Acasă Politic WikiLeaks: O notă a ambasadei SUA din 2009 arăta nemulțumirea UE față...

WikiLeaks: O notă a ambasadei SUA din 2009 arăta nemulțumirea UE față de România și Bulgaria

DISTRIBUIȚI

O notă diplomatică redactată de ambasada SUA la Sofia în 2009, publicată de site-ul WikiLeaks, cita o sursă potrivit căreia tot mai multe state europene sunt nemulțumite de lipsa progreselor înregistrate de România și Bulgaria în domeniul Justiției.
Potrivit notei datate 26 iunie 2009, sursa citată, a cărei identitate nu a fost menționată, afirma că Executivul UE consideră că "a încercat totul" pentru a-i determina pe bulgari să își reformeze sistemul judiciar, dar se întreabă "cum să-i facă să reformeze când ei nu vor?".

Aroganța defensivă a Guvernului și lipsa voinței politice intensifică "oboseala extinderii" la Bruxelles. Sursa a subliniat că presiunile Comiei Europene (CE) prin intermediul rapoartelor de monitorizare sunt singura cale de a obține rezultate. "El a confirmat relatările presei conform cărora ministrul olandez al Afacerilor Europene, Franz Timmermans, a cerut Comisiei să ia în considerare activarea clauzei de salvgardare împotriva Bulgariei și României, când UE va publica ambele rapoarte".
Sursa ambasadei americane mai spunea că "în prezent, numai Olanda cere clauza de salvgardare, dar alții devin tot mai sătui de lipsa de progrese din Bulgaria (și România)". Există discuții în Comisie privind extinderea Mecanismului de Verificare și Cooperare dincolo de cei trei ani prevăzuți, iar Suedia, care va prelua președinția semestrială a UE, favorizează extinderea acestuia și este hotărâtă să urmărească problemele justiției din cele două țări, potrivit notei diplomatice americane.
Frustrarea față de lipsa de progrese din cele două țări crește la Bruxelles, unde cel puțin la nivel de lucru par să existe remușcări față de faptul că s-a permis aderarea Bulgariei și României prea devreme, la 1 ianuarie 2007 , mai arată documentul publicat de WikiLeaks.

Potrivit unor contacte de încredere, "eurocrații" de la Bruxelles au supranumit oboseala extinderii "Pauza Bulgară", deteriorând și mai mult imaginea Bulgariei în interiorul UE.

Sursa citată de telegrama ambasadei SUA la Sofia a mai spus că raportul privind eforturile Bulgariei în lupta împotriva criminalității și corupției, care trebuia să fie publicat în iulie 2009, urma să fie negativ, dar nivelul politic al UE va reduce tonul versiunii finale.

Potrivit sursei, observatorii puneau probleme-cheie Guvernului bulgar, precum procedura de numire a oficialilor de rang înalt din justiție, cumpărarea de voturi și progresele împotriva crimei organizate și corupției. "Procedura netransparentă de numire (a oficialilor din justiție) permite selectarea unor judecători și procurori corupți și/sau incompetenți, perpetuând ciclul incompetenței și corupției în justiția bulgară".

Sursa citată în telegrama diplomatică a declarat de asemenea că "întreaga echipă" crede că bulgarii se ocupă de problemele din raportul Comisiei doar pentru a obține "un raport pozitiv", și nu pentru a crea un sistem judiciar mai bun. De exemplu, Procurorul General Boris Velcev a întrebat dacă numirea unei anumite persoane într-un post la Parchet ar fi privită negativ în următorul raport al Comisiei. I s-a răspuns că, dacă el crede că această numire ar fi privită negativ, atunci este un "semn bun că probabil așa va fi".

"Guvernul bulgar – în special Procurorul General Velcev și ministrul pentru Afaceri Europene (Solomon) Passy – face lobby intens pentru un raport de monitorizare pozitiv, exagerând progresele modeste", precizează nota ambasadei SUA. Guvernul continuă să prezinte Comisiei ca succese o listă de cazuri de profil înalt privind crima organizată și corupția, aflate în desfășurare în tribunale. În mod incredibil, câteva dintre cazurile de "succes" au fost suspendate, conchide documentul publicat de WikiLeaks.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.