Acasă Social Avocatul Poporului îi vrea la pușcărie pe medicii care nu i-au făcut...

Avocatul Poporului îi vrea la pușcărie pe medicii care nu i-au făcut transfuzie unei martore a lui Iehova

DISTRIBUIȚI

O tânără de 19 ani care în 5 noiembrie a fost victima unui accident, după ce maşina în care se afla a fost lovită de un tren şi care în prezent este internată în comă indusă la Spitalul Judeţean Suceava, nu poate fi operată, întrucât familia sa refuză transfuzia de sânge, din motive religioase.
În urma impactului, fata, în vârstă de 19 ani, a fost rănită grav, având un traumatism cranio-cerebral cu edem, fracturi costale care i-au afectat plămânul stâng, dar şi fracturi la picioare.
În prezent, tânăra este internată în comă indusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, însă nu poate fi operată de medici, întrucât familia sa face parte din cultul Martorii lui Iehova.
Surse din conducerea SJU Suceava au declarat că familia nu se opune intervenţiei chirurgicale, ci doar transfuziei de sânge, medicii căutând soluţii, inclusiv juridice, pentru a o putea opera pe fată. Astfel, în această seară o comisie de arbitraj urmează să decidă dacă este necesară operaţia, iar dacă se concluzionează că se impune intervenţia chirurgicală, conducerea spitalului va trebui să găsească soluţii legale pentru a pune în aplicare această decizie.
Avocatul  Poporului s-a  sesizat  din  oficiu  și  efectuează  o  anchetă  urgentă,  prin Biroul Teritorial Suceava, la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în cazul unei paciente de 20 de ani, aflată în stare critică, după ce familia ar fi refuzat transfuzia de sânge din motive religioase. Ancheta are în vedere posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății. În  articolul  publicat  de un  cotidian local, intitulat “O fată de 20 de ani se zbate între viață și moarte la Spitalul Județean, după ce familia  a  refuzat  transfuzia  de  sânge”  se  afirmă  că  “(…)  Fata  a  ajuns  în  șoc  hemoragic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava, în după-amiaza de joi, după ce a fost
victima unui accident de tren în localitatea Ciprian Porumbescu. Ea a fost operată de urgență din cauza unor leziuni interne grave, a pierdut foarte mult sânge și ar avea nevoie de o transfuzie,numai că religia sa nu îi permite acest lucru. Familia acesteia a semnat pe propria răspundere că refuză categoric transfuzia de sânge deoarece acest lucru contravine convingerilor lor religioase.
Medicii sunt neputincioși în fața unei situații de acest gen și speră ca o minune să o ajute pe fată să scape cu viață”.                           
Avocatul Poporului susține că „din cele relatate în mass-media, rezultă că nu s-ar fi respectat dispozițiile imperative ale art. 15 și art. 17 , alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul  că  „în  cazul  în  care  pacientul  necesită  o  intervenţie  medicală  de  urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”, în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 și 4 și  Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art.2.”
Specialiștii în drept contactați de Curentul ne-au declarat că fapta medicilor ar fi de abuz în serviciu, pedepsită cu de la 2 la 7 ani de închisoare.

UPDATE 12.11.2015

Tânăra martoră a lui Iehova a cărei familie a refuzat transfuzia, a murit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.