Acasă Social Bănicioiu își mărturisește neputința. „Solidaritatea Sanitară” o confirmă

Bănicioiu își mărturisește neputința. „Solidaritatea Sanitară” o confirmă

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, consideră că în 2-3 ani România nu va mai avea medici specialiști dacă în 2015 nu vor fi adoptate o serie măsuri pentru stimularea financiară a personalului medical. Nu înțelegem de ce nu a făcut nimic până acum.

„Suntem în situația în care ne-au plecat medicii: rânduri, rânduri mari. E foarte greu să-i ții în România în condiții de concurență cu țările puternice din Europa, pentru că suntem practic aceeași piață, dar cu salarizări diferite și ofertele curg lanț. Pentru România care a făcut niște greșeli și de salarizare și de politică a cadrelor — blocare de posturi, închidere de spitale—, s-a ajuns în situația în care, dacă nu facem ceva în 2015, în 2-3 ani în România nu o să mai ai medic specialist”, a afirmat Bănicioiu, marți seară, la postul B1 TV.

El a precizat că susține proiectul de lege din Parlament care se referă la impozitarea „contribuției” pacienților pentru motivarea personalului medical.

„Normal că susțin acest proiect de lege. L-am discutat cu foarte mulți colegi din Parlament. Cred că va întruni o largă majoritate. Sunt convins că va trece foarte ușor de Senat și unde, pentru că au trecut sărbătorile pascale, va fi dezbătut cu celeritate. Apoi la Camera Deputaților îmi doresc să fie nu neapărat o dezbatere rapidă, ci una consistentă, pentru că sunt unele chestiuni care nu sunt încă stabilite și trebuie să își aducă fiecare contribuția”, a spus ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, tarifele personalului medical vor fi stabilite de o comisie la nivelul Ministerului Sănătății, prin norme care să fie modificate anual sau la doi ani.

„Până acum s-a ajuns la acele mercuriale foarte populare, pentru că nici nu au fost reguli, nici salarizarea nu a fost pe măsură, nici oamenii nu au avut niște lucruri foarte clar impuse și atunci s-au creat niște derapaje foarte grave. (…) E valabil pentru tot personalul. Nu toată lumea va trebui să plătească aceste tarife, în timpul programului, probabil, până la ora 14,00, toate consultațiile rămân ca și până acum gratuite”, a adăugat Bănicioiu.

El a explicat că proiectul de lege, care a fost susținut și de foștii miniștri Mircea Beuran și Eugen Nicolăescu, presupune, de asemenea, introducerea unui sistem de programări.

„Dar, dacă vrei să optezi pentru un anume specialist, poți să plătești o taxă. (…) Din punctul meu de vedere, crești calitatea, concurență între stat și privat, motivezi și medicul și crești calitatea actului medical. (…) Și numele mari operează și acum la privat și plătești. Dacă legea va funcționa, ținem și medicii pe loc, revin cei plecați pentru că veniturile vor deveni competitive cu ceea ce e afară și atunci ai alternativă în România”, a spus Bănicioiu.

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România consideră că propunerile de modificări legislative prezentate public de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, nu reprezintă soluții de creștere a salariilor angajaților din sectorul public de Sănătate și antrenează, totodată, o serie de efecte negative asupra pacienților și salariaților.

Potrivit unui comunicat remis miercuri CURENTUL, proiectul de lege pe care ministrul Sănătății îl invocă drept ”o măsură destinată creșterii salariilor angajaților din sistemul sanitar” nu vizează creșterea salariilor.

”Proiectul de lege pe care ministrul Sănătății îl invocă drept o măsură destinată creșterii salariilor angajaților din sistemul sanitar vizează de fapt altceva decât creșterea salariilor, respectiv legalizarea plăților informale, plata suplimentară pentru activitatea (suplimentară) desfășurată de medici, în regim privat, în spitalele publice, posibilitatea finanțării unor creșteri salariale de către autoritățile locale.

Considerăm regretabil faptul că nu am fost consultați privind acest proiect, ministrul Sănătății încălcând prevederile legale privind dialogul social prin introducerea lui direct în Parlament, în baza calității domniei sale de deputat. Consultarea noastră privind acest proiect de lege ar fi condus la eliminarea numeroaselor erori pe care le conține”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită mai multe măsuri de reformă, printre care creșterea procentului acordat spitalelor publice la 60% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, introducerea asigurărilor complementare de sănătate, care să asigure finanțarea serviciilor medicale publice care nu sunt decontate din pachetul de bază, o lege de salarizare a angajaților din sectorul sanitar, care să aibă la bază salariile minime din Sănătate (la un nivel echivalent celui prevăzut de Legea 284/ 2010) și salarizarea suplimentară în funcție de performanță.

Reprezentații organizației sindicale vor prezenta aceste solicitări la întâlnirea organizată miercuri, la Palatul Victoria, de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, și la care vor participa ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ministrul Muncii, Rovana Plumb, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, dar și reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților publice locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.