Acasă Social Asistenții medicali se prăbușesc epuizați dar șefii OAMGMAMR tac îmbuibați cu salariile...

Asistenții medicali se prăbușesc epuizați dar șefii OAMGMAMR tac îmbuibați cu salariile uriașe încasate din taxa procentuală aplicată veniturilor membrilor

DISTRIBUIȚI

În Europa occidentală, un asistent medical încasează un salariu net începând de la 1500 EURO din care plătește o cotizație anuală către asociația profesională de profil de 50 de Euro, în care sunt incluse și taxele pentru creditele anuale necesare profesiei. În România, cotizația este de 1% pe lună din salariul de bază, depășind 100 de EURO anual iar asistenții plătesc suplimentar și taxe pentru perfecționarea obligatorie. Motivul? Salariile și cheltuielile uriașe ale șefilor organizației profesionale Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, OAMGMAMR, condusă de Mircea Nicușor Timofte. În Statutul conceput chiar de liderii OAMGMAMR, la articolul 36 aliniatul (5) se prevede :„cotizaţia de membru al OAMGMAMR se încasează lunar de la fiecare asistent medical generalist/moaşă, sau asistent medical pe statul de plată şi va fi în cuantum de 1% din valoarea salariului de încadrare, conform hotărârii Consiliului Naţional”. Legislația românească a exclus de la obligativitatea declarării averii, respectiv a veniturilor, conducerile organizațiilor profesionale. Călcâiul lui Ahile la OAMGMAMR a fost președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, obligat ca lider de sindicat să depună declarație de avere. Și ce să vezi? Ca vicepreșdinte al OAMGMAMR, Bărăscu încasa lunar un salariu net de 1500 de EURO. Vă dați seama ce salariu trebuie să aibă președintele OAMGMAMR? Sumele necesare salariilor mahărilor Ordinului se asigură din cotizațiile asistenților și ale moașelor precum și din taxele percepute acestora pentru educația continuă care este obligatorie.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România are ca obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi, respectiv, a profesiei de asistent medical.
Marți dimineață o asistenta din Zimnicea a căzut epuizată în gardă. Niciun oficial din Ordinul Asistenților nu a făcut nicio declarație deși în atribuțiile sale intră și „asigurarea aplicării regulamentelor şi normelor care organizează şi reglementează exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical din România, indiferent de forma de exercitare şi de unitatea sanitară în care se desfăşoară”
A verificat Timofte dacă în cazul asistentei au fost respectate regulamentele și normele?
Iată ce scrie asistenta Marinela Tanase din Zimnicea:

„Privim cum se fac nedreptati si cum suntem neintelesi si solicitati maxim in timpul garzilor, pentru ca suntem putini, pentru ca cei care-ar trebui sa ne inteleaga nu ne iau in seama, privim si tacem. Pana cand si cu ce pret? Si-uite asa asistam neputinciosi cum o colega de-a noastra, din spital, intra in coma in timpul turei de noapte. Pana cand mai bagam capul sub nisip? Si pentru cine? De cate ori am scris cate ceva am primit aprobare doar din partea catorva oameni, prea putini pentru a reusi sa facem lumina, prea putini curajosi si demni. Sa tacem in continuare pe principiul :,,daca eu n-am patit nimic, nu ma intereseaza.”
Mi-e lehamite!
Fetele din spital se lupta cu cate 40 de bolnavi pe tura,nu mai vorbesc de UPU judetean, noi ne zbatem cu cateva ambulante vechi si terminate si facem ture dupa ture sa fie bine. Se stie prea bine cu ce probleme se confrunta sistemul si totusi muncim, muncim pana la epuizare. De ce? Unde sunt banii ? Banii pacientilor pentru medicatie, banii nostri injumatatiti de impozite catre stat, bani pe care-ar trebui sa se cumpere masini, sa se faca angajari, sa se cumpere medicamente. Iertati-ma, sunt incoerenta, probabil, sunt dupa o tura de noapte, incheiata cu o veste urata.
P.S. nu-mi cereti numele fetei, nu asta conteaza, in situatii de-astea toti avem acelasi nume, sau ar trebui sa invatam din asta.”

E momentul ca și noi, pacienții, să avem în aceste situații același nume cu asistenți și medicii suprasolicitați că altfel vom rămâne fără ei.

