Acasă Social Acuzat de ucidere din culpă se mobilizează oare și Borcean pentru scoaterea...

Acuzat de ucidere din culpă se mobilizează oare și Borcean pentru scoaterea malpraxisului medical de sub incindența legii penale?

DISTRIBUIȚI

Președintelui Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, nu a părut interesat până acum de sistemul românesc de tratament juridic al malpraxisului medical. Chirurgul din Caransebeș lăsat mai mare peste medici de Vasile Astărăstoae, ocupat cu propriile probleme penale, nu a mișcat un deget să importăm din SUA modelul de acțiune al autorităților în caz de malpraxis medical unde neglijența doctorilor se analizează în sistemul civil și consecința constatăriii unei astfel de situații duce la plata de despăgubiri către familia victimei și nicidecum la dosar penal și eventual chiar încarcerarea medicului, noi am rămas la modelul rusesc.
În România, deși Codul Penal s-a schimbat recent, principiile din codul comunist s-au păstrat, Alina Bica, o incompetentă acuzată de zeci de infracțiuni, fiind cea care a avut grijă ca sistemul statului polițienesc să se mențină și în noile coduri penale: „decât să scape un vinovat, mai bine să intre zece nevinovați la închisoare!”.
Așa că mai întâi autoritățile încep urmărirea penală, cu prezentarea medicului la televiziuni ieșind de la parchet sau de la poliție, cu familiile victimelor care explică reporterilor folosind câțiva termeni medicali preluați de pe undeva și toată cariera medicului, construită cu strădanie, este distrusă în câteva ore. Știu că unii veți spune că mi-e ușor să vorbesc fiindcă nu sunt eu în situația familiei distruse de durere dar vă întreb, ce motive ar avea să mai rămână un medic în România cu sabia deasupra capului, când, în SUA, de exemplu, daunele sunt achitate de asigurător familiei victimei.
Acum i-a venit rândul și lui Borcean să dea seamă. În urma unei operații efectuate la Spitalul din Caransebeș, o femeie a murit iar soțul i-a făcut plângere penală medicului Borcean pentru ucidere din culpă. Borcean se declară nevinovat dar pentru el va începe un șir lung de drumuri la poliție și parchet, presa va prelua declarațiile familiei îndoliate, va publica fotografii de la înmormântare etc. Soțul vrea un milion de Euro de la Borcean.

L-ați văzut până acum pe Borcean să dea interviuri, să meargă la televiziuni să lupte pentru medici? Nici pomeneală! El s-a mulțumit cu funcția.
27 de ani au trecut de la Revoluție și mahării din sistemul medical nu au mișcat un deget pentru ca doctorii români să muncească fără stresul că o aspirină prescrisă cuiva care declară că nu e alergic îl poate băga în pușcărie pentru vătămare sau ucidere din culpă. Nu putem să înțelegem ce consum nervos are un medic atunci când are în față pe cineva care e pe moarte încercând să-l ajute. Și totul pe niște salarii rușinoase, în condiții mizere. 

Citește cazul Borcean în articolul Scandal uriaş la Spitalul din Caransebeş, cu acuzaţii de malpraxis şi ucidere din culpă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.