Acasă Politic Vadim vrea sa taie elanul parlamentarilor dezertori

Vadim vrea sa taie elanul parlamentarilor dezertori

DISTRIBUIȚI


Vadim vrea sa taie elanul parlamentarilor dezertori

Dezertarile masive din randul PRM, in chiar primele sase luni ale actualei legislaturi, i-au alertat pe liderii partidului condus de Corneliu Vadim Tudor. Pentru sesiunea din toamna, PRM pregateste un proiect de modificare a Legii electorale, care sa oblige parlamentarii sa renunte la mandat in cazul in care parasesc partidele ce i-au propulsat in Parlament. Desi sunt de acord cu propunerea PRM, democratii si liberalii spun ca mai intai trebuie modificata Constitutia si ulterior Legea electorala.

PRM vrea sa puna capat aviatorismului politic

Pentru a stopa migrarea catre partidul de guvernamant, PRM intentioneaza sa depuna in toamna un proiect de modificare a Legii electorale, in sensul renuntarii obligatorie la mandatul de parlamentar a acelora care demisioneaza din partidul pe listele caruia au candidat. Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, spune ca un grup de juristi ai partidului lucreaza de zor la propunerea de modificare a Legii electorale, astfel incat, la inceputul lunii septembrie, aceasta sa intre in procedurile parlamentare. El crede ca -partidul de guvernamant, oricare ar fi el, nu va mai putea prin manevre de culise, santaj si presiuni sa atraga parlamentari de la alte partide si sa-si asigure astfel o majoritate nedemocratica de voturi-. Ciontu sustine ca, in baza unor discutii de principiu cu reprezentantii altor partide din opozitie, PD si PNL ar putea sprijini demersul PRM, mai ales ca si in randul acestor formatiuni politice s-au inregistrat demisii. PRM a pierdut pana acum sase deputati si un senator. Dintre acestia, doar deputatul Luca Stefanoiu a avut o alta traiectorie politica, restul inscriindu-se in PSD.

Desi este convins ca o alta modificare a Legii electorale propusa de PRM nu va avea sorti de izbanda, Corneliu Ciontu spune ca -vom incerca sa obtinem majorarea pragului de intrare in Parlament de la 5% la 7%-. Masura vizeaza evident UDMR, aflata in permanenta la limita a sapte procente.

Modificarea Constitutiei este prioritara

Un alt partid lovit crunt de soarta este PD. De altfel, vicepresedintele democrat Liviu Negoita recunoaste ca si PD s-a confruntat cu un fenomen nedorit, de migratie a propriilor parlamentari, in special catre partidul aflat la Putere. -Aceasta hemoragie a parlamentarilor care dau dovada de aviatorism politic trebuie oprita-, sustine liderul democrat. El a precizat insa ca PRM nu este primul partid care a sesizat si a semnalat faptul ca vanzoleala parlamentarilor de la o formatiune la alta trebuie curmata. -PD a ridicat aceasta problema de mai mult timp si am avut discutii pe aceasta tema in nenumarate randuri-, a mentionat Liviu Negoita. El a afirmat ca PD va sprijini si chiar ar putea initia la randul sau un proiect de lege asemanator cel al PRM, dar nu inainte de modificarea Constitutiei. -Legile organice trebuie sa fie in concordanta cu Constitutia, iar aceasta nu are deocamdata o prevedere care sa oblige un parlamentar sa renunte la mandat daca isi da demisia dintr-un partid. Este evident ca modificarea Legii fundamentale are prioritate-. Din PD au plecat pana in prezent patru senatori si doi deputati, toti aderand ulterior la PSD.

PNL sustine ca PSD ii convine regimul actual al parlamentarilor

Liberalii se alatura si ei corului nemultumitilor care condamna reglementarile in vigoare ce permit parlamentarilor sa se plimbe de la un partid la altul, chiar daca ei au pierdut doar un singur deputat, si anume Vasile Mandroviceanu. Vicepresedintele PNL, Andrei Chiliman, se situeaza insa pe aceeasi pozitie cu cea a PD, spunand ca mai intai trebuie modificata Constitutia si apoi legile electorale. De altfel, la discutiile dintre PNL si PSD pe tema revizuirii Constitutiei, liberalii au propus introducerea unei prevederi, aplicabila din legislatura viitoare, care sa oblige senatorul sau deputatul sa renunte la mandat in cazul in care-si da demisia din partidul care l-a trimis in Parlament. -Este posibil ca PSD sa nu-i convinga in momentul de fata aceasta modificare-, sustine Chiliman, intuind faptul ca liderii partidului de guvernamant nu concep, evident, sa piarda Puterea la alegerile din 2004. Vicele liberal nu s-a aratat surprins de initiativa PRM, el precizand ca, potrivit unor informatii certe pe care le are, un alt grup masiv de parlamentari se pregateste sa-l paraseasca pe Vadim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.