Acasă Reportaj De la Mickey Mouse la… Guță

De la Mickey Mouse la… Guță

DISTRIBUIȚI

Se numește Adela, are 22 de ani, nu a luat niciodată lecții de pictură și, cu toate acestea, poate să deseneze orice personaj de desen animat pe care îl vede. A început să deseneze de la vârsta de 5-6 ani. Și-a dorit să facă liceul Tonița, însă a sfârșit prin a urma cursurile unui liceu teoretic, iar acum e studentă la facultatea de Construcții Utilaj Tehnologic. Primii bani pe care i-a câștigat din pictarea unor personaje de desen animat au fost de la o vecină, acum patru ani. Vecina aștepta un copil și a rugat-o să-i facă niște desene în camera acestuia. Deși nu era foarte convinsă că îi va reuși lucrarea, la insistențele vecinei a cedat, astfel că i-a decorat pereții camerei copilului cu un Bugs Bunny, un Duffy Duck și un elefant cu leu pe trompă. „De acolo, în următorii doi ani de zile au urmat o serie de lucrări pe la diverși prieteni, cunoștințe“, ne-a declarat Adela. După ce și-a făcut firma a venit și o comandă mai serioasă din partea unei grădinițe, pe care a înfrumusețat-o cu personaje de desene animate de una singură. „Nu a fost ceva complicat, pentru că a trebuit să desenez numai 11 personaje, în trei încăperi de sus și jos în sala de mese“, a explicat Adela.

Spiderman i-a dat bătăi de cap

Cea mai grea lucrare pe care a făcut-o a fost în Ploiești și a constat în acoperirea unui întreg perete dintr-o cameră de copil cu o secvență din Spiderman. Iar lucrarea care i-a plăcut cel mai tare a fost una extrem de simplă, respectiv pe un fundal maro a pictat trei flori albe. „Mi-a plăcut efectul, însă nu o pot cataloga drept provocarea vieții, dar a fost o lucrare mai serioasă, nu numai desene animate“, a spus Adela. Ea a adăugat că poate executa inclusiv desene florale, gen tapet. „În principiu pot face aproape orice, însă la portrete nu cred că m-aș descurca așa bine, dar nici nu am avut ocazia să fac. De altfel, nu am încercat să fac lucrări încărcate de efecte, cum ar fi reproducerea unei vederi sau peisaje, însă atunci când o să mi se ceară, o să văd dacă o pot realiza“, ne-a mărturisit artista. Adela a adăugat că nu folosește nici semne când execută desenul, nici rigle, nici alte metode pentru a se încadra în spațiu. „Văd peretele, văd desenul pe care omul dorește să-l execut, îmi explică unde trebuie să se încadreze și asta-i tot. Întâi fac un contur cu un creion și apoi încep să pun lavabila“, a declarat artista.

Prețul unei lucrări începe de la 150 RON

Pentru lucrări care durează o zi, deci ceva simplu, prețul poate varia între 150 și 200 RON, însă dacă lucrările se execută pe tavan, atunci prețul crește de la 250 la 300 RON. Cea mai scumpă lucrare pe care a realizat-o l-a costat pe doritor 2000 RON și a fost executată în Balotești, unde a avut de umplut aproape 3 pereți. În aceste condiții, Adela a ajuns să câștige uneori chiar 3500 RON pe lună, însă asta se întâmplă în plin sezon, adică vara. „De obicei, iarna e un sezon mort, pentru că nimeni nu renovează în acest anotimp, însă primăvara, vara și chiar toamna lucrurile merg destul de bine, din perspectiva comenzilor“, a spus artista.
Lucrează doar cu materialele proprii
Materialele de pictură și le cumpără singură și sunt incluse în prețul lucrării. Această decizie a survenit în urma faptului că în necunoștință de cauză clientul ar putea cumpăra materiale nu foarte bune calitativ, astfel că s-ar putea strica toată pictura. Iar vopselele pe care le folosește Adela sunt cele lavabile, la care adaugă nuanțor. Potrivit ei, pentru o sumă de 300 RON își poate achiziționa materiale pentru a executa 10 lucrări.

Gusturi diferite

„Cea mai mare cerere la personaje de desen animat am avut-o pentru Mickey Mouse. Iar pe locul doi se află personajele din «101 dalmațieni», nu chiar toți“, a explicat Adela. Ea adăugat că în topul preferințelor părinților de fete se găsesc prințesele, iar părinții de băieți preferă mașinile. „Eu, personal, sunt fan desene animate, însă numai din categoria Disney. Desenul meu preferat e «Robin Hood». Desenele animate din ziua de azi sunt reci, lipsite de caracter și violente“, a adăugat artista. Iar la categoria cea mai ciudată cerere, Adela a precizat că i s-a cerut la un moment dat să-l picteze pe cântărețul de manele Nicolae Guță, „ceea ce, evident, am refuzat!“.
„Ideea a fost că vreau să câștig bani din ceea ce-mi place să fac, să nu depind de un program sau de un patron. Tot ceea ce-mi doresc e să nu fiu obligată să fac altceva decât ceea ce fac acum. Senzația pe care o trăiești după 4 zile de muncă, când constați că ai lăsat ceva în urmă, nu se compară cu nimic“, a conchis Adela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.