Acasă Politic USR solicită Guvernului Ciucă să explice unde au dispărut aproape 2 milioane...

USR solicită Guvernului Ciucă să explice unde au dispărut aproape 2 milioane de beneficiari ai voucherelor sociale

DISTRIBUIȚI

După ce, săptămâni la rând, liderii Coaliţiei sărăciei s-au lăudat cum îi vor ajuta ei pe românii cu venituri mici să facă faţă creşterii explozive a preţurilor, Guvernul PSD-PNL-UDMR a reuşit, în sfârşit, să adopte ordonanţa de urgenţă prin care voucherele sociale să poată fi acordate. Doar că, faţă de declaraţiile iniţiale, nu mai sunt 4,7 milioane de beneficiari, ci în jur de 2,8 milioane. USR solicită premierului Nicolae Ciucă şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să explice public unde au dispărut aproape două milioane de beneficiari.

„La conferinţa de presă de acum o lună, Marcel Ciolacu ne prezenta un carton frumos colorat în care ne anunţa că 4,7 milioane de români vor beneficia de voucherele de 50 de euro. Se anunţau cheltuieli de 1 miliard de euro pentru măsura asta, din bani europeni. Pentru oricine care ştie cum funcţionează fondurile europene, era clar că ce anunţa Coaliţia PSD-PNL-UDMR era pură fantezie, atâta timp cât nu s-a discutat cu Comisia. A trecut o lună şi din cei 4,7 milioane de beneficiari au dispărut aproape 2 milioane. Marcel Boloş, ministrul de la MIPE, anunţă că a fost aprobat programul pentru aproximativ 2,8 milioane de persoane. Este încă o dovadă a heirupismului cu care guvernează coaliţia asta. Fie nu ştiau liderii coaliţiei exact câte persoane sunt eligibile pentru acest program şi au plusat la 4,7 milioane ca să dea bine la electorat, fie au scăzut ulterior numărul de beneficiari pentru a se încadra în banii pe care şi aşa nu-i au de dat. Ciolacu, Ciucă, Budăi şi Boloş trebuie să explice unde au dispărut aproape 2 milioane de români de pe lista beneficiarilor acestui sprijin”, declară Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În power-point-ul denumit pompos „Sprijin pentru România”, prezentat de preşedintele PSD şi beneficiind de antetul Guvernului României, la voucherele pentru alimente de bază sunt trecuţi 4,7 milioane de beneficiari în 2022 şi o valoare totală a ajutorului de 1 miliard de euro (pag. 15).

Ulterior, în proiectul de ordonanţă de urgenţă, bugetul alocat a scăzut la 4 miliarde de lei, pentru ca în varianta finală să ajungă la 3,1 miliarde de lei. Cât despre beneficiari, în loc de 4,7 milioane de beneficiari au rămas în jur de 2,8 milioane, fără ca liderii coaliţiei să precizeze că ar fi renunţat la vreuna din categoriile de beneficiari enunţate iniţial.

„O mare problemă este şi de unde iau banii pentru aceste vouchere. Îi vor lua de la bugetul de stat, plus, speră ei, din fondurile europene din actualul program operaţional POAD – dar, aici trebuie ok de la Comisia Europeană – şi din viitoarele programe operaţionale 2021-2027, mai exact din POIDS – dar, acesta nu este încă aprobat. Deci, momentan, nu există niciun singur cent. Iar programul durează doar în perioada iunie – decembrie 2022, deci este nevoie de bani acum, cât mai repede”, mai precizează Cristian Ghinea.

Iar dacă tot trebuie să dea explicaţii publice liderii Coaliţiei sărăciei, poate explică românilor şi cum vor da ei 250 de lei o dată la două luni, în condiţiile în care sprijinul a fost anunţat pentru o perioadă de şapte luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.