Home Politic Vadim, executat sumar in Senat. Are cuvantul Justitia

Vadim, executat sumar in Senat. Are cuvantul Justitia

DISTRIBUIŢI

Liderul PRM, C.V. Tudor, a fost ieri -executat- la rece de senatori. Astfel, Vadim si-a pierdut imunitatea in urma unui spectacol sec, la care nu au participat nici -invinuitul-, nici grupul PRM. Celelalte partide au votat insa in corpore pentru ridicarea imunitatii lui C.V. Tudor, dand lumina verde trimiterii in judecata a sefului peremist sub acuzatia de comunicare de informatii false. In speta, afirmatia potrivit careia autoritatile si-ar fi dat acordul pentru antrenarea de teroristi HAMAS in Romania. Daca Vadim va fi condamnat si in Justitie, el risca sa iasa practic din scena politica in 2004 daca ii vor fi interzise drepturile electorale.

Seful PRM a fost executat la rece


Deloc incantata de aceasta misiune, Rodica Stanoiu – ministrul justitiei – a declansat procedura in plen, cerand efectiv trimiterea in judecata a liderului PRM. -Executia- a inceput fara senatorii PRM, care au parasit sala in semn de protest fata de aceasta actiune initiata de PSD si sustinuta de PNL, PD si UDMR. Grupul peremist a pus, astfel, in scena strategia anuntata cu mult timp in urma de a boicota sedinta, neavand la indemana nici un alt instrument concret pentru a impiedica decizia – care necesita votul a 71 de senatori. Hotararea PRM i-a determinat pe senatorii PSD sa aplice planul -B-, renuntand la seria de interventii ale tuturor parlamentarilor din Comisia juridica. De altfel, reprezentantii partidului de guvernamant au facut totul pentru a nu-l victimiza pe Vadim, reducand sansele cresterii audientei sale electorale in acest moment. Ei au preferat o -tratare tehnica- a cazului, expunand, prin vocea presedintelui Comisiei juridice, Aristide Roibu, pericolele privind siguranta nationala pe care le-au generat afirmatiile lui C.V. Tudor, la numai cateva zile de la atacul terorist din SUA.

Si liderul grupului PSD, Ioan Solcanu, a fost deosebit de prudent, renuntand la o fraza din discursul sau, care arata ca probele sunt impotriva lui Vadim. Liberalii si democratii au preferat si ei o abordare juridica, ultimii fiind chiar laconici. Reprezentantul UDMR, Peter Eckstein, a dezvoltat tema clementei Senatului fata de C.V. Tudor, aratand ca acesta -are pe rol inca 100 de cazuri plus opt dosare de ridicare a imunitatii fata de care Senatul a avut o mare marja de intelegere-. Eckstein a precizat, astfel, ca demersul de ieri -nu are caracter sicanator-.


PSD s-a temut de tradare interna

In urma exprimarii votului secret, cu bile, cererea Ministerului Justitiei a recoltat 88 de voturi favorabile si doua impotriva, neidentificate. Liberalii au sesizat insa o anomalie, reclamand, pe holuri, faptul ca votul nu a fost secret. -A deranjat faptul ca votul a fost controlat-, a aratat vicepresedintele Senatului, liberalul Paul Pacuraru. El a sesizat ca oamenii PSD din Biroul Permanent au avut -directiva- de a da senatorilor bilele albe si negre, punandu-le pe fiecare in cate o mana pentru a-i depista pe cei care voteaza -contra-, prin incrucisarea mainilor in urne. Astfel, pesedistii s-au temut de tradare in interiorul grupului, fiind hotarati sa nu riste scorul final.

Peremistii acuza o -razbunare politica-


Reintorsi in sala imediat dupa vot, peremistii au ridicat temperatura subiectului. Viceliderul grupului, Dumitru Badea – vizibil marcat de decizia Senatului -, a aratat ca este vorba de -o razbunare politica-, avand ca scop -blocarea lui Vadim in ascensiunea sa-. El a sustinut ca a fost -un vot dirijat-, dar ca seful sau de partid -in mod cert nu va fi condamnat- in Justitie pentru ca va prezenta o serie de -documente care provin de la SRI si care arata ca forte de acest gen (HAMAS – n.r.) au fost pregatite fara aprobarea Parlamentului-.


Viitorul politic al lui C.V. Tudor se va hotari in Justitie


Adevarata batalie pentru viitorul politic al lui Vadim se va da in Justitie, in speta la Curtea Suprema. Legea electorala si Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei nu interzic – in mod paradoxal – candidatura la functia suprema in stat, la Senat si la Camera Deputatilor a persoanelor cu condamnari penale. Instanta poate hotari insa ca pedeapsa cu inchisoarea (ale carei limite sunt unu si cinci ani, in acest caz) sa fie insotita de interzicerea unor drepturi, in speta dreptul de a candida.


Soarta lui Vadim va depinde, astfel, de judecatorii de la CSJ, care pot folosi si o cale mai dura pentru blocarea accesului politic al impricinatului: condamnarea la inchisoare (efectiva, fara suspendare) al carei termen sa depaseasca data viitoarelor alegeri. Din momentul incarcerarii sale, liderul PRM va pierde si acest mandat, daca va primi o asemenea pedeapsa, arata senatorul PSD Ion Predescu, secretarul Comisiei juridice. La 52 de ani si… o zi, C.V. Tudor a primit un cadou otravit din partea Senatului, pierzandu-si imunitatea pentru a treia oara in cariera sa politica. De data aceasta, afacerea a fost instrumentata de PSD, care ar putea elibera culoarul prezidentialelor in acest mod – spre deosebire de celelalte cazuri, cand oamenii lui Iliescu si Nastase i-au luat apararea. Aceasta -premiera- ii determina pe peremisti sa faca pronosticuri privind decapitarea lui C.V. Tudor intr-un viitor apropiat. -Chiar si din inchisoare, Vadim va conduce PRM-, arata fanii lui din Senat, fara a-si masca insa ingrijorarea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.