile locale și generale de peste doi ani. În acest context, președintele UNPR, Marian Sârbu, și cel al CNSLR-Frăția, Marius Petcu, au semnat ieri un angajament comun privind stabilirea salariului minim pe economie la 750 de lei și revenirea salariilor în sectorul bugetar la nivelul de la 30 iunie. Potrivit acestora, prin angajamentul semnat de cele două părți, valabil pentru doi ani, UNPR și CNSLR-Frăția convin „să sprijine împreună“ trei obiective principale.
Deși este un acord de colaborare socială la prima vedere, componenta politică pare a  se defini pe parcursul celor doi ani, miza independenților fiind o posibilă susținere în alegerile de peste doi ani din partea sindicaliștilor.

În fața trocului dintre politică și sindicalism!

„Nu am discutat lucruri legate de funcții politice. Acordul nostru se desfășoară pe durata a doi ani de zile, iar politic nu poate decât să vizeze stabilitatea socială“, a declarat pentru „Curentul“ președintele UNPR, Marian Sârbu. Într-o primă fază, acordul dintre UNPR și CNSLR-Frăția mai vizează și modernizarea Codului Muncii. În primăvara lui 2008, sindicaliștii de la CNSLR-Frăția au semnat un pact cu social-democrații cârmuiți în acele vremuri de Mircea Geoană prin intermediul căruia își propuneau o colaborare politică explicită. „Ceea ce facem astăzi este să ducem la un palier nou, la un etaj superior, la nivel european, relația dintre un partid social-democrat și mișcarea sindicală“, afirma Geoană. În acest sens, liderul PSD susținea faptul că la următoarea modificare a statutului PSD, unul sau mai mulți reprezentanți ai CNSLR-Frăția deveneau parte din conducerea partidului, în funcția de vicepreședinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.