Acasă Social Aproximativ 30 la sută din populația globului este supraponderală

Aproximativ 30 la sută din populația globului este supraponderală

DISTRIBUIȚI

Aproape 2,1 miliarde de persoane, respectiv 30 la sută din populaţia mondială, din care peste 62 la sută provin din ţările în curs de dezvoltare, sunt supraponderale sau suferă de obezitate, conform unui studiu american, publicat joi.

„Obezitatea este o problemă care afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă sau venituri, oriunde în lume”, a declarat Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sănătăţii de la Universitatea din Washington, care a analizat datele obţinute din 188 de ţări. Între 1980 şi 2013, proporţia persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 de puncte, limita dincolo de care oamenii sunt consideraţi supraponderali, a trecut, la nivel mondial, de la 28,8 la sută la 36,9 la sută în cazul bărbaţilor şi de la 29,8 la sută la 38 la sută în cazul femeilor, conform studiului publicat în revista medicală The Lancet, din Marea Britanie. Indicele de masă corporală este raportul dintre greutatea exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii. Un indice de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezităţii, în cazul adulţilor. Adultul care are un indice situat între 25 şi 30 este considerat supraponderal. În rândul ţărilor dezvoltate, Statele Unite, Marea Britanie şi Australia ocupă primele locuri în privinţa numărului de persoane cu vârsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proporţie de peste 60 la sută. În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, dacă obezitatea reprezintă o excepţie în anumite ţări din Africa, precum Burkina Faso şi Ciad, alte ţări din Orientul Mijlociu, America Latină şi Oceania au depăşit deja ţările occidentale. Ţările reprezentative în acest sens sunt Egipt, Libia, Arabia Saudită, Oman, Bahrein şi Kuweit, unde numărul de persoane supraponderale şi obeze a crescut considerabil, afectând peste 70 la sută din persoanele cu vârsta de peste 20 de ani. Această tendinţă este regăsită în mai multe ţări din America Latină (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) şi mai ales în micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati şi Samoa), unde nivelul a depăşit 80 la sută în rândul populaţiei cu vârsta de peste 20 de ani.

În paralel cu creşterea numărului de persoane supraponderale a scăzut vârsta de la care se manifestă simptomele obezităţii: între 1980 şi 2013, numărul de copii şi adolescenţi obezi sau supraponderali a crescut cu 50 la sută la nivel mondial. „Această creştere este extrem de neliniştitoare (…) în măsura în care obezitatea infantilă poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii, mai ales cardiovasculare, asupra diabetului şi a numeroase forme de cancer”, a subliniat cercetătoarea Marie Ng, care a coordonat studiul. Potrivit unui studiu publicat în 2012 în revista The Lancet, referitor la „impactul mondial al morbidităţii”, obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese doar în 2010.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.