72 COMENTARII

 1. D-na Dorina, va rog sa-i adresați și d-nei vicepresedinte oammr Constanta, Balasescu Mari Larisa, cum se eliberau pana in 2015 diplomele de absolvire a cursurilor obligatorii pt obținerea creditelor anuale. Va spun eu: se achita taxa de curs in sine pt care primeai o chitanta,i separat mai plateai o data taxa ( spaga) si nici macar nu te prezentai la curs. Aveai direct diploma in mana dupa cateva saptamani.

 2. Asa se întâmplă și cu asistenți de la medicină de familie.
  Vai ca capul nostru!Avem salar mul m-ai mic decât o femeie de servicii din spital.
  Avem scoala avem grad principal vechime În muncă și avem salar minim pe economie.
  RUȘINE.. …..PT NOI NU LUPTĂ NIMENI cotizam și noi la OAMMR și nici nu le pasă de noi asistenți de la medicină de familie Azi mâine ne vor strînge și pe noi de pe jos😭😦😒😒😖😱👻☠

 3. Plătim aceasta cotizație degeaba,toate cursurile sunt plătite de noi cu prezenta obligatorie și când a fost vorba de sporuri și tăieri salariale,ordinul nu s-a implicat niciodată, dlor. le convine ca încasează salariile care le încasează fără a și pune în pericol sănătatea lucrând la patul bolnavului.Din birou se văd altfel lucrurile sau când e vorba de bani nu se văd deloc în favoarea asistentului medical.Suntem ai nimănui și tot timpul as.medical e vinovat de tot ce se întâmplă!

 4. Cum pot oare sa spuna ca nu sunt destui asistenti medicali? Adevarul este ca sunt destui care vor sa munceasca, DAR LOCURILE DE MUNCA IN SPITALE SE VIND PE BANI MULTI ,ATÂT PENTRU ASISTENTE CIT SI PENTRU INFIRMIERE.Am trait aceasta experienta si pentru ca nu am vrut sa dau şpaga examenul a fost doar de fatada cu subiecte aranjate. Lasati-ne sa ne facem meseria ,lasati spagile si atunci vom avea un sistem mai bun. Peste tot e coruptie si bietii oameni nevinovati mor cu zile.

 5. Cum să mai vb frumos asistentele și infirmieră când lucrează care una la 20 de saloane,cu cate 4 pacienți în salon,dupa masa si noaptea?Cum așteptăm lucru făcut corect și bine,dar nu sunt posturi în spitale că nu sunt bani pt.salarii,dar pt.tot felul de prostii (tot felul de apăraturi pe care nici d.nu le folosește)acolo sunt bani!Dar degeaba vb noi cei mici ,când acolo sus ei trag sforile să le fie lor bine!

 6. Mă întreb mereu de ce s-a înfiinţat acest OAMGMAMR ? O gogoriţă, din punctul meu de vedere, pentru a ne stoarce de bani (şi nu puţini). Vine sfârşitul de an şi nu-ţi dau măcar o agendă şi un pix ,personalizate, pentru că suntem nişte contributori la salariile lor secrete. Am reclamat acest lucru şi mi s-a răspuns că ne asigură cursurile EMC iar eu le-am răspuns că noi plătim ceea ce ei cred că ne asigură.

  • Ca si Sanitas si OAMGMAMR sunt doua falange ale partidului aflat la putere,cu PSD-ul aflat majoritar la putere si ambele avand rolul sa supravegheze si sa tina sub control politic,ca profesional nu au facut-o niciodata,intreg personalul mediu sanitar.

 7. Un sistem corupt.Democratia nu poate funcționa fără corupție.Ca sa rezolvi ceva in Romania,trebuie EDITAT să o iei de la 0 in toate domeniile Degeaba postam comentarii ,că cei care se lăfăie in concedii peste hotare rad cu toată gura de pleava care muncește de la o zi la alta.

