Acasă Social Ambasada Austriei se opune legii cu experții independenți la daune auto

Ambasada Austriei se opune legii cu experții independenți la daune auto

DISTRIBUIȚI

Asociația Societăților de Service Auto Independente anunță printr-un comunicat trimis CURENTUL că „Ambasada Austriei intervine în ajutorul companiilor austriece care controlează peste 40% din piața românească de asigurări și se opune fățiș unui proiect de lege care le amenință hegemonia.
București, 6 aprilie, 2015 – După cum a promis în comunicatul anterior, Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), transmite un nou buletin informativ referitor la ședințele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților. Reamintim că  proiectul de lege privind constituirea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR), care este o parte componentă importantă a reformei sistemului de asigurari privat si care ar aduce schimbări importante pentru protectia celor peste 5 milioane de proprietari de autoturisme din România, se află în plină dezbatere la această Comisie parlamentară.
În data de 31 martie 2015, a avut loc o nouă ședință la care, alături de membrii Comisiei pentru Transporturi, au mai participat
inițiatorii proiectului de lege – domnii deputați Iulian Iancu și Rodin Traicu;
reprezentanții Uniunii naționale a societăților de asigurări din România (UNSAR), ai  Autorității de supraveghere financiară (ASF), ai Corpului experților tehnici Judiciari (CET-R), ai Asociației pentru apararea drepturilor si intereselor consumatorilor (APADIC), ai Asociatiei pentru protectia drepturilor asiguratilor (APPDA) și ai Asociatiei societatilor de service auto independente (ASSAI).

Inițiatorii legii au prezentat argumentele privind necesitatea înființării acestei noi entități, pornind chiar de la experiențele personale și invocând problemele de care s-au lovit în relația cu societățile de asigurări, atunci când au avut o daună  și au făcut demersuri pentru recuperarea despăgubirii legale.
Precizăm că, în favoarea proiectului de lege s-au pronunțat reprezentantul APPDA, al ASSAI si al APADIC, iar împotrivă cei ai ASF, UNSAR și CET-R.
Proiectul de lege a fost introdus în dezbatere publică pentru analizarea și, eventual, modificarea unor  articole astfel încât să poată fi îndeplinite toate prevederile legale necesare constituirii și functionării acestui organism. Odată legiferat, acest corp al expertilor ar urma să poată efectua constatarea și evaluarea daunelor  auto, in mod independent, profesionist si care sa atragă raspunderea patrimoniala și penală a acestor experti, situatie care nu exista in prezent, in cazul angajatilor firmelor de asigurari.
Este remarcabil faptul că instituția de supraveghere financiară a cărei misiune declarată este “apărarea drepturilor asiguraților” se opune adoptării acestui proiect de lege, refuzând sa recunoasca problemele grave ale pietei de asigurari supravegheate. Un astfel de proiect de lege, ar asigura un echilibru în raportul de forțe dintre Asigurat și Asigurator. Cu toate că rolul ASF ar trebui să fie de arbitru intre Asigurat și Asigurator, dacă însă analizam modul în care ASF este finanțată și cum ajung anumite persoane în conducerea acestei instituții, se pot înțelege cu usurință adevăratele preocupări ale Autorității. 
Absolut surprinzătoare este implicarea fățișă a Ambasadei Austriei pe tema acestui proiect de lege. Într-un document remis Comisiei pentru Transporturi, Ambasada și-a exprimat îngrijorarea cu privire la adoptarea acestui proiect de lege, anunțând faptul că “ne putem aștepta ca firmele de asigurări austriece să se retragă de pe piata asigurărilor auto”, dat fiind că “asigurările pentru autovehicule vor deveni o afacere total neprofitabilă și neatractivă.”
Dacă ne uităm că piața românească de asigurări este dominată în proporție de peste 40% de către firme austriece, implicarea ambasadei Austriei în procesul de legiferare poate fi considerată drept o imixtiune gravă a unei instituții, pe deasupra diplomatice, fapt care încalcă tratatele de drept internaționale.
Luând toate acestea în considerare, ASSAI lansează câteva întrebări în spațiul public:
De ce Ambasada Austriei se opune principiului independenței experților tehnici care efectuează constatările de daună in România, în condițiile în care acest principiu este respectat și adoptat în Austria?
De ce ASF s-a transformat, la rându-i, într-o instituție de lobby pentru asigurători, în defavoarea celor 5 milioane de asigurați pe care are obligația să îi protejeze?
Dacă piața românească de asigurări este corectă și transparentă, cum se susține, de ce toți actualii jucători ai acestei piețe se opun în unanimitate ca daunele să fie constatate de către experți independenți?
De ce se opun inclusiv experții tehnici judiciari înființării CEETAR?
De ce autoritățile române nu iau poziție față de implicarea devoalată a Ambasadei unei țări vecine în procesul de legiferare romanesc? Când se dezbat anumite proiecte de lege în Parlamentul austriac, oare Ambasada României are și ea un reprezentant?
În condițiile în care industria petrolieră și cea a lemnului, piața bancară și cea de asigurări, etc sunt controlate de companii cu acționariat austriac, interesele economiei românești și pe cele ale cetățenilor români  cine le mai protejează?
###

DESPRE ASSAI
Asociația Societăților de Service Auto Independente – A.S.S.A.I. – este asociația care reprezintă interesele service-urilor auto din România și are rolul de a proteja și dezvolta industria auto românească. Scopul Asociației ca organizație non-guvernamentală profesională este să reprezinte industria de service-uri auto independente în fața autorităților române, organizațiilor profesionale, patronale și sindicale, a comunității de afaceri și a societății civile.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.