Acasă Social Anomalii incredibile in spitalele bucurestene

Anomalii incredibile in spitalele bucurestene

DISTRIBUIȚI

Directia de Sanatate Publica Bucuresti trebuie sa treaca peste handicapul lasat de fostul director Adrian Neacsu, care este lipsa de comunicare. Pentru a impune institutiei o linie coerenta de administrare, control si eficienta, actuala sefa, doctorita Verginia Semen Marin, trebuie sa treaca mai intai testul intransigentei, pe cale de disparitie in lumea plina de interese si orgolii personale ale halatelor albe. Primele masuri au fost pline de curaj si fermitate. Ramane de vazut daca vor urma si altele.

Lipsa de bani si proasta gospodarire

Nu este o noutate pentru nimeni ca reforma sanitara incepe de la poarta spitalului. Cu toate acestea, schimbarile au intarziat sa apara, fapt ce a determinat o criza acuta in gestionarea resurselor existente. -Este adevarat ca managementul unor spitale este defectuos, dar se impune o mai buna gestionare a banilor care sunt primiti pe programe de la Casa de Asigurari sau de la Ministerul Sanatatii. Totusi, banii alocati sunt, in cele mai multe cazuri, insuficienti. In plus, asigurarile de sanatate sunt o noutate pentru administratie si lumea medicala deopotriva-, ne-a declarat Verginia Semen, sefa Directiei de Sanatate Publica Bucuresti.

Primul pas a fost efectuarea unor controale la sange in locurile unde -managementul- era confundat cu hotia. -Schimbarile pe care le-am facut au fost determinate de problemele din unitatile respective. In nici o unitate nu am intrat in mod agresiv. Totusi, in urma sesizarilor primite si a semnalelor din presa, a trebuit sa verificam cum stau lucrurile. Asa s-a intamplat la Spitalul Filantropia, unde am fost nevoiti sa-l schimbam din functia de director pe doctorul Petre Mercut. La Spitalul Obregia, schimbarea a fost doar partiala, deoarece vorbim de o unitate foarte mare. Spitalul are 18 sectii, care au o activitate normala, in afara de toxicomanie. Cred ca aceasta ar trebui mutata in alta parte. Un centru de toxicomanie implica obligatoriu paza militarizata si dotarea cu camere de luat vederi, pentru ca activitatea medicala, dar si pacientii sa fie sub control. Este greu sa asiguri paza in centrul Capitalei, cand cu droguri te poti plimba foarte usor pe tramvai pe masina, deci, oricand poti ispiti un toxicoman internat pentru recuperare-, afirma doctorita Semen.

Porci crescuti in sera Spitalului Colentina

Schimbarea conferentiarului doctor Calin Giurcaneanu din functia de director al Spitalului Colentina a starnit un mare scandal. Situatia constatata acolo capata conotatii penale. -Repet, nu am luat masuri restrictive sau de schimbare a directorilor decat acolo unde a fost nevoie. Referitor la Spitalul Colentina, unde au fost foarte multe probleme, pot sa va spun ca unitatea are foarte multe datorii. Exista si multe interese – pe unele dintre ele le-am deranjat in mod substantial, ceea ce a si determinat reactiile pe care le stiti. In primul rand, consider ca a fost un prost manageriat. Nu este posibil ca un director sa nu stie ca pe teritoriul unitatii existau trei santiere sau ateliere de tamplarie care nu lucrau pentru spital. Atelierele cu pricina nu plateau chirie spitalului. Nu cred ca directorul nu stia ca in sera spitalului se cresteau porcii muncitorilor de pe santirele respective. In acelasi timp, cand am facut apel la vechea conducere sa-si remedieze deficientele, am fost gresit inteleasa. Am suspendat activitatea din Sectia de Chirurgie, pentru ca nu indeplinea standardele cerute. In loc sa-si concentreze eforturile ca sa termine acel bloc operator, vine seful sectiei si spune ca opereaza pe barba lui. Am schimbat directorii cu o echipa tanara, care sper sa faca fata solicitarilor bolnavilor-, declara Verginia Semen.

Strategia de privatizare a unitatilor spitalicesti anuntata de Ministerul Sanatatii poate schimba in bine imaginea acestora. Doctorita Semen promite o implicare maxima in procesul privatizare: -Sigur ca vom fi prezenti atata vreme cat Directia de Sanatate Publica este cea care trebuie sa transpuna in practica politica ministerului-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.