 8. De ce cei de la Sanitas si OAMMR nu -si pun salariile la vedere, salarii pe care le încasează de la asistenții care muncesc pe branci si care cotizeaza.Va spun eu pentru ca v-ați speria de cît încasează.A-ti văzut PETCU dintr-un simplu asistent ajuns la sindicat a devenit cel mai bogat.
  Toată lumea vede ce se intampla si nu se ia nici o masura.Cei care ar putea sa faca ceva sunt si ei la putere si nu cred că îi interesează.Revoltativa cu toții daca vreti sa faceti ceva dar nu este cazul pentru ca va este frica sa nu va dea afara

 9. Sume ,,modice,,de șpagă:la..Socola ..10 000 de euro!!!!Cuza -Voda….6.Mii!!Exemplele pot continua!!!

 10. Și.inca un aspect:examenele de plătesc examinarea.Concret:la 360 de concurenți a câte 150 de Ron ..câți bani face Socola de exemplu,doar la un concurs!!!Cine beneficiază?;Tot OAMR!!!Ne fac profesia de rușine?!!!Ce facem noi?!?:tăcem,plătim…

 11. In Belgia platesti sindicatul 16 euro pe luna dintr-un salar de 2000 de euro..Fereasca sfantul sa ti se incalce vreun drept..chiar isi face treaba sindicatul…iar daca nu ai nici o problema in anul respectiv,ti se returneaza 100 euro direct pe card.trebuie doar sa trimiti o hartie care o primesti prin posta de la angajatorul tau.Am uitat intr un an sa o depun la termenul limita.am depus o totusi..mi s -au rambursat cei 100 e in anul urmator…deci nici nu se compara..corectitudinea.si aici se munceste..dar esti platit,respectat si ai toate materialele necesare…dar se baga bani in sistemul de sanatate,iar ei sunt folositi cu cap…sper ca intr-o buna zi sa fie asa si in tara mea.Felicitari celor ce au curaj sa reclame nedreptatile si neregulile!

 12. Sa nu mai lucreze asistentele dupa program cabinete particulare si la domiciliul bolnavului plus deci castiga cat presedintele tari si este epuizata.iar un muncitor la tarnacop castiga 1200 . Asistentele la stat stau ascunse si fug de munca pun infirmierele sa le dea pastilele deci merita 5000 ron si este epuizata

  • Unde a-ti vazut ca asistentele la stat se feresc de munca iar infirmierele le fac treaba? Verificati inainte de a arunca cu noroi in anumite persoane. Vedeti cine are 5000 lei salariu

  • Cu tot respectul, nu contest că există și „uscături” in rândul cadrelor medicale, dar ma revolt când aud cum suntem băgați toți în aceeași oală. Eu sunt asistent medical, practic meseria asta de 20 de ani, nu am acceptat vreodată să iau șpagă. Muncesc peste orele de program de ani de zile, FĂRĂ A FI PLĂTITĂ!!! Și nu 15-20 de minute, ci 3-4 ore peste program. Săptămânal! Am un salariu aproape decent, pe care il drămuiesc cu grijă de la o lună la alta. Mă port cu pacienții ca și cu niște prieteni, îi tratez pe toți egal, indiferent de starea mea sau de statutul unora dintre ei (ai grijă că ăsta e nu știu ce senator, sau nu știu ce prin minister!!!). Pentru mine toți sunt pacienți, care au nevoi, pentru care conteaza un zâmbet, o vorbă caldă, o glumă care îi face să râdă…și un tratament aplicat corect și la timp. Vreau să cred ca totuși, printre noi mai sunt și „oameni” ! Nu ne mai criticați pe toți laolaltă, unii dintre noi, chiar suntem dedicați profesiei! Iar în privința OAMMR-ului, din punctul meu de vedere, sunt niște căpușe ordinare, care trăiesc pe spatele nostru! Valabil și pentru sindicate, care se bat cu pumnii-n piept, de fiecare dată când se obtine câte-un drept, ca și când fără ei, am fi muritori de foame!

 13. Sa nu uitam si sindicatele , care fac jocurile medicilor si ale politrucilor din sistem …..sa nu uitam profesorii curului care si.au facut barocamere pe banii statului si care nu au vazut nici macar arestul….sistemul medical din Romania este cancerul societatii asteia …de acolo pleaca vestita spaga, de acolo pleaca mizeria umana , din sufletul unor medici retardati ,care nici acum cu salariile astea astronomice, nu vor sa renunte la vechile metehne …pana nu vom opri cancerul asta numit SISTEM medical…..pana nu vom taia , la propriu , mana nemernicilor care castiga zeci de mii de lei pe luna din salariu si sute de mii din spaga , tara asta nu se va vindeca niciodata ……

 14. Ar trebui sa ne unim toate asistentele si sa facem ceva!!!
  Sa se termine cu acest oammr pe care l platim degeaba(sau doar ca sa ne puna bete n roate nu sa ne ajute cu ceva).Eu sunt din Constanta si aici pe plan local sunt foarte aroganti si nu ne ajuta cu absolut nimic.Pt orice lamurire trebuie sa te duci la ei la sediu caci la telefon nu raspund nuciodata.Am intrebat ce se intampla cu aceste cotizatii fabuloase care se aduna si mi ai raspuns ca banii sunt in siguranta,sa stau linistita.Trebuie sa ne facem si noi auziti ca pana la urma pe banii nostri o duc ei foarte bine!!!!

 15. Începând cu anul 2020 în Spania o asistentă medicală nu poate fi responsabilă pentru mai mult de 9 pacienți pe tură. La noi sunt 40 pe tură. Faceți planul de îngrijiri, scrieți rețete și FOG, inclusiv munca de infirmier. Nu înțeleg de ce trebuie să existe pe de o parte sindicat iar pe de alta ordinul și de ce 1% din salariu cotizația.

 16. Sunt din Constanta, am inarziat cu actele si a trebuit sa dau reatestarea la care corectare era dupa ochii frumosi. Nu este corect deloc , atata timp cat ai terminat o scoala posliceala in care ti s a eliberat o diploma.

 17. Delegarea atributiilor autoritatii de stat catre OAMGMAMR, fara sa monitorizeze fiecare pas este o greseala imensa. In acest moment organismul profesional este cel care detine controlul absolut in profesia de asistent medical. Din pacate acest OAMGMAMR are autonomie financiara, dar nu este interesat de dezvoltarea profesiei de asistent medical, ci de dezvoltarea personala a presedintilor din toate filialele si a angajatilor lor. Trist este ca autoritatile competente, in speta Ministerul Sanatatii, Curtea de Conturi a Romaniei… chiar si altele … nu se sesizeaza…. Oare cati oameni mai trebuie sa moara sa inteleaga cineva ca acest OAMGMAMR nu are nimic in comun cu profesia, ci doar cu incasarea banilor, achizitionarea sediilor si a masinilor de lux si insusirea lor ca propriile proprietati! Domnilor legiuitori obligati presedintii sa-si faca publice veniturile, sunt bani proveniti de la asistenti medicali si verificati cum sunt cheltuiti!

  • Ce treaba are moartea oamenilor cu OAMMR?! Cum se dezvolta personal presedintii? Sediile le achizitioneaza pentru ei, acasa? Sau pentru membri ca sa aiba un loc decent unde sa-si rezolve problemele? Ati citit vreodata legislatia sa vedeti ca OAMMR are un audit intern si un audit extern in fiecare an? Habar nu ai ce spui tovarasul „Profesionist”! Probabil ca esti vreun frustrat care nu ai incaput la „ciolan”?!

   • Ce revoltat sunteti, domnule Tudose! De ce credeti ca ar trebui sa folositi cuvantul,, ciolan”? Aceasta inseamna ca dv. ati avut loc la acest,, ciolan”? De ce credeti ca un asistent bine pregatit, cu state vechi, ar avea frustrari din aceasta cauza? Eu cred ca frustrarea profesionistilor deriva din faptul ca, in timp ce ei muncesc la patul bolnavului, se epuizeaza fizic si emotional, au zeci de ani de munca in spate, unii, in speta, cei din OAMGMR, invart niste acte, au salarii,, babane”din banii nostri si isi plimba aroganta in niste sedii,, decente” ,asa cum spuneti, dar care frizeaza opulenta! Acest organism profesional este un organ punitiv si taie si spanzura..Are putere data prin legea de constituire asa ca, unul ca dv. poate sa vina acum si sa i se para normal sa interpeleze pe oricine in modul asta. Atat!

   • Cum se dezvolta personal presedintii ? Prin participarea la toate conferintele nationale si internationale pe banii asistentilor, doar ei, iar sediile sunt propriile lor locatii, cine are voie sa intre sau sa beneficieze de ele, un asistent medical simplu…. necajit? Auditul intern are oare vreo legatura ca este platit regeste din banii OAMGMAMR, cum nici un ministru nu are asa salariu? Auditul extern este tot la comanda si tot pe banii organizatiei, nu?
    … iar ciolanul de care amintesti domnule sau doamna Tudose presupun ca-l cunosti, daca stii ca exista…..
    Te-ai gandir care ar trebui sa fie rolul organismului profesional? Unde este dosarul de ingrijire al pacientului? Este OAMGMAMR de 18 ani, cum s-a imbunatatit calitatea ingrijirilor si activitatea profesionala al asistentului medical?
    Cum se implica ordinul in calitatea formarii asistentilor, prin participarea in comisiile de examen, unde ia cine trebuie ?
    Cine sunt formatorii programelor de perfectionare, cei mai slabi oameni din sistem, sau care nu au nimic in comun cu profesia? Sunt cursuri de specialitate, sau aceleasi la nesfarsit? Oare Ministerul Sanatatii de ce nu verifica calitatea cursurilor si competenta formatorilor?…….

 18. Si ultima ilegalitate este incasarea a 1% chiar dupa ce toate contributiile au trecut la salariati..a crescut suma contributiei la scaderea practic a venitului net!!

 19. Lasa ca stim noi cum ajungeți voi in spitale ca asistenți. Toti intrati pe pile/spagi fara sa conteze cate clase aveți. La Carol Davila lafel se procedeaza cu elevii. Deci din scoala va învață ca spaga contează, nu pacientul 🤮.

 20. Nu vor mai fi generații de asistenti cum am fost noi , de prin anul 1973,iar la sfârșit ,mi au aruncat 890 lei pensie. la contestație , după șase luni, mi au mai dat 50 lei , fara să mă vadă , de necaz am făcut diabet zaharat, m am pensionat în 2014 , pe legea lui Boc , iar cei ce s au pensionat în 2008. au pensie mai mare , de ce ? Unde i dreptatea ?

 21. Plata cursurilor EMC la OAMGMAMR este simbolica si unele sunt chiar gratuite, vedeti taxele de la Colegiul Medicilor si de la alte organizatii profesionale. Totodata doriti sa ne intoarcem la functionarii din DSP- uri pentru a ne elibera documentele de care avem nevoie, pentru care asteptam luni de zile.
  Toate categoriile profesionale din sanatate isi gestioneaza activitatea profesionala prin organizatiile proprii la fel ca in toate statele membre UE.

  • Plata cursurilor EMC este mai mica decat la Colegiul Medicilor, dar luati in calcul si cotizatiile care sunt cel putin identice, daca nu mai mari, iar salariile medicilor sunt diferire de ale asistentilor medicali. Eu intreb retoric atunci cotizatiile pe stat de plata pentru ce sunt, daca cursuruile se platesc, chiar simbolice fiind, pentru masini de lux si salarii tot de lux?
   E adevarat ca nu dorim sa ne intoarcem la functionarii din DSP, dar care este diferenta dintre acestia si angajatii din filiale, aceeasi functionari, doar platiti de noi, asistentii medicali, grade de rudenie … ” slugile” presedintilor…..

 22. Rușine d-nelor asistente aveți salarii de occident și actul medical e la pământ ,nu răzbiți să dormiți in gardă sau să stați pe facebook. Aveți scolă făcută pe bani la fel și creditele ,cele mai multe sunteți de o prostie rară rușine aveți numai pretrnții !

 23. De ce numai de asistenti se vorbeste ca muncesc mult,dar noi ceilalti,ingrijitoarele,infirmierele nu muncim?De multe ori mai mult ca si ele.Dar de noi nu le pasa nimanui?Noi nu suntem obosite si epuizate?Se vede diferentele facute intre functii dupa salariile pe care le avem noi si pe care le au ele.Dar asistentele fara noi nu fac aproape nimica.

 24. Stiti ca surorile medicale nu si-au luat salariile marite de la 1 martie? Ati trimis in teritoriu,la primariile unde lucreaza si SURORI medicale angajate la dispensarele scolare o adresa privind asimilarea functiei? Mai suntem si noi,cate mai suntem! Va doare undeva! In 2019,nu voi mai plati cotizatie,credite,asigurare de malpraxis! De ce sa platesc,daca nu mi se recunoaste calificarea si sunt platita mai rau ca femeia de seviciu din primarie?

 25. Surorile medicale,de la dispensarele scolare, nu au primit marire de salariu de la 1 martie 2018.Astept sa vad ce zice OAMMR,a trimis adrese la primarii sa fie specificata asimilarea functiei? Daca tot primesc salariu mai mic decat femeia de serviciu din primarie,asteptati ca in 2019 eu sa va platesc cotizatie si cursuri,sa va aduc dovada platii asigurarii de malpraxis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.