Acasă Social Asociația Procurorilor critică proiectul Legii salarizării unice

Asociația Procurorilor critică proiectul Legii salarizării unice

DISTRIBUIȚI

Asociația Procurorilor din România, asociație profesională reprezentativă a corpului magistraților procurori, în urma publicării proiectului de Lege – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a constatat cu surprindere și îngrijorare existența unor diferențe de statut financiar între profesiile de judecător și procuror.

Discriminările sunt de neînțeles și de neacceptat în condițiile în care nicăieri în cuprinsul legii, nici în dispozițiile generale și nici în dispozițiile specifice familiei ocupaționale — Justiție nu se regăsește vreo motivare cu privire la aplicarea diferită a coeficienților de salarizare începând cu momentul în care auditorii de justiție devin magistrați procurori sau judecători.

Pe lângă discriminările de natură salarială, proiectul de lege mai cuprinde încă o dispoziție discriminatorie între magistrați, în sensul că se consideră vechime în funcția de judecător doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcția de judecător, iar vechime în funcția de procuror doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcția de procuror. Această dispoziție afectează drepturile tuturor magistraților întrucât vechimea în magistratură a fost și este recunoscută magistraților judecători și procurori de la momentul intrării acestora în profesie.

Aplicarea acestei dispoziții judecătorilor care au trecut procurori sau procurorilor care au trecut judecători le-ar afecta grav drepturile deja câștigate.

Discriminarea care apare în proiectul de lege contravine dispozițiilor constituționale și jurisprudenței Curții Constituționale care a statuat că principiul constituțional al egalității de drepturi se traduce prin reglementarea și aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate în situații juridice similare.

În acest sens, Curtea Constituțională a reținut că aplicând principiile constituționale invocate, legiuitorul a stabilit, prin Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, norme identice sau similare privind incompatibilitățile și interdicțiile aplicabile funcțiilor de procuror și de judecător, admiterea în magistratură și formarea profesională a judecătorilor și procurorilor, numirea judecătorilor și procurorilor, accesul procurorilor la funcția de judecător și al judecătorilor la funcția de procuror, drepturile și îndatoririle judecătorilor și procurorilor, răspunderea juridică a acestora.

Asociația Procurorilor din România constată că deși proiectul menționează că se raportează la exigențele impuse de documentele internaționale privind funcționarea eficientă a sistemului judiciar, în realitate această exigență nu este respectată de proiect.

Subliniem faptul că în mod constant rapoartele MCV au insistat pe necesitatea stabilității legislației în domeniul justiției, inclusiv în ceea ce privește statutul financiar al magistraților judecători și procurori.

Pornind de la aceste constatări, Asociația Procurorilor din România a adresat memorii atât la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, cât și la Ministerul Justiției în care au fost formulate observații detaliate cu privire la articolele din proiectul Legii — cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care se impun a fi amendate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.