Acasă Social Bacalaureat toamnă 2013: Slavici, eseu dintr-o comedie și comunicarea pentru succesul muncii...

Bacalaureat toamnă 2013: Slavici, eseu dintr-o comedie și comunicarea pentru succesul muncii în echipă

DISTRIBUIȚI

Peste 55.000 de absolvenți au susținut luni prima probă scrisă a bacalaureatului din sesiunea de toamnă, mulți dintre aceștia fiind optimiști în ceea ce privește șansele lor de promovabilitate. Subiectele au fost catalogate ca fiind ușoare și elevii au scris pagini întregi în speranța că profesorii vor găsi ceva de punctat.
Analiza unui fragment din nuvela „Budulea Taichii“ a lui Ioan Slavici, scrierea unui text argumentativ despre importanța comunicării pentru succesul muncii în echipă și redactarea unui eseu dintr-o comedie studiată au fost subiectele la Limba română din sesiunea a doua a examenului de bacalaureat.
Candidații au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numărul opt la proba scrisă la Limba și literatura română susținută luni.
La primul subiect, pe un fragment din nuvela „Budulea Taichii“ a lui Ioan Slavici, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe vizând cunoștințe de vocabular, limbă română și gramatică.
Cerința de la punctul 1 al primului subiect a fost să fie dat câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „știam“ și „uimirea“.
La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei în secvența „dar se-nțelege“.
Candidații au avut, la punctul trei, de făcut un enunț în care să folosească o locuțiune sau expresie care să conțină substantivul „nume“.
La punctul patru, candidații trebuiau să menționeze tipul de perspectivă narativă din textul dat și apoi să precizeze două motive literare identice din același fragment.
În plus, elevii au avut de selectat două secvențe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic și să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri, o secvență din textul: „De-mi părea bine? Dar se-nțelege că-mi părea bine. Când mi-l aduc aminte pe dânsul, mi se desfășoară înaintea ochilor întreaga lume a tinerețelor, cu toate farmecele ei, acuma perdute pentru totdeauna; și niciunul dintre noi toți, care împreună am trecut prin acea lume, nu poate să se gândească la tinerețele sale fără ca să-i treacă, așezat, retras și întotdeauna înțelept, Budulea Taichii de dinaintea ochilor, pentru că Budulea nu era numai al Taichii, ci și al nostru al tuturora“.
La al doilea subiect la Limba și literatura română, cerința a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de rânduri, despre importanța comunicării pentru succesul muncii în echipă.
Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două – trei pagini în care trebuia prezentată relația dintre două personaje dintr-o comedie studiată.
Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidații primesc câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu. „Subiectele au fost mult mai ușoare decât cele din vară. Atunci am căzut doar la română, acum am făcut mult mai bine. Aproape sigur că îl trec“, a declarat o tânără absolventa, scrie opiniatimisoarei.ro. “Am scris 4 foi. Găsesc ceva ăia, în tot ce am scris, ca să puncteze ceva“, a spus foarte relaxat un băiat.
Examenul va continua marți 27 august cu proba scrisă la limba și literatura maternă, miercuri 28 august cu proba obligatorie a profilului și vineri 30 august cu proba la alegere a profilului și specializării.
Primele rezultate vor fi afișate în 2 septembrie, până la ora 12.00, iar contestațiile vor fi depuse între orele 12.00 și 16.00. În 3-4 septembrie vor fi soluționate contestațiile, iar în 5 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

Irina Tracy